Hihetetlen végjáték! A román védő kapusként vált hőssé a Steaua ellen

Vágólapra másolva!
2014.08.27. 22:35
null
A középhátvéd Cosmin Moti két tizenegyest hárított a Steaua Bucuresti elleni párharcban (Fotó: mundodeportivo.com)
Egészen hihetetlen végjátékkal zárult a labdarúgó Bajnokok Ligája playoffköre, és alakult ki a sorozat harminckettes főtáblájának végleges mezőnye. A visszavágót egygólos hátrányból kezdő bolgár Ludogorec a 90. percben szerzett góllal mentette döntetlenre a Steaua elleni párharcot, majd harcolta ki a tizenegyespárbajt. Ott pedig kiállított kapusa nélkül, a román középhátvéddel, Cosmin Moti-cal a kapuban kellett helytállnia. Mi az, hogy helytállt, a hőssé váló Moti vezetésével története során először jutott főtáblára. A korábban hét évig a Dinamo Bucuresti-t erősítő román védő honfitársai ellen értékesítette a tizenegyesét, majd kettőt(!) megfogott, ezzel a bolgár csapat a 32. a BL-főtáblán. Korábban a visszavágó hajrájában emberhátrányban játszó Arsenal hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Besiktast, így feljutott a főtáblára. A Napoli vezetést szerzett az Athletic Bilbao otthonában, de a spanyolok fordítottak, és kiejtették az olaszokat. A Gulácsi Péterrel felálló Salzburg bomba- és megalázó gólt is kapott a Malmőtől, amely 2000 óta első svéd csapatként kvalifikálta magát a legjobb 32 közé. A Bayer Leverkusen pedig esélyt sem adott a Köbenhavnnak.


AZ ARSENAL–BESIKTAS TALÁLKOZÓRÓL ITT OLVASHAT BŐVEBBEN!

LUDOGOREC–STEAUA BUCURESTI

Harmadik nekifutásra már sikerült a főtáblára jutás a Ludogorec Razgradnak – nem is akárhogy. A bolgár bajnokot két éve a második selejtezőkörben a Dinamo Zagreb, míg tavaly a playoffkörben a Basel búcsúztatta, az idén azonban már sikerrel vette a csoportkör előtti utolsó akadályt, és tizenegyespárbajban két vállra fektette a Steaua Bucuresti-t.

Pedig nem sokon múlt, hogy a Ludogorec ismét elvérezzen a főtábla küszöbén, de a csereként beálló Wanderson 90. percben szerzett bombagóljának köszönhetően a hazaiak hosszabbításra mentették a párharcot.

A ráadásban nem esett gól, a 119. percben történtek mégis döntően befolyásolhatták volna a párharc kimenetelét. A Steaua gólhelyzetben kilépő támadóját, Fernando Varelát csúnyán felvágta a hazaiak kapusa, Vlagyiszlav Sztojanov, akit Undiano Mallenco játékvezető azonnal az öltözőbe küldött.

Mázli, hogy a szabálytalanság a tizenhatoson kívül történt, óriási balszerencse, hogy a Ludogorecnek nem maradt több cserelehetősége, így a tizenegyespárbajra a hazaiak román középhátvédje, Cosmin Moti állt be a kapuba.

És ahogy az a nagykönyvben meg van írva, a bolgárok alkalmi kapusa lett a szétlövés hőse. A Ludogorec játékosa két kísérletet is bravúrral hárított, míg társai közül csak a gólszerző Wanderson hibázott, így a Ludogorec története során először bejutott a legrangosabb európai kupasorozat legjobb 32 csapata közé.

ATHLETIC BILBAO–NAPOLI

A nápolyi 1–1 után az új San Mamésben izgalmas meccsre és kiélezett találkozóra volt kilátás, és nem is kellett csalódni. Az első félidő gól nélküli eredménye után a második elején a Napoli ráijesztett a bilbaói drukkerekre, miután Marek Hamsík bal lábas lövése megtalálta az utat Gorka Iraizoz kapujába.

Támadásba lendült azonban az Athletic, és egy szöglet után Aritz Aduriz megpattanó labdával egyenlített, majd nem sokkal később egy hosszú indítás után szerzett egy harcos gólt is, miután a nápolyi védők hiába próbálták hazakísérni a labdát Rafael Cabralnak.

A 74. percben pedig egy bravúros játékvezetői döntés után megpecsételődött a vendégek sorsa: mélységi indítás után a lesen lévő Aduriz startolt a labdára, ám az asszisztens kivárt, és mielőtt a duplázó csatár beleért volna, a szabályosan induló Ibai Gómez lecsapott a játékszerre, és a cserejátékos befejezte az akciót. A Bilbao 3–1-re nyert, az előző szezon után így ismét van baszk csapat a BL csoportkörében.

Aritz Aduriz vezérletével feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára az Athletic Bilbao
Aritz Aduriz vezérletével feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára az Athletic Bilbao

MALMÖ–SALZBURG

Gyorsan odalett a Salzburg előnye a malmői visszavágón, miután a lendületesen kezdő svédek közül a kilépő Magnus Erikssont csak buktatni tudta a kiszolgáltatott Gulácsi Péter, a tizenegyest pedig Markus Rosenberg magabiztosan vágta a léc alá. Nem sokkal később ráadásul Eriksson is betalált, mit betalált, a 19. perben valóságos bombagólt szerzett, amikor kapásból küldte a labdát hulló falevél módjára Gulácsi felett a hálóba – 2–0!

A Salzburg próbált váltani, de a kapu előtt nem volt elég határozott, próbálkozásai többsége elkerülte a kaput, a második félidő hajrájában a védelem összehozott egy gólt: eladott labda, rossz helyezkedés, hiábavaló visszarohanás után a ziccerbe került Rosenberg egy finom csel után az üres kapuba helyezett. A Malmö 3–0-ra nyert a kaput hiába támadó Salzburggal szemben, így 2000, a Helsingborg szereplése után újra van svéd csapat a BL főtábláján. Gulácsi végigvédte a mérkőzést.

Malmö–Salzburg 3–0

BAYER LEVERKUSEN–KÖBENHAVN

A Leverkusen nagyon hamar rövidre zárta a nyitott kérdéseket, miután a hetedik percben már 2–0-ra vezetett odahaza a Köbenhavn ellen. Mivel az első meccset is a németek nyerték 3–2-re, kisebb fajta csodának kellett volna bekövetkeznie Szon Hung Min és Hakan Calhanoglu gólja után a dán továbbjutáshoz.

Szon Hung Min egy remek labdaszerzés után, míg Calhanoglu egy megpattanó szabadrúgásból volt eredményes a mérkőzés elején. Fél óra elteltével pedig Stefan Kiessling talált a kapuba 11-esből.

A német aztán a második félidőben is beköszönt, a Leverkusen így a negyedik német csapatként feljutott a BL-főtáblára. A Bayern, a Dortmund és a Schalke már ugyebár ott volt.

Leverkusen–Köbenhavn 4–0


BAJNOKOK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS
VISSZAVÁGÓK
Arsenal (angol)–Besiktas (török) 1–0 (A. Sánchez 45+1.)
Kiállítva: Debuchy (75.)
Továbbjutott: az Arsenal 1–0-s összesítéssel

Ludogorec (bolgár)–Steaua Bucuresti (román) 1–0 (Wanderson 90.)
Továbbjutott: a Ludogorec 1–1-es összesítéssel, tizenegyesekkel 6–5-tel

Athletic Bilbao (spanyol)–Napoli (olasz) 3–1 (Aduriz 61., 69., Ibai Gómez 74., ill. Hamsík 47.)
Továbbjutott: az Athletic Bilbao 4–2-es összesítéssel

Malmö (svéd)–Salzburg (osztrák) 3–0 (Rosenberg 11., 84. – az elsőt 11-esből, M. Eriksson 19.)
Továbbjutott: a Malmö 4–2-es összesítéssel

Bayer Leverkusen (német)–Köbenhavn (dán) 4–0 (Szon Hung Min 2., Calhanoglu 7., Kiessling 31., 66. – az elsőt 11-esből)
Továbbjutott: a Bayer Leverkusen 7–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik