Real, Chelsea, Barca dobogó, öt helyet ugrott a PSG!

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2014.10.20. 20:19
null
Jut eszünkbe, Cristiano Ronaldo ülve szerzett már gólt? (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2014–2015-ös idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsorolja fordulóról fordulóra egy szerkesztőségen belüli szavazás után. Egyetért velünk? Szavazzon, vitatkozzon, érveljen fórumunkon!

 

1. Real Madrid (az előző listán 2.)

Carlo Ancelotti, a címvédő vezetőedzője szerint csapata kicsit döcögősen kezdte meg a szezont, most már azonban rendben van. Mi tagadás, a Real egyre meggyőzőbb teljesítményt nyújt, a bajnokságban a legutóbbi két meccsét 5–0-ra nyerte meg, 8 mérkőzésen 30 gólt szerzett, így nem meglepő, hogy listánk élére ugrott.

A királyiak eddig hibátlanok a BL-ben, és bár a Ludogorec ellen megszenvedtek, két meccsen hét gólt szereztek. A csoport rangadója következik számukra, hiszen a Liverpoolhoz – amely a Basel otthonában 1–0-s vereséget szenvedett legutóbb – látogatnak, hétvégén jön az el Clásico, ráadásul Gareth Bale megsérült, így nem lesz könnyű az élen maradniuk.

2. Chelsea (4.)

A bajnokságban szárnyaló (a Premier League-et veretlenül vezető) Chelsea a BL-t nem kezdte a legjobban (1–1 a Schalke ellen), de a Sporting ellen idegenben is győzni tudott, így két helyet előrelépett nálunk a rangsorban. José Mourinho minden bizonnyal kénytelen lesz nélkülözni Diego Costát, ennek ellenére valószínűleg csak a gólkülönbség lehet kérdéses a Maribor ellen. Igaz, a szlovén csapat sem kapott még ki, két döntetlenje van eddig, és az esélytelenek nyugalmával látogat a Stamford Bridge-re, amiből akár még jól is kijöhet.

3. Barcelona (1.)

A PSG-től elszenvedett vereséggel csak a második helyen áll a Barcelona az F-csoportban, nálunk pedig az élről a dobogó alsó fokára hullott. A katalánok kedden az Ajaxot fogadják. A hollandok két döntetlennel kezdtek ebben a BL-szezonban, és mindenképpen nagyon nehéz dolguk lesz a Camp Nouban, ha meg szeretnék szerezni első győzelmüket. Ahogyan a Realnak, a Barcának is figyelnie kell a hétvégi el Clásicóra.

4. Bayern München (3.)

Nem vitte túlzásba eddig ebben a BL-szezonban a gólgyártást a Bayern, két 1–0-s győzelemmel húzta be a hat pontot. Talán ez okozhatta a bajorok visszaesését listánkon, mert a bajnokságban mutatott teljesítményük semmiképpen sem indokolja: a Bremen elleni hétvégi 6–0 után négypontos előnnyel vezetik a Bundesligát, ráadásul a nagy rivális Dortmund látótávolságban sincs hozzájuk képest.

Az eddigi eredmények alapján kialakult papírforma szerint a legnehezebb mérkőzés vár a müncheniekre, hiszen a csoport második helyén álló, és a City ellen idegenben pontot szerző AS Romához látogatnak. Ha nyernek, nagy lépést tehetnek a halálcsoportból való továbbjutás felé.

5. Paris Saint-Germain (10.)

Öt (!) helyet lépett előre a PSG, köszönhetően (főleg) a Barcelona legyőzésének. A Bayernhez hasonlóan veretlenek a párizsiak, de csak a második helyen állnak a bajnokságukban hét ponttal lemaradva az éllovas Marseille-től. A katalánok legyőzése azonban meggyőzte szakértőinket, a PSG-nek kötelező lesz elhoznia az APOEL otthonából a három pontot. Ha ez sikerül, nagyot lép a továbbjutás felé.

6. Atlético Madrid (5.)

Az előző kiírás ezüstérmese, a spanyol bajnokságban ötödik helyen álló Atlético meglepetésre kikapott az Olympiakosztól az első körben, aztán viszont a második meccsén legyőzte a nagy rivális Juventust. Az A-csoportban minden csapat három ponttal áll, ennek ellenére a „matracosoknak" kötelező lesz nyerniük a Malmö ellen.

7. Manchester City (6.)

Évről évre kérdés, hogy a City fel tud-e nőni a Bajnokok Ligájához – az elmúlt években nem sikerült neki. Egyelőre úgy tűnik, a 2014–2015-ös idény sem lesz kivétel, de a probléma már nemcsak a pályán látszik, hanem azon kívül is. A Roma elleni létfontosságú találkozón a szurkolóknak nem sikerült megtölteni a lelátót. A CSZKA Moszkva ellen muszáj lesz javítaniuk a manchesterieknek, de ez idegenben egyáltalán nem lesz könnyű, még üres lelátók előtt sem. Vagy a hétvégén mesternégyest elérő Sergio Agüero ezt is elintézi?

8. Juventus (7.)

Ahogy az Atlético és a City, a Juventus is esett egy helyet a listán a nagy előretörést produkáló PSG miatt. A „zebrák” (bár a hétvégén csak döntetlenre voltak jók a Sassuolo ellen) a Serie A élén állnak, a BL-ben azonban legutóbb kikaptak az Atléticótól, most az Olympiakosz otthonában kell javítaniuk. A Juventus vezére Carlos Tévez lehet. Az argentin támadó Marcello Lippi szerint már Zinedine Zidane szintjén futballozik, de ami sokkal fontosabb, hogy ebben a szezonban nyolc meccsen nyolc gólt szerzett, és kiosztott két gólpasszt is.

POWER RANKING
Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, ezért a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de azért megőrzik játékosságukat is.

9. Arsenal (9.)

Még úgy is a Dortmund előtt van listánkon az Arsenal, hogy az első fordulóban kikapott német riválisától. Azt követően azonban könnyed sikert arattak az „ágyúsok” a Galatasaray felett, de a bajnokságban tovább tart a gyengélkedésük, elmúlt három meccsükön nem tudtak nyerni. A BL-ben az Anderlecht otthonából kell elhozniuk a három pontot Arsene Wenger fiainak szerdán.

10. Dortmund (8.)

Két helyet is visszaesett a német csapat rangsorunkban. Nem meglepő az eredmény, szeptember 13-án nyert legutoljára a Bundesligában a Dortmund. A BL-ben azonban minden rendben, 2–0 az Arsenal, 3–0 az Anderlecht ellen, a Galatasaray otthonában azonban a bajnokságban mutatottnál jobb teljesítményre lesz szüksége Jürgen Klopp csapatának.

11. Liverpool (11.)

A Liverpool nagy nehezen nyert a hétvégén a bajnokságban, de csak az ötödik helyen áll. A legnagyobb probléma Mario Balotelli formájával van, ám ha az olaszban nem is, abban bízhatnak a „vörösök” a Real ellen, hogy a királyiak nem akarnak nagyon kifáradni az el Clásico előtt. Mert egyébként formájuk alapján Cristiano Ronaldóék könnyedén átgázolhatnának a Liverpoolon.

12. Roma (12.)

Döntetlen a City otthonában, egy pontra az éllovas Juventustól a bajnokságban – akár előkelőbb pozíciót is elfoglalhatnának ranglistánkon a Bajnokok Ligájába visszatérő „farkasok”, de ehhez újabb bravúrra lesz szükségük, például pontot vagy pontokat kell otthon tartaniuk a Bayern München ellen. Nem lesz könnyű.

13. Porto (14.)

Egy győzelem, egy döntetlen: ez az idei BL-mérlege a rangsorunkban egy helyet előre lépő portugál csapatnak, amely az otthoni bajnokságban négypontos hátránnyal csak második, igaz, veretlenül. A Porto a Bilbaót fogadja kedden, és látva a baszkok formáját (17. helyezettek a bajnokságban, csak egyszer győztek), sima hazai siker várható.

14. Zenit (13.)

Egy helyet visszacsúszott listánkon a C-csoportban négy ponttal álló Zenit. Otthon minden rendben, a szentpéterváriak veretlenül vezetik az orosz bajnokságot, de megjegyzendő, hogy a legutóbbi két bajnokijukat döntetlenre adták – szombaton kétgólos hátrányból mentettek pontot az FK Krasznodar ellen. Ahhoz, hogy maradjon a status quo, a Leverkusen otthonából kellene sikerélménnyel távoznia az orosz együttesnek.

15. Schalke (új)

Két újonc került fel az NSO rangsorára, a jobbik a Schalke lett, pedig még nincs is győzelme ebben a BL-szezonban. A Chelsea elleni döntetlen ugyanakkor elismerésre méltó, a Mariborral szembeni már kevésbé. A gelsenkircheniek nem tündökölnek a bajnokságban sem, még a Hertha szombati legyőzésével is csak a kilencedik helyen állnak, kilenc ponttal a Bayern mögött. A Sporting ellen hazai pályán javíthatnak szerdán – új trénerük, Roberto Di Matteo első BL-bevetésén illenék is.

16. Monaco (új)

Listánkon a másik debütáns a James Rodríguezt és Radamel Falcaót nyáron elvesztő Monaco. A hercegségbeliek holtversenyben állnak a Zenittel a C-csoport élén, és a pont nélküli Benficát fogadják szerdán. A bajnokságban csak a tizedik helyen állnak, de a továbbjutás a BL-ben javítana a szurkolók hangulatán.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

E-CSOPORT
18.00: CSZKA Moszkva–Manchester City (tv: Digi Sport1)
20.45: AS Roma–Bayern München (tv: Digi Sport1)
F-CSOPORT
20.45: APOEL–PSG
20.45: Barcelona–Ajax (tv: Sport1)
G-CSOPORT
20.45: Schalke–Sporting CP
20.45: Chelsea–Maribor (tv: Digi Sport2)
H-CSOPORT
20.45: BATE–Sahtar Doneck
20.45: Porto–Athletic Bilbao

október 22., szerda

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
20.45: Atlético Madrid–Malmö FF
20.45: Olympiakosz–Juventus (tv: Digi Sport2)
B-CSOPORT
20.45: Ludogorec–Basel
20.45: Liverpool–Real Madrid (tv: Digi Sport1)
C-CSOPORT
20.45: Bayer Leverkusen–Zenit
20.45: Monaco–Benfica
D-CSOPORT
20.45: Anderlecht–Arsenal
20.45: Galatasaray–Borussia Dortmund

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik