A Fradi történelmi bejelentése; a Videoton és a Juventus

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.20. 17:57
null
A Ferencváros szombaton jelentette be a Fradi energiaital piacra dobását (Fotó:<a href="http://www.fradi.hu" target="_blank"> fradi.hu</a>)
Tudják, miben hasonlít egymásra a Juventus és a Videoton? Ha nem, akkor olvassák el a labdarúgó NB I 11. fordulójának legjeiről, rekordjairól szóló cikkünket. Összeállításunkból az is kiderül, milyen történelmi bejelentést tett a Ferencváros, hány magyar játékos pályára lépése jelenti a rekordot ebben a szezonban a Fradiban és a Honvédban, mikor született legutóbb nyolc vagy annál kevesebb gól egy NB I-es fordulóban, és hogy melyik futballista találta el szögletből az alapvonali játékvezetőt. 

MINDEN SOROZAT VÉGET ÉR EGYSZER

Tudják, miben hasonlít egymásra a Juventus és a Videoton?

Nos, mind a két csapatnak ezen a hétvégén szakadt meg a remek győzelmi szériája. A torinói együttes hat sikerrel kezdte a Serie A 2014–2015-ös szezonját, sőt az előző bajnokságból még „áthozott” hét megnyert meccset, összességében tehát 13 győztes találkozó után vesztett pontokat: szombaton a Sassuolo vendégeként 1–1-es döntetlent ért el.

Sassuolo–Juventus 1–1

A Videoton tíz győztes mérkőzéssel kezdte a bajnokságot, vasárnap azonban kikapott odahaza a Debrecentől, így véget ért a győzelmi széria, sőt 17-nél megállt a veretlenségi sorozat is (az előző bajnoki szezon utolsó hét fordulójában nem kapott ki a Vidi, négyszer győzött, háromszor ikszelt). A fehérváriak így is büszkék lehetnek a teljesítményükre, nemcsak klubrekordot állítottak fel, hanem az utóbbi négy évtized második legjobb szezonrajtját produkálták, csak az 1996-os (az idény végén bajnok) MTK nyert meg ennél is több mérkőzést az idény elején. Akkor a kék-fehérek 15 győztes mérkőzéssel kezdték a bajnokságot, majd a 16. fordulóban 1–0-ra kikaptak a BVSC-től.

Videoton–Debrecen 1–2

Rossz szériája ért véget az Újpestnek, a lila-fehérek hosszú idő után nem vesztesen hagyták el az ETO elleni meccsük után a pályát, pontot szereztek Győrben (0–0). Legutóbb 2010 augusztusában játszottak döntetlent a kisalföldiekkel – 0–0-ra végeztek a Megyeri úton –, azóta sorozatban hétszer kaptak ki az ETO-tól. A nyeretlenségi szériájuk viszont tovább folytatódott, hiszen 2006 decembere óta képtelenek megverni a győrieket.

Az Újpesttel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a fővárosi együttes hatodszor ikszelt ebben a szezonban Az utóbbi tíz esztendőben négyszer fordult elő, hogy egy csapat az első tizenegy fordulóban hat döntetlent játszott: 2004 őszén a Nyíregyháza (0–6–5-ös mérleg), 2007-ben a DVTK (1–6–4), 2011-ben a Kaposvár (1–6–4), 2012-ben a Paks (2–6–3). Ehhez a társasághoz csatlakozott most az Újpest, amely 11 fordulót követően négy győzelemmel, hat döntetlennel és egy vereséggel áll. Legutóbb a Zalaegerszeg játszott ennél is több döntetlent egy adott szezon első tizenegy fordulójában, a zalaiak 2000 őszén – két győzelem és két vereség mellett – hétszer ikszeltek a bajnokság első harmadában.

Egy másik hosszú sorozat azonban folytatódott a hétvégén, a DVTK-val ikszelő (0–0) Lombard Pápa 683 perce gólképtelen az NB I-ben...

A FRADI TÖRTÉNELMI BEJELENTÉSE, FIATALOK A PÁLYÁN

A Ferencváros labdarúgócsapata történelmi bejelentésre készült a múlt héten, legalábbis erről árulkodott a klub által küldött, a PMFC elleni mérkőzést közvetlenül megelőző sajtótájékoztatóra szóló meghívó.

„Akár történelminek is nevezhetnénk a bejelentést, amelyet a most szombaton, 20 órakor kezdődő, Pécs elleni labdarúgó bajnoki mérkőzés előtt közvetlenül kíván tenni az FTC. Tisztelettel meghívunk téged (az általad képviselt médiumot) a szombat kora esti, rendkívüli jelentőségűnek tartott sajtótájékoztatónkra a Fradi-stadionba” – szólt az invitálás.

Nos, a történelminek szánt tájékoztatón a Fradi energiaital megszületését jelentette be a klub.

Ugyanakkor nemcsak a pályán kívül, hanem a PMFC elleni mérkőzésen is feljegyezhettünk történeti jelentőségű eseményeket. Ilyen volt például Nagy Dominik szereplése: az U19-es válogatottal a nyári Eb-n is szereplő középpályás az ötödik NB I-es meccsét játszotta, de kezdőként az elsőt, és rögtön meg is szerezte első élvonalbeli gólját, méghozzá volt csapata, a PMFC ellen. Az elmúlt fél évben Nagy már a harmadik olyan volt pécsi Miroszlav Grumics (DVTK) és Horváth Zsolt (MTK) után, aki gólt szerzett az NB I-ben a PMFC ellen. A Fradiban szombaton egyébként másik két korábbi baranyai játékos, Gera Zoltán és Dibusz Dénes is pályára lépett.

Thomas Doll összesen nyolc magyar játékost küldött pályára a meccsen (ötöt kezdőként), ennél több honfitársunk csak egyszer, a Lombard Pápa ellen szerepelt a Fradiban ebben az NB I-es szezonban – a 2. fordulóban Pápán kilencen léptek pályára a honosított Bosnjak Predraggal együtt.

A magyarok sorát gyarapította a csereként beálló támadó, Popov Patrik is, aki hat nappal a 17. születésnapja után játszotta első NB I-es meccsét, ezzel pedig az elmúlt évek legfiatalabb ferencvárosi debütánsa lett.

FTC–Pécs 2–0

A PMFC-ben a két éve már a pécsi utánpótlásban pallérozódó, U21-es kanadai válogatott James Manjrekar mutatkozott be az NB I-ben a múlt hétvégén, míg a 19 éves Gránicz Patrik a második élvonalbeli meccsét játszotta.

A Fradihoz hasonlóan a Honvéd is több magyart vetett be a hétvégén a megszokottnál, a zöld-fehérekhez hasonlón nyolcat, kezdőként hatot. Ez nem meglepő annak ismeretében, hogy a kispestieknél az akadémia szakmai igazgatója, Jasper de Muijnck ült a kispadon a Paks ellen (0–0) megbízott vezetőedzőként, miután a 10. fordulót követően a vezetőség menesztette Pietro Vierchowodot. az olasznál egyetlen bajnokin sem kezdett hat magyarral a kispesti együttes.

(GÓL)SZEGÉNYSÉGI BIZONYÍTVÁNY

A gólok számának tekintetében elképesztően gyenge hétvégén vagyunk túl, hiszen összesen nyolc gól esett a 11. fordulóban, azaz mérkőzésenként átlagosan egy találatot szereztek a csapatok!

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN

Balajcza (Újpest) 5 – Szolnoki (Videoton) 4, Máté P. (DVSC-Teva) 5, Vaszicsku (Puskás Akadémia) 5, Poór (MTK) 4 – Nikházi (Dunaújváros) 5, Csukics (Ferencváros) 4, Kanta J. (MTK) 4, Nagy Dominik (Ferencváros) 4. – Kulcsár T. (DVSC-Teva) 6, Tischler (Puskás Akadémia) 5.
A forduló játékvezetője: Kassai Viktor (9) (Ferencváros–Pécsi MFC) – Albert István, Bozó Zoltán, Solymosi Péter, Oláh Gábor
(A nevek mögött az osztályzatokat tüntettük fel.)

Ilyen alacsony gólátlagú forduló az utóbbi esztendőkben nem is volt, de arra is több mint tíz évvel ezelőtt akadt példa, hogy mindössze nyolc gól essen egy fordulóban: 2004 tavaszán (a március 27–28-i hétvégén) éppen nyolc találat született a 20. fordulóban, csakhogy akkor még 12 csapatos volt a bajnokság, azaz csupán hat mérkőzést rendeztek az egyes fordulókban. Az a nyolc gól 1.33-as mérkőzésenkénti átlagnak felelt meg, ami még mindig jobb, mint a mostani, kereken egygólos átlag. Az említett 2003–2004-es szezonban egyébként volt egy olyan hétvége, amikor még ennél is kevesebb gól született, a 10. forduló (2003. október 19-én) hat NB I-es bajnokiján összesen hét gólt láthattak a szurkolók, ez 1.167-es meccsenkénti gólátlagnak felelt meg (tehát ez is jobb, mint a mostani).

A hlsz.hu statisztikája alapján a mostanihoz hasonló, egyes gólátlagú fordulót legutóbb az 1999–2000-es szezon 9. fordulójában láthattunk, amikor még az eredmények megoszlása is megegyezett a mostanival (lásd keretes írásunkat). Hozzá kell azonban tennünk, hogy a pályán lejátszott meccsek alapján 11 gól született abban a fordulóban, de később a Szeged kizárása miatt a Szeged–Nyíregyháza (2–1) mérkőzést törölték.

A most mögöttünk hagyott fordulóban tíz csapat nem szerzett gólt, ez negatív rekord a szezonban. Ebből a szempontból eddig az 5. forduló volt a legvérszegényebb, azon a hétvégén kilenc együttes maradt gólképtelen.

Három 0–0-s meccs is volt a 11. fordulóban, így ebben a szezonban tizenegyre emelkedett a gólt nem hozó mérkőzések száma (egy éve a teljes őszi szezonban nem játszottak gól nélküli döntetlent a csapatok). A legtöbb 0–0-t eddig az Újpest játszotta, a lila-fehérek négy meccsén nem esett gól. Háromszor végzett 0–0-ra a Lombard Pápa, kétszer a Bp. Honvéd, a Dunaújváros, a Győr, a Kecskemét és a Paks. Már csak négy olyan együttes van, amely nem játszott gól nélküli döntetlent: az MTK, a Pécs, a Puskás AFC és a Videoton.

MÁSFÉL ÉVTIZEDES GÓLAPÁLY

Legutóbb az 1999–2000. évi NB I-es bajnokság 9. fordulójában (1999. okt. 15–18.), vagyis kereken 15 éve fordult elő, hogy a meccsenkénti átlag nem haladta meg az egy gólt – akkor is pontosan nyolc találat esett nyolc bajnokin, ha a később törölt Szeged–Nyíregyháza (2–1) meccset nem vesszük figyelembe. Három darab 0–0 mellett akkor is három darab egygólos és egy-egy darab két-, illetve háromgólos mérkőzés szerepelt a jegyzőkönyvekben.

Az 1999–2000-es és a mostani eredmények:
Honvéd–Diósgyőr 2–0 (FTC–Pécs 2–0)
Gázszer/Pécs–Vác 0–0 (Pápa–Diósgyőr 0–0)
Vasas–MTK 1–2 (Videoton–Debrecen 1–2)
Haladás–Dunaújváros 0–1 (Nyíregyháza–PFLA 0–1)
FTC–Debrecen 0–1 ((Kecskemét–MTK 0–1)
Győr–ZTE 0–0 (Honvéd–Paks 0–0)
Nagykanizsa–Tatabánya 0–0 (Győr–Újpest 0–0)
Siófok–Újpest 1–0 (Dunaújváros–Haladás 1–0)
szeged–Nyíregyháza 2–1 – törölve

Forrás: hlsz.hu

A bajnokságban eddig kereken 200 gól esett, ám mivel a 7. fordulóban a KTE–Győr mérkőzés a heves esőzés és a pálya játékra alkalmatlansága miatt 1–1-es állásnál félbeszakadt, s ezt a meccset újra kell játszani, Marek Strestík és Vladan Szavics gólja „elveszett”, törlődött, így hivatalosan csak 198 gólnál járunk. Eddig 86 meccset játszottak le a szezonban, a mérkőzésenkénti átlag 2.302. Összehasonlításként: az előző bajnokságban 2.758 volt a meccsenkénti gólátlag (240 bajnokin 662 találat).

Beszédes az az adat is, hogy tizenegy forduló után még hat olyan csapat van, amely tíz gólnál kevesebbet szerzett: az Újpest (9), a Bp. Honvéd (9), a Nyíregyháza (8), a Dunaújváros (7), a Haladás (5) és a Lombard Pápa (5). Az utóbbi évtizedben nem volt olyan bajnoki szezon, amelyben ilyen sok együttes ért volna el tíznél kevesebb gólt az első tizenegy fordulóban, három gárda volt a maximum: a 2012–2013-as kiírásban a DVTK (9), az Eger (8) és a Siófok (7), egy évvel korábban a Siófok (9), a ZTE (7) és a Ferencváros (6). A kevés gól értelemszerűen a kapott találatoknál is jelentkezik, öt olyan együttes van, amely tíznél kevesebb gólt szedett be: Újpest (5), Videoton (5), Paks (7), Debrecen (9), Diósgyőr (9). Közülük a Paks és a DVTK eggyel kevesebb meccset játszott, elmaradt mérkőzésüket október 22-én pótolják.

Az Újpest találkozói különösen gólszegények, a lila-fehérek eddigi tizenegy bajnokiján összesen 14 gól esett: kilencet az újpestiek szereztek, ötöt ők kaptak, négy mérkőzésük 0–0-ra végződött. Az utóbbi években nem is volt példa arra, hogy az első 11 fordulóban egy csapat mérkőzésein ilyen kevés gól szülessen, a legutóbbi hasonlóan gólszegény mérleg is a liláké, a 2006–2007-es szezonban tizenegy forduló után 12–6 volt a gólkülönbségük, azaz 18 gól esett az addigi meccseiken.

Végül még egy érdekesség a forduló góljaival kapcsolatban, a nyolc találatból hatot jelenlegi vagy volt MTK-futballista szerzett. A kék-fehérek győztes gólját Kanta József jegyzi, a DVSC két találatát Kulcsár Tamás lőtte (aki lehúzott több szezont a Hungária körúton), illetve Busai Attila (Ferencváros), Nikházi Márk (Dunaújváros), valamint Tischler Patrik (PAFC) is volt az MTK labdarúgója.

TOVÁBBI LEGEK ÉRDEKESSÉGEK

Az első gól. A dunaújvárosi Nikházi Márk Haladás elleni győztes gólja több szempontból is elsőnek tekinthető. A nyáron Diósgyőrből igazolt középpályás először volt eredményes a Dunaújvárosban (tavaly decemberben az MTK ellen talált be legutóbb még a DVTK színeiben). Ez volt a csapat első gólja ebben az idényben saját stadionjában, hiszen mostanra készült el a stadion villanyvilágítása, így ezentúl már nem Fehérváron játssza hazai találkozóit a csapat. Nem mellesleg az újvárosiak ennek a gólnak köszönhetően szerezték meg első NB I-es győzelmüket ebben az évadban. Nikházi pedig azt is elmondta a Sport Tv-nek, hogy ez volt az első olyan találata pályafutása során, amit úgy szerzett, hogy egy szabad- vagy szögletrúgásra érkezett középen.

A hét szerencsés vagy éppen szerencsétlen jelenetei. Az FTC–PMFC meccsen a vendégek kapusa, Vukasin Polekszics egy kidobásnál akkora lendületet vett, hogy elcsúszott, így maga mellé ejtette a labdát, de az egyik védő ki tudta vágni. A DVTK–Lombard meccsen a diósgyőri Bognár István szögletrúgásból eltalálta az alapvonali játékvezetőt, Szabó Zsoltot.

A hét kiszólása legutóbb Véber Györgyé volt, akinek 200 ezer forintjába került a Videoton elleni meccsen hallott cifra káromkodás. Ezúttal Böde Dánielt díjazzuk, a Ferencváros támadója a szó szoros értemében a kispadnak szólt ki, miután Vladan Csukics már legalább a hetedik szabálytalanságát követte el, miközben már volt egy sárgája. Azt nem tudjuk, hogy a Madocsán edzőként is ténykedő Böde mester mit mondott pontosan, de tény, Thomas Doll ezután lecserélte a korábban gólpasszt is jegyző szerb középpályást.

A hét szűrője Somália. A Fradi brazil futballistája a kapusposzton kívül lassan már mindegyik pozícióban szerepelt, a PMFC ellen szűrőként, és Thomas Doll vezetőedző a meccs után elmondta, elégedett is volt a teljesítményével.

A hét védése az újpesti Balajcza Szabolcsé, aki a Győr ellen (0–0) a 40. percben vetődve hárította Rudolf Gergely közeli lövését, majd a kipattanónál Pátkai Máté nyolcméteres löketét lábbal védte. A 35 éves kapusnak tavasszal még az Újpestben sem volt biztos helye, de ezen az őszön már nem először „díjazhatjuk” a hét védése címmel.

A hét legnagyobb kihagyott helyzete a Lombard Pápáé volt: Bernardo Frizoni és Király Botond a DVTK védelme mögé került, és ketten vezethették kapura a labdát, de a brazil túl sokáig várt a passzal, így a visszaérő Bognár menteni tudott.

A hét mentése az imént említett Bognár Istváné és a kispesti Gazdag Dánielé, aki a gólvonalról vágta ki a labdát a Paks ellen.

A hét embere és a hét gólja címek büszke birtokosa a debreceni Kulcsár Tamás, aki két góljával eldöntötte a Videoton elleni rangadót, a második találatot pedig a forduló legszebb góljának választotta Nyilasi Tibor a Sport Tv Harmadik félidő című műsorában.

A hét lemondása Csábi Józsefé, az NB I-ben 14. helyen álló Nyíregyháza vezetőedzője lemondott a Puskás Akadémia elleni vereséget követően, helyét Mátyus János veszi át.

EDZŐVÁLTÁSOK A 2014–2015-ÖS SZEZONBAN
2014. szeptember 4.
Mátyus János (Lombard Pápa) lemondott – ideiglenesen Kovács László kapusedző irányít
2014. október 6. Pietro Vierchowod (Budapest Honvéd) – ideiglenesen Jasper Adrianus de Muijnck és Simon Miklós
2014. október 20.
Csábi József (Nyíregyháza) – Mátyus János
LABDARÚGÓ NB I, 11. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Október 17., péntek
19.00
Dunaújváros PASE–Haladás1–0Solymosi Péter
2 241 néző
Október 18., szombat
14.00Lombard Pápa–Diósgyőri VTK 0–0
Vad II István 955
16.00
Nyíregyháza–Puskás Akadémia FC 0–1 Andó-Szabó Sándor
18.00
Kecskeméti TE–MTK Budapest 0–1 Bognár Tamás
1 472
18.00
Budapest Honvéd–MVM-Paks 0–0
Fábián Mihály1 000
20.00Ferencváros–Pécsi MFC 2–0
Kassai Viktor
6 023
Október 19., vasárnap
16.30
Videoton–Debreceni VSC-Teva 1–2Erdős József
5 282
18.30
Győri ETO FC–Újpest FC 0–0
Farkas Ádám
3 048
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik