Bemutatták a világ első magyar futócipőjét

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 16:01
null
Fotók: Dobrovszky Dániel
Hároméves fejlesztés és tesztelés után, a Dorko tervezőcsapatának, illetve Csere Gáspár magyar bajnok és olimpikon maratonfutónak a közös munkája nyomán csütörtökön bemutatták a Runique nevű futócipőt.

 

„Jó helyekre visz” – sohasem volt ennél aktuálisabb a Dorko szlogenje, mint az első magyar gyártású futócipőnek a bemutatása kapcsán. A TF tavaly átadott, vadiúj Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában csütörtök délelőtt a márka által szponzorált sportolói és a média képviselői első kézből tapasztalhatták meg, hogy itthon is lehet világszínvonalú futócipőt gyártani. Az atlétikai pályán megtett „tesztkör” alapján elmondhatjuk, hogy súlyra az Adidas-cipők könnyedsége jellemzi, és annyira jól illeszkedik a lábra, mintha csak egy Asics-gyártmány lenne.

Gém Péter, az idén tízéves cég alapítója mindig is fontosnak tartotta, hogy a termékeik fejlesztésébe sportolókat, sportszakembereket vonjanak be, mert a közös munkával a legkiválóbb minőséget tudják biztosítani a versenyzőknek és a sportkedvelőknek, ráadásul mindezt megfizethető áron.

Két évvel ezelőtt keresett meg Gém Péter, hogy segítsek a termék fejlesztésében – avatott be minket a részletekbe Csere Gáspár. – Szerette volna, hogy a futás is benne legyen a kínálatukban, ezért nekiláttak egy olyan futócipőt készíteni, ami széles körben használható. Elmondtam, hogy mik a kritériumai a jó futócipőnek, majd a különböző prototípusokat én teszteltem és véleményeztem, majd hosszú hónapok munkájával folyamatosan kialakult a végeredmény.”

Az elmúlt tíz év legeredményesebb hosszútávfutója szerint a cipő 4 perc/km-es tempóig tökéletesen ellátja a feladatát. Elég könnyű, 300 gramm súlyú, van benne egy karbonbetét is a még hatékonyabb rugalmasságot segítve, egy pár akár 1000 kilométert is kibírhat. A Runique névre hallgató futócipő az első abból a háromból, amivel a cég megpróbál betörni a nemzetközi piacra: lesz még egy általánosabb, kocogásra tökéletes, illetve egy versenyzésre is alkalmasabb változat is.

A futócipőt csütörtökön tesztelők között volt Terbócs István, a pár napja a világelitbe visszajutó magyar jégkorong-válogatott játékosa is. „Meglepően fogadtam, hogy milyen jó az ütéscsillapítása és mennyire kényelmes. Nem vagyok nagy futó, mert főként a jégen mozgok, de a száraz edzésekhez tökéletes lesz számomra. Az első pillanattól fogva megnyerő, ár-érték arányban bajnok, konkurens márkáknál hasonlót ennyiért nem kap az ember, csak ajánlani tudom mindenkinek.”

 

A hosszútávfutásra tervezett cipő, jól lélegző, dupla MESH felsőrészt kapott, amelynek tartósságát a TPU részletek garantálják, a lézervágott kialakítás pedig a kényelmes felvételt és viseletet. A gumitalp a kopásállóságról és a csúszásgátlásról gondoskodik, a beépített karbonbetét az elrugaszkodást segíti, a fokozott kényelmet az EVA és TPU kombinációjából álló habosított réteg, a boka stabilizálását garantáló szivacsos elem és extra párnázottság, illetve a belső zokniként funkcionáló nyelvrész és az orrbélés borítással együtt kialakított nyelv biztosítja.

Gém Péter továbbra is hisz az „őrült álmaiban”, amelyekről kiderült, hogy igenis elérhetőek:

Az elmúlt 10 évben elértük, hogy a Dorko a legnépszerűbb magyar sportmárka lett itthon, a következő 10 év célja, hogy mi legyünk a legnépszerűbb sportmárka Magyarországon. Egy olyan hazai márka, amely nem azért támogat egyre több magyar sportolót, hogy minél több cipőt tudjon eladni, hanem azért akar több terméket eladni, hogy minél több sportolót, csapatot, szövetséget, hazai művészt és ügyet tudjon támogatni. A világ első magyar futócipője csak a kezdet, nincs megállás, ahogy a szlogenünk is mondja: Egy emberként előre!”

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik