Neuer: Tízből legfeljebb egy-két ember jön vissza egy ilyen súlyos balesetből úgy, mint én

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.04.29. 14:30
A csapatkapitány Manuel Neuer és régi harcostársa, Thomas Müller (Fotó: Getty Images)
A Bayern München Bajnokok Ligája-elődöntőt játszik a Real Madriddal – a keddi esti müncheni első felvonás alkalmat kínált az UEFA stábjának, hogy rövid interjút készítsen a bajorok világklasszis kapusával, Manuel Neuerrel, aki többek között a súlyos síbalesetéről is beszélt.

 

„Nem tudom elképzelni, hogyan élnék, ha nem lennék képes újra futballozni – idézte fel a 2022. decemberi, kettős lábtöréssel végződő síbalesetet Manuel Neuer az UEFA videójában. – Ha a kezelőorvosaimat és a rehabilitációmat segítő szakembereket megkérdezik akkoriban, aligha hittek volna abban, hogy egyszer még ott tartok, ahol most. Tízből legfeljebb egy-két ember jön vissza egy ilyen súlyos balesetből úgy, mint én.”

Több mint tíz hónapig tartott a gyógyulás, és talán a hosszú kényszerszünet is közrejátszik abban, hogy a 38 éves kapus harci kedve nem lankad. Nemrégiben új BL-rekordot állított fel: immár 58 mérkőzésen nem kapott gólt az európai elitsorozatban, ezzel maga mögött hagyta az előző csúcstartót, Iker Casillast.

„Nem ez a legfontosabb mutató a karrieremben, mégis jó érzés tölt el általa, és jó szívvel gondolhat rá az összes jelenlegi és múltbeli csapattársam, hiszen a közös védőmunka hatékonyságát illusztrálja. A sorozat a Schalkénál kezdődött, a Bayernben folytatódik, és nagyszerű, hogy még egyáltalán nincs vége.” 

Neuer a 13. idényét tölti a Bayern Münchenben, van mire visszaemlékeznie. 

„Ha az idő múlását akarom érzékeltetni, akkor talán úgy foglalhatom össze, hogy nyugodtabb, fegyelmezettebb lettem az eltelt sok év során. De természetesen a kapus munkája sok-sok tényezőtől függ: kik alkotják a védelmet, mi a stratégia, mit vár el az edző, hol húzódik a védővonalunk, hogyan akarjuk játékba hozni a labdát hátulról. Karrierem elején a Schalkénál még vadabb voltam, másként is tekintettek rám a csapattársak, de azt hiszem, ez az életkori sajátosságok miatt érthető.”

A kapus kétszer hódította el a BL-trófeát a Bayernnel (2013, 2020), a két siker közül a másodikat, a Covid-19 idejéből származót tartja emlékezetesebbnek. (A mérkőzés összefoglalója itt!)

„A PSG elleni döntőben aratott siker hatalmas érzelmeket szabadított fel. Igazi csapatsiker volt, amelyet a járvány miatt sajnos nem volt alkalmunk együtt megünnepelni a drukkereinkkel. Remekül sikerült a felkészülésünk, jó erőben voltunk, a csapatszellem is kitűnő volt. Azt hiszem, az volt a legösszeszedettebb csapatmunka, aminek valaha részese voltam a klubnál.”

Hasonló teljesítményre lesz szükség a mostani elődöntőben is…

„A Real Madridot senkinek sem kell bemutatni. A Bayern–Real rivalizálás a futball legnagyobbjai közé tartozik, az egész világ nagy érdeklődéssel várja minden mérkőzését. Tudjuk, hogy a párharc mindkét meccsének összes pillanatában a topon kell lennünk, ha ott akarunk lenni a londoni fináléban.”

Ahol – 2020-hoz hasonlóan – vagy a PSG lesz a másik résztvevő, vagy a hazai nagy rivális, a Borussia Dortmund, amelyet a 2013-as BL-döntőben vert meg a Bayern 2–1-re – éppen Londonban… (A mérkőzés összefoglalója itt!) 

„A német futball szempontjából nagyon jó, hogy két klubunk is ott van a legjobb négy között. S hát persze az idei döntő helyszíne is különlegessé teszi, hogy a tizenegy évvel ezelőtti két finalista még versenyben van. Azokból az időkből már nem sokan futballoznak, de Thomas Müllerrel mi nagyon is jól emlékszünk arra, milyen fantasztikus pillanatokat éltünk át. Mindent meg fogunk tenni, hogy hasonló élményben legyen részünk.”

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
KEDD 
21.00: Bayern München (német)–Real Madrid (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZERDA
21.00: Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik