Így indulhatnak Sallai Rolandék jövőre a BL-ben

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.05.02. 14:15
Sallai Rolandék a Dortmund BL-sikeréért szurkolhatnak (Fotó: Getty Images)
A Dortmund PSG elleni BL-elődöntős győzelmével biztossá vált, hogy a Bundesliga első öt csapata kvalifikálta magát a legrangosabb európai kupasorozat következő kiírásába. Azonban, ha egy több összetevős forgatókönyv mindegyik feltétele teljesül, akkor a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburg is indulhat a Bajnokok Ligájában, de az is lehet, hogy Lisztes Krisztián leendő csapatával, a Frankfurttal egyből a BL-ben szerepelhet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Dortmund PSG elleni 1–0-s győzelmével biztossá vált, hogy a Bajnokok Ligája megújult formátumú 2024–2025-ös idényében Németország öt csapatot indíthat. Az már biztos, hogy a Bayer Leverkusen megnyerte a Bundesligát. A sorrend a hátralévő három fordulóban még változhat, de biztosan BL-helyen végez a Bayern München, a VfB Stuttgart, az RB Leipzig és a Borussia Dortmund is.

Azonban az sem kizárt, hogy a 36 fős BL mezőny hatoda, azaz hat csapat is Németországból érkezzen. Amennyiben a Dortmund az 5. helyen végez a Bundesligában és megnyeri a Bajnokok Ligáját, akkor BL-címvédőként szerepelne a következő kiírásban, így a Bundesliga 6. helyezettje kapná meg a bajnoki kvótát.

A német élvonalban 31 forduló után Lisztes Kriszián leendő klubja, az Eintracht Frankfurt áll a hatodik helyen, előnye öt pont a Sallai Rolandot – és Szalai Attilát kölcsönben foglalkoztató Freiburg előtt. Tehát a Dormund BL-győzelme – és bajnoki 5. helye – esetén a Frankfurt, vagy egy nagy hajrával a Freiburg is örülhetne.

Ettől függetlenül hat csapatot adhat a Serie A is. Ugyan a BL-ben már nincs olasz csapat, az Európa-ligában a Roma és az Atalanta is versenyben van még. A bajnokságban a fővárosiak a BL-kvalifikációt jelentő 5. helyen állnak, a 6. helyen tanyázó Atalanta hátránya csak két pont egy mérkőzéssel kevesebbet játszva. Az El-győzelem automatikus részvételt jelente a BL-ben, így ha olyan olasz csapat nyeri az Európa-ligát, amely a bajnokságban nem az első négy hely valamelyikén végez, akkor a Serie A is hat csapatot ad a BL-be.

Mivel az olasz és a német forgatókönyvek egymástól függetlenek, így akár előfordulhat, hogy a 36 BL-szereplő harmadát (12-t) két ország bajnoksága adja.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
21.00: AS Roma (olasz)–Bayer Leverkusen (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Olympique Marseille (francia)–Atalanta (olasz) (Tv: RTL3) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik