Párizsban is győzött, BL-döntős a Borussia Dortmund!

Vágólapra másolva!
2024.05.07. 20:57
Hummels, a párharc egyik hőse (Fotó: AFP)
A Borussia Dortmund odahaza és idegenben is legyőzte egy nullára a PSG-t, így bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjébe. Az ellenfele a Real Madrid vagy a Bayern München lesz.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német) 0–1 (0–0)
Párizs, Parc des Princes, 46 435 néző. Vezette: Orsato (olasz)
PSG: G. Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Beraldo, Nuno Mendes – Zaire-Emery (Li Kang In, 76.), Vitinha, Fabián (Asensio, 63.) – O. Dembélé, Goncalo Ramos (Barcola, 63.), K. Mbappé. Vezetőedző: Luis Enrique
Dortmund: Kobel – Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Brandt (F. Nmecha, 85.), Can – Adeyemi (Reus, 56.), Füllkrug, Sancho (Süle, 67.). Vezetőedző: Edin Terzic
Gólszerző: Hummels (50.)
Továbbjutott: a Borussia Dortmund, kettős győzelemmel, 2–0-s összesítéssel

TELT HÁZ, FANTASZTIKUS MILIŐ fogadta a francia fővárosban pályára lépő két csapatot. Az első percektől a PSG igyekezett rákényszeríteni az akaratát a német együttesre, és Karim Adeyemi oldalán Asraf Hakimi révén próbált a vonal mellett a védősor mögé kerülni. Aktívan kezdett a portugál Goncalo Ramos (Bradley Barcola helyén a francia csatársorban), akire emlékezhetnek a szurkolók, a katari világbajnokságon Svájc ellen ő helyettesítette Cristiano Ronaldót, és nem is rosszul: három gólt szerzett a nyolcaddöntőben. Gregor Kobelnek többször is védenie kellett, de bravúrral egyszer sem, a vendégek Julian Ryerson révén veszélyeztettek először, amikor az előretörő jobbhátvéd az oldalhálóba lőtt.

Amilyen lendületesen indult a meccs, úgy esett vissza a színvonal a félidő derekán. Mármint a Bajnokok Ligája elődöntőjéhez mérten, mert ez már valóban a klubfutball csúcsa – ehhez képest rossz passzok, bántó labdakezelési hibák, tíz méterrel eltévesztett lövések jellemezték a mérkőzést, szóval időnként tanácstalanul néztek egymásra a nézők: ez milyen futball? Küzdeni persze mindenki küzdött, hajtottak, sokat futottak a játékosok, de ennyi hibát egyszerre régen láttunk.

A BL-ben bizonyosan.

Fél óra is eltelt, amikor kiderült, mire készülhetett a BVB: párizsi szöglet után megszerzett labdával villámgyors kontra indult, Karim Adeyemi a saját térfeléről indulva sprintelhetett a kapu felé, és bár utolérték, meg is zavarták, a nagy vágta végén kecsegtető helyzetből lőhetett, de Gianluigi Donnarumma védett – az akció sebessége és a védés már a valódi futballt idézte. A széleken vezetett hazai akciók többsége is, de a beadások… Nos, azok nagyon szint alattiak voltak, gól nélkül ért véget az első félidő.

Nagy eséllyel indult a második játékrész, Kylian Mbappé beadását követően Warren Zaire-Emery közelről a bal kapufát találta el, és ez sokba került: nem sokkal később a Borussia jutott szöglethez, Julian Brandt adott be balról, Beraldo mögött pedig a 35 éves Mats Hummels emelkedett, és a bal sarokba fejelt.

Mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdett a PSG, Nuno Mendes lövése után a kapufán csattant a labda, a negyedik francia próbálkozás volt ez az elődöntőben, amelyet a kapufa/léc hárított – aztán jött még további kettő. Egyre idegesebb, feszültebb lett a házigazda, semmi sem sikerült neki, a német együttes tagjai természetesen megnyugodtak, zártan, fegyelmezetten védekeztek. A PSG körbeadogatta a labdát a sárga védőfal előtt, de alig tudott átjutni rajta. Főleg Mats Hummels tűnt ki, a tapasztalt védő igazi vezér volt, remek szereléseket mutatott be, ezen az estén nem lehetett átjutni rajta.

Sikerével (0–1) a Borussia Dortmund 1997 és 2013 után harmadszor is ott van a döntőben, az előző alkalommal a szerdán Madridban fellépő Bayern München volt az ellenfele a Wembley-ben.

A döntő az idén is ott lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik