Van Nistelrooy szerint a Realnál Mbappé kompatibilis lesz Viníciusszal és Rodrygóval

Vágólapra másolva!
2024.05.08. 12:21
Ruud van Nistelrooy (Fotó: Getty Images)
Hosszabb interjút adott a spanyol AS-nek a PSV Eindhoven, a Manchester United és a Real Madrid egykori csatára, Ruud van Nistelrooy, aki többek között Madridból való távozásáról, Kylian Mbappé „királyiaknál” betöltött szerepköréről, az edzői szakmáról és természetesen a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-elődöntőről is beszélt.

A 70-szeres holland válogatott Ruud Van Nistelrooy 2006 nyarán igazolt a Manchester Unitedtől a Real Madridhoz, ahonnan 2010 telén váratlanul a német Hamburghoz távozott, de nem sült el jól a váltás számára.

„2009 nyarán Cristiano Ronaldo, Karim Benzema és Kaká érkezett a csapathoz, Raúl és Higuaín pedig ott voltak a keretben. 33 vagy 34 éves voltam és szerettem volna játszani 2010-ben az utolsó világbajnokságomon, ehhez viszont játékpercekre volt szükségem. Beszéltem Pellegrinivel (a Real Madrid akkori vezetőedzője) és azt mondta, nehéz lesz a verseny. Ezért döntöttem úgy, hogy 2010 telén a Hamburghoz szerződök. Sok meccset játszottam ott, gólokat is szereztem, de aztán a holland válogatott kapitánya nem vitt el a világbajnokságra. Nagy csalódás volt”idézte fel Van Nistelrooy a dél-afrikai világbajnokságot, melyen az oranje a fináléban Spanyolországgal szemben maradt alul és lett ezüstérmes.

A 2012-es visszavonulása után edzőnek álló egykori csatárt közel egy évvel ezelőtt, 2023 májusában menesztette a vezetőedzői posztról nevelőegyesülete, a PSV Eindhoven.

„Nehéz volt. A PSV az a klub, ahol felnőttem, ahol emberként és labdarúgóként formáltak. Jól ment a csapat, nyertünk néhány címet, de alapvetően a klubvezetőség és köztem hiányzott a bizalom, ezért nem volt más választásom, mint távozni” – elevenítette fel Ruud van Nistelrooy, aki az elmúlt egy évben próbálta fejleszteni edzői képességeit, ezért járt többek között Buenos Airesben Boca Juniors–River Plate mérkőzésen, ahol Martin Demichelisszel és Marcelo Gallardóval is beszélt, tavaly ősszel pedig Spanyolországban többek között Manuel Pellegrinivel és Valdebebasban Carlo Ancelottival is találkozott.

Az egykori csatár beszélt a Real Madrid és a Bayern München Bajnokok Ligája-elődöntőjéről is.

„Az eredmény igazságos volt ahhoz képest, amit a pályán láttunk. A Bayernnél volt többet a labda, de a Madrid nagyon fegyelmezetten védekezett, kontrázott és támadásban is remekül teljesített. A meccs egyes szakaszaiban felülmúlták a Bayernt és Vinícius két gólja sem a véletlen műve” – vélekedett Van Nistelrooy, aki szerint a münchenihez képest teljesen más lesz a madridi meccs.

„A Madridban az a jó, hogy képes alkalmazkodni a meccshelyzetekhez, hogy megtalálja a legjobb megoldást a győzelemre. Különböző szituációkban ők a győzelem elérésének specialistái” – jegyezte meg a holland támadó, aki szerint a visszavágón Carlo Ancelottiék igyekeznek nyomást gyakorolni a németekre, de Van Nistelrooy egyébként is a spanyolokat tartja favoritnak.

Nincs a Madridnál több tapasztalattal rendelkező csapat ebben a helyzetben. Olyan játékosai vannak, akik nagyon jól kezelik az ilyen szituációkat ráadásul a bajnoki cím megszerzése után mostantól csak a Bayern legyőzésére koncentrálhatnak

– vélekedett a 47 éves egykori labdarúgó, akit a Real Madrid (leendő) sztárjairól is kérdeztek. Jude Bellinghammel kapcsolatban az AS megjegyezte, hogy mintha visszaesett volna a teljesítménye.

„Attól függ, milyen értelemben. Perspektívába kell helyezni a dolgokat. Hogy Jude-nak ennyi gólja van, az extra, bónusz. Remek mindenes, aki fenomenálisan érkezik a második hullámban, fut, védekezik, van rálátása a játékra, gyors átmeneteket hajt végre… Nem várhatjuk el tőle, hogy gólkirály legyen, még ha az is. Látványos idénye volt. Nem számít, hogy Ancelotti más szerepkört adott neki, bárhol lép fel, kivételes játékos” – mondta Bellinghamről Van Nistelrooy, akit a Real Madrid következő idénybeli támadótriójáról is kérdeztek, elsősorban Kylian Mbappé lehetséges szerepe miatt.

„Kylian nagyon intelligens játékos és biztos vagyok benne, hogy úgy gondolja, a karrierje javításához Madridban kell játszania és akkor megnyeri az Aranylabdát” – mondta a francia csatárról a holland.

„Természetesen kompatibilisek” – vágta rá Van Nistelrooy arra a kérdésre, hogy Mbappé hogyan illeszkedik majd a Real Madrid játékába Vinícius Júnior és Rodrygo mellett.

„Az, hogy ki játszik kilencesként, változni fog a meccseken, mert Ancelotti nagy szabadságot ad a játékosoknak támadásban és néha Mbappé, néha Vinícius kezd ezen a poszton, vagy ahogy idén történt, akár Rodrygo is. Hármójuk sebességével és mögöttük Bellinghammel megállíthatatlanok lesznek. Velük új korszakot nyithat a Madrid” – hangsúlyozta Van Nistelrooy, aki arról is beszélt, örülne, ha Luka Modric a Real Madridtól vonulna vissza, illetve elmondta, csapatként a jelenlegi Real Madrid jobb annál, mint amelyikben ő játszott, pedig abban is volt néhány sztár.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00: Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik