Orsós kvótameccses, Galambos „meghúzta az oroszlán bajszát” Isztambulban

Krasznai Bence (Isztambul)Krasznai Bence (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 14:40
Orsós Sztalvira a kvótáért léphet szőnyegre Isztambulban (Fotó: MBSZ)
Jól szerepeltek a magyar hölgyek az Isztambulban zajló olimpiai világkvalifikációs birkózóverseny pénteki versenynapjának délelőtti programjában: Orsós Sztalvira (53 kg) kiharcolta az esti kvótameccset, Galambos Ramóna (57 kg) bravúrsikerrel, s izgalmas meccsen elszenvedett vereséggel a vigaszágban reménykedik, ahogyan Szabados Noémi (68 kg).

A magyar színekben Eb-második, egykoron oroszként háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztalvirának (53 kg) eddig nem úgy alakult a kvalifikációs időszak, ahogyan azt szerette volna, hiszen a világbajnokság és a baki európai olimpiai kvalifikáció sem jött össze neki. Isztambulban a verseny első kiemeltjeként a nyolcaddöntőben mutatkozott be, magabiztos, 11: 0-s sikerrel a bolgár Irena Georgieva Binkova ellen. 

Az elődöntért, egyben a kvótameccsért a Pánamerikai bajnokságon harmadik kubai Laura Herin Avila következett, aki ellen Orsós passzivitási ponttal és négypontos dobással 5:0-s előnyre tett szert. Az utolsó egy percben nagyon megnehezítette dolgát a riválisa, két sikeres levitelt is végrehatjott, ám ez kevés volt a fordításhoz: Orsós Sztalvira 5:4-es sikerrel elődöntőbe jutott, amelyben az Európa-bajnoki ezüstérmes, U23-as vb-harmadik moldovai Mariana Dragutan lesz az ellenfele. 

Az Európa-bajnoki bronzérmes Galambos Ramóna (57 kg) felkészülését több sérülés is nehezítette az elmúlt időszakban, de már Isztambulban a selejtezőben megmutatta, nem véletlenül nyerte meg a hazai válogatót: kiváló kontrával és passzivitási ponttal 3:1-re legyőzte az 59 kiló idei Európa-bajnokát, az azeri Alyona Kolesniket. A nyolcaddöntőben is folytatta jó sorozatát, szép akciókkal, két mögékerüléssel 5:2-re diadalmaskodott a francia Mathilde Riviere felett. A négy közé jutásért, egyben a kvótameccsért igazán nagy falat, a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Olga Horosavceva következett. Galambos vele szemben is remekül küzdött, két kiléptetéssel, intés- és passzivitási ponttal 4:0-s hátrányba került. Az utolsó egy percet nagyon meghajtotta, 4:2-re szépített, a fordítás is benne volt a levegőben, de mindhiába, ennél közelebb nem tudott zárkózni, 4:2-es vereség lett a vége. 

A háromszoros U23-as Eb-bronzérmes Szabados Noémi (68 kg) Palau, s egyben Óceánia idei legjobbja, Uilau Ilebrang Tarkong ellen kezdett a selejtezőben, s a várakozásoknak megfelelően nyert, 53 másodperc alatt, tussal. Az FTC-KIMBA kiválósága a folytatásban sajnos hasonlóan járt, mint riválisa az előző meccsen: 27 másodperc alatt, gánccsal indított dobást követően tusvereséget szenvedett a kétszeres Európa-bajnok, vb-harmadik bolgár Mimi Hrisztovától. 

Isztambulban a három szakágban összesen 54 kvótát lehet szerezni, súlycsoportonként hármat, tehát az első kettő már az első nap biztosan kvalifikál. Másnap a vigaszágon folytatódik tovább a küzdelem, el kell jutni egészen a bronzéremig, hogy a maradék egy kvalifikációért a két harmadik megküzdhessen egymással – ebben bízhat Szabados Noémi és Galambos Ramóna is. 

BIRKÓZÁS  
OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL  
Péntek 
Női birkózás
53 kg. Nyolcaddöntő: Orsós Sztalvira–Binkova (bolgár) 11:0. Negyeddöntő: Orsós–Herin Avila (kubai) 5:4. 
57 kg. Selejtező: Galambos Ramóna–Kolesnik (azeri) 4:1. Nyolcaddöntő: Galambos–Hrisztova (bolgár) 5:2. Negyeddöntő: Horosavceva (orosz)–Galambos 4:2 
68 kg. Selejtező: Szabados Noémi–Tarkong (palaui) 2:0-nál tus. Nyolcaddöntő: Hrisztova (bolgár)–Szabados 4:0-nál tus.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik