Lévai Zoltán megcsinálta! Olimpiai kvótát szerzett Isztambulban

Krasznai Bence (Isztambul)Krasznai Bence (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 20:06
Lévai ott lesz Párizsban! (Fotó: Magyar Birkózók Szövetsége/Facebook)
A kötöttfogású 77 kilogramos Lévai Zoltán pénteken, az Isztambulban zajló olimpiai világkvalifikációs versenyen megszerezte a magyar birkózóválogatott negyedik olimpiai kvótáját. Ugyancsak pénteken derült ki, hogy az 53 kilós Orsós Sztalvira és az 57 kilogrammos Galambos Ramóna szombaton tovább küzdhet a Párizsba szóló repülőjegyért.

Egyetlen magyar kötöttfogásúként a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) maradt versenyben az isztambuli világkvalifikációs versenyen. Pénteken annak ismeretében lépett szőnyegre a Basaksehir Ifjúsági és Sportközpontban, hogy négy mérkőzésen kell diadalmaskodnia az olimpiai kvóta megszerzéséhez – három siker szükséges a bronzéremhez, ezzel együtt ahhoz, hogy a másik ág harmadik helyezettjével összemérhesse tudását a Párizsba szóló repülőjegyért.    

Magabiztos birkózással technikai tussal (9:0) legyőzte a spanyol Marcos Sánchez-Silvát, majd az U23-as Eb-ötödik Paulius Galkinast is maga mögé utasította, s ez után az Ázsia-bajnoki harmadik kínai Liu Zsujjal is elbánt, ami azt jelentette, jöhet a kvótameccs, mégpedig az Egyesült Államok Pánamerikai bajnoka, Kamal Bey ellen, aki ellen remekül birkózva, két passzivitási ponttal és egy egypontos dobással 3:0-ra diadalmaskodott, ezzel megszerezve a magyar birkózóválogatott negyedik párizsi kvótáját. Az is biztossá vált, hogy a világbajnok Losonczi Dávid (87 kg) mellett ő lesz az egyetlen magyar induló ebben a fogásnemben. 

„Úgy tűnik, hogy én a nehezebb utat szeretem! – nyilatkozta Lévai Zoltán a helyszínen a Nemzeti Sportnak. – Csütörtökön, amikor egy-egy győzelem és vereség után kikaptam, azt mondtam, hogy most már csak azért is megcsinálom, és megszerzem a kvótát. Nem volt egyszerű, úgyhogy mérhetetlenül boldog vagyok most! Érdekes, mert az mondanám, hogy legjobban a bolgár ellen birkóztam, akitől tegnap kikaptam, aztán jön az amerikai. Hatalmas boldogságot érzek most, de közben tudom, hogy ez csak egy lépcsőfok. Közeleg az olimpia. Mit is mondjak? Csak azt tudom, mint minden verseny előtt: ott is az aranyérem lesz a cél!” 

Ahogyan arról már beszámoltunk, a magyar színekben Eb-második, egykoron oroszként háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztalvirának (53 kg) eddig nem úgy alakult a kvalifikációs időszak, ahogyan azt szerette volna, hiszen a világbajnokság és a baki európai olimpiai kvalifikáció sem jött össze neki. Isztambulban a verseny első kiemeltjeként a nyolcaddöntőben mutatkozott be, magabiztos, 11: 0-s sikerrel a bolgár Irena Georgieva Binkova ellen. 

A kvótameccsért a Pánamerikai bajnokságon harmadik kubai Laura Herin Avila következett, aki ellen Orsós passzivitási ponttal és négypontos dobással 5:0-s előnyre tett szert. Az utolsó egy percben nagyon megnehezítette dolgát a riválisa, két sikeres levitelt is végrehatjott, ám ez kevés volt a fordításhoz: Orsós Sztalvira 5:4-es sikerrel kiharcolta a kvótamérkőzést, amelyben az Európa-bajnoki ezüstérmes, U23-as vb-harmadik moldovai Mariana Dragutan volt az ellenfele.

A tét tehát Párizs volt. A mi szempontunkból a vártnál jóval simábban alakult a meccs, Dragutan látszólag játszi könnyedséggel csinálta meg az akcióit, s végül 11:2-es vezetésnél tusdiadalt aratott. Ez egyben azt is jelenti, hogy Orsós Sztalvira csak szombaton szerezhet kvótát, ehhez előbb a vigaszág győztesét, majd a másik ág harmadik helyezettjét kell felülmúlnia.

Makszim Molonov, a női válogatott szövetségi kapitánya arról adott tájékoztatást a mérkőzés után a helyszínen, hogy Orsós sérüléssel bajlódott: „A kubai az utolsó egy percben szabálytalan fogást alkalmazott, aminek következtében Sztalvira bokája megsérült. A meccs után alig bírt ráállni, kezeltük, s rendbe raktuk, amennyire tudtuk, de sajnos közel sem tudott úgy teljesíteni, ahogyan arra ő egyébként képes. Nagyon bízunk abban, hogy rendbejön, és holnap szőnyegre tud állni.” 

A pénteken szőnyegre lépő két másik magyar hölgy közül Galambos Ramóna (57 kg) a vigaszágra jutott, míg Szabados Noémi (68 kg) búcsúzott a versenytől, így biztosan nem lesz ott a párizsi olimpián.

 

BIRKÓZÁS  
OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL 
Péntek  
Kötöttfogás
Vigaszág: Lévai Zoltán–Sánchez-Silva (spanyol) 9:0. Lévai–Galkinas 3:1. Bronzmérkőzés: Lévai–Liu (kínai) 2:1. Kvótameccs: Lévai–Bey (amerikai) 3:0
Női birkózás
53 kg. Nyolcaddöntő: Orsós Sztalvira–Binkova (bolgár) 11:0. Negyeddöntő: Orsós–Herin Avila (kubai) 5:4. Kvótamérkőzés: Dragutan (moldovai)–Orsós 11:2-nél tus
57 kg. Selejtező: Galambos Ramóna–Kolesnik (azeri) 4:1. Nyolcaddöntő: Galambos–Hrisztova (bolgár) 5:2. Negyeddöntő: Horosavceva (orosz)–Galambos 4:2 
68 kg. Selejtező: Szabados Noémi–Tarkong (palaui) 2:0-nál tus. Nyolcaddöntő: Hrisztova (bolgár)–Szabados 4:0-nál tus.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik