Sokk Isztambulban – álomkezdés után négy vereség a kötöttfogásúaktól

Krasznai Bence (Isztambul)Krasznai Bence (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 15:02
Lévai Zoltán egy-egy győzelemmel és vereséggel vár a vigaszágra (Fotó. Wrestlingpodiumradio)
Álomszerűen kezdtek kötöttfogású birkózóink az Isztambulban zajló olimpiai világkvalifikációs versenyen, hiszen mind a négy sportolónk győzött, ráadásul úgy, hogy mindösszesen egy pontot tudtak végrehajtani rajtuk riválisaik. A folytatás viszont úgy alakult, ahogyan arra feltehetően senki nem gondolt: négyből négy vereség következett, ami annyit tesz, hogy csütörtökön biztosan nem ünnepelhetünk újabb magyar kvótát. Magáról a kvalifikációról azonban egyelőre Váncza Istvánnak (67 kg) és Lévai Zoltánnak (77 kg), hiszen az utolsó kvalifikációs viadalon kategóriánként egy kvótát egy vereséggel is lehet szerezni – Szőke Alex (97 kg) és Vitek Dárius (130 kg) kiesett, mivel legyőzője nem jutott döntőbe.

Ennél jobb kezdést nehezen lehetett volna elképzelni az utolsó világkvalifikációs versenyen: négyből négy győzelem, 35:1-es pontarány a mieink javára. 

Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Váncza István hajszálra volt a kvótaszerzéstől Bakuban, de nem kesergett sokat az olimpiai ezüstérmes ukrán Parviz Naszibov elleni 5:4-es vereségen – Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány szerint rögtön kőkeményen beleállt a munkába. Ez a nyitó mérkőzésen meg is látszott rajta a Basaksehir Ifjúsági és Sportcsarnokban: első kiemeltként a magyarok közül legkedvezőbb helyzetben, a nyolcaddöntőben kezdhette a versenyt. Nem sok esélyt hagyott az Ázsia-bajnoki harmadik indiai Ashunak: 45 másodperc alatt négy- és ötpontos dobással, megnyert challenge-dzsel technikai tussal jutott tovább (10:0). 

Ha Szőke Alexről és olimpiai kvalifikációról van szó, akkor az első rivális, aki az eszünkbe juthat, az a grúzból lett olasz Nikoloz Kakhelashvili. Merthogy a két 97 kilós klasszis a legutóbbi három, ilyen besorolású viadalon találkozott egymással: az ESMTK-KIMBA kiválósága 2021-ben Szófiában épp ellene szerezte meg az ötkarikás kvótát, egy hónappal ezelőtt Bakiban az első fordulóban kerültek össze (Kakhelashvili nyert), és most Isztambulban is az első mérkőzésükön kellett farkasszemet nézniük egymással. Ezúttal nem volt kérdés, Szőke tanári meccsen, magabiztos, erős pörgetésekkel, remek kontrával, illetve megnyert challenge-dszel technikai tussal diadalmaskodott (10:1). 

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) a nyitó mérkőzésén, a 16 közé jutásért 6:0-val simán legyőzte az Eb-ötödik ukrán Volodomir Jakovlievet. 

Az Európa-bajnoki bronzérmes Vitek Dárius (130 kg) is remekül kezdett, végig irányította a szerb Borisz Petruszics elleni mérkőzést, amelyet technikai tussal, 9:0-ra nyert meg. 

Mindezek tükrében nehéz volt elképzelni, hogy négy vereséggel folytatjuk az isztambuli megméretést – pedig sajnos ez történt. Négy szoros összecsapáson ugyan, de négy vereséget szenvedtünk. Váncza István az U20-as vb-második német Etienne Kinsingerrel (2:1), Lévai Zoltán a világ- és Európa-bajnoki harmadik bolgár Aik Mnacakanjannal (2:1), Szőke Alex az Eb-második, vb-harmadik szerbiai Mihail Kadzsajával (1:1 – később szerzett ponttal), míg Vitek Dárius világ- és Európa-bajnoki bronzérmes norvég Oskar Marvikkal (4:2) nem bírt. 

Isztambulban a három szakágban összesen 54 kvótát lehet szerezni, súlycsoportonként hármat, tehát az első kettő már az első nap biztosan kvalifikál. Másnap a vigaszágon folytatódik tovább a küzdelem, el kell jutni egészen a bronzéremig, hogy a maradék egy kvalifikációért a két harmadik megküzdhessen egymással – ebben bízhat Váncza és Lévai is. Szőke és Vitek kiesett, mivel legyőzője nem jutott döntőbe, ők tehát biztosan lemaradnak a párizsi olimpiáról. 

BIRKÓZÁS 
OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL 
Csütörtök 
Kötöttfogás 
67 kg. Nyolcaddöntő: Váncza István–Ashu (indiai) 10:0. Negyeddöntő: Kinsinger (német)–Váncza 2:1 
77 kg. A 16 közé jutásért: Lévai Zoltán–Jakovliev (ukrán) 6:0. Nyolcaddöntő: Mnacakanjan (bolgár)–Lévai 2.1 
97 kg. Selejtező: Szőke Alex–Kakhelashvili (olasz) 10:1. Nyolcaddöntő: Kadzsaja (szerb)–Szőke 1:1 – később szerzett ponttal. 
130 kg. Selejtező: Vitek Dárius–Petruszics (szerb) 9:0. Nyolcaddöntő: Marvik (norvég)–Vitek 4:2 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik