Norris elvesztette, majd visszakapta a rajtelsőséget az őrült kínai sprintidőmérőn

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.04.19. 09:10
Norris indulhat az élről a szombati sprintversenyen (Fotó: AFP)
Lando Norris (McLaren) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es Kínai Nagydíj sprintidőmérőjén. A brit mögött a honfitársa, Lewis Hamilton (Mercedes), illetve Fernando Alonso (Aston Martin) zárt, míg az első ötöst Max Verstappen (Red Bull) és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) tette teljessé az eseménydús kvalifikáción.

Az öt év után visszatérő Kínai Nagydíj első és egyetlen szabadedzése meglepetésre Lance Stroll elsőségét hozta. Az Aston Martin kanadai versenyzője bő három tizeddel előzte meg Oscar Piastrit, míg az első ötös sorát a Red Bull kettőse, valamint Nico Hülkenberg zárta, miközben a Ferrari és a Mercedes kettőse, valamint Lando Norris és Fernando Alonso a mezőny hátsó felében kezdett.

Az első hatvan percből ugyanakkor nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni, főleg, hogy meglehetősen csúszott a pálya, és egyesek nem is tették fel a lágy gumit, így érdekes sprintidőmérőre volt kilátás. Főleg azt követően, hogy szűk egy órával a kezdés előtt megérkezett az eső Sanghajba.

Noha a kezdésre elállt a csapadék, voltak még nedves foltok az aszfaltcsíkon, és továbbra is gyülekeztek a sötét fellegek, így a versenyzők azonnal munkához fogtak a közepes keveréken, hiszen a szabályok értelmében a sárga jelzésű Pirelli használata volt a kötelező. Az első mért köröket követően Sergio Pérez vezérletével a Red Bull kettőse vezetett, mögöttük Alonso, Charles Leclerc és Norris érkezett a top 5-ben, miközben George Russell nem fért be az első tizenötbe, és a folytatásban is sokáig kieső helyen állt.

Az első szakasz végül Pérez elsőségét hozta, a mexikóit Norris és Verstappen követte, majd Leclerc, Oscar Piastri, Carlos Sainz Jr., Fernando Alonso, Nico Hülkenberg, Lance Stroll és Kevin Magnussen tette teljessé az első tízes sorát.

Továbbjutott még Valtteri Bottas, a Mercedes kettőse, Daniel Ricciardo, valamint a hazai közönség előtt induló Csou Kuan-jü.

Kiesett: az Alpine pilótapárosa, Alexander Albon, a csapattársától egy körön idén először kikapó Cunoda Juki, illetőleg Logan Sargeant.

 

Az SQ1 furcsa jelenettel zárult, hiszen a szabadedzéshez hasonlóan újra lángra kapott a fű, méghozzá a pálya ugyanazon szakaszán, aminek következményeként valamivel el kellett halasztani a második szakasz kezdését. Ez különösen izgalmassá tette az első perceket, hiszen a versenyzők abban a tudatban hajtottak ki a garázsból, hogy várhatóan egyetlen gyors kört tudnak teljesíteni, mielőtt megérkezik az eső.

Bár kicsit késett a csapadék, így is idő előtt véget vetett az SQ2-nek, hiszen az utolsó percekben már senki sem tudott javítani a körén a romló körülmények miatt. A leggyorsabbnak Verstappen bizonyult, mögötte Leclerc és Pérez zárt, majd a McLaren párosa, Sainz, Bottas, Alonso, Hamilton és Csou tette teljessé a top 10-et.

Kiesett: Russell, Magnussen, Hülkenberg, Ricciardo és Stroll.

 

Az utolsó szakaszt már köztes esőgumin kezdték a versenyzők, és meglehetősen nehéz körülmények vártak rájuk, amit jól jelzett, hogy kivétel nélkül csúszkáltak, sőt, Leclerc még egy megforgást is bemutatott, majd a falat is eltalálta a Ferrarival. Bár a monacói tovább tudott menni, a Scuderia első szárnya megrongálódott.

Az első próbálkozásokat követően Pérez viszonylag nagy előnnyel vezetett, miközben Verstappen, illetve Norris többször is hibázott, és nemegyszer elvesztette a körét pályakiszélesítés miatt. Az élen több versenyző is megfordult, ám az utolsó pillanatokhoz kanyarodva úgy tűnt, Hamilton szerezheti meg a rajtelsőséget, miután Norris harmadik gyors körét is törölték, és a többi vetélytárs meg sem tudta közelíteni a Mercedes bajnokát. A leintés után azonban fordult a kocka, és a McLaren britje visszakapta az 1:57.940-es idejét, aminek értelmében ő várhatja az élről a piros lámpák kialvását a szombati sprintfutamon. 

Mellőle Hamilton rugaszkodhat el, a második sorban Alonso és Verstappen foglalhat helyet, majd Sainz, Pérez, Leclerc, Piastri, Bottas és Csou zárta a sort. 

Folytatás szombaton 5 órakor a sprintversennyel. 
 

 
17. KÍNAI NAGYDÍJ
ÁPRILIS 19., PÉNTEK
Szabadedzés1. Stroll 1:36.302
Sprintidőmérő9.30–10.14
ÁPRILIS 20., SZOMBAT
Sprintfutam5.00–6.00
Időmérő9.00–10.00
ÁPRILIS 21., VASÁRNAP
A verseny (56 kör, 305.066 km) rajtja9.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Miami Nagydíj, MiamiMájus 5., 22.00
Emilia-romagnai Nagydíj, ImolaMájus 19., 15.00
Monacói Nagydíj, Monte-CarloMájus 26., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik