Az albán kapitány négy volt NB I-es játékosra számíthat az Eb-n

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.05.07. 12:27
Erbim Fagu szerint az Eb-sorsolás után pezsgőt bontottak az albánok (Fotó: newsport.al)
Az Eb-re csoportelsőként kvalifikáló albán válogatottról Erbim Fagu, a KF Tirana vezetőedzője nyilatkozott lapunknak, s többek között Sylvinho szövetségi kapitányi húzásairól, az utóbbi négy nyeretlenül megvívott meccs hátteréről, az egykor az NB I-ben játszó kerettagokról és a továbbjutási esélyekről beszélt.

 

– A 2022-es világbajnoki selejtezőn – a tornáról szintén lemaradó – Albánia kétszer is megtréfálta a magyar válogatottat, a németországi Európa-bajnokságra pedig Csehországot és Lengyelországot megelőzve csoportelsőként jutott ki. Mi adja a válogatott sikerességének alapját?
– Öt-tíz éve nem voltak olyan jó képességű labdarúgóink, akik olyan szinten teljesítettek volna, mint a jelenlegi válogatott tagjai: Serie A-, La Liga- és Premier League-játékosa is van a keretnek, illetve a horvát és a török ligában is vannak meghatározó futballistáink – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Erbim Fagu, a KF Tirana vezetőedzője. – Roppant egységes a társaság, mindenki él-hal az országért és egymásért. A játékosok döntő többsége nem Albániában született és nőtt fel, számukra rengeteget jelent, hogy a futballon keresztül kapcsolódhatnak a hazájukhoz – ezért is vagyok biztos benne, hogy mindent megtesznek az Eb-n, hogy büszkévé tegyék a nemzetüket, kifogástalan lesz a mentalitásuk.
– 2023 januárjában a játékosként kétszeres BL-győztes Sylvinho vette át az irányítást Edoardo Rejától. Hogyan formálta át a csapatot a brazil szövetségi kapitány?
– Természetesen nem tud eltekinteni attól, hogy egy kis ország szűk lehetőségekkel bíró válogatottját irányítja, ezért az építkezésbe belefogva a védelem összerakásával kezdte a teendőit. A hátsó sor jól szuperál, az Európa-bajnoki selejtezők felén nem kapott gólt. Miután hátul mindent rendben talált, a támadójáték csiszolásába kezdett, és a villámléptű szélsőkben rejlő lehetőségeket felismerve gyors átmenetekre és ellentámadásokra épített. Taktikailag sokat változtatott, a három-négy-hármas és a három-öt-kettes felállást sutba dobva átállt a négy-három-háromra és a négy-három-kettő-egyre, valamint tükörszélsőket kezdett alkalmazni. Azokat a játékosokat keresi, akik illenek a rendszerébe, ezért olyanokat is meghívott, akikkel az előző szövetségi kapitány nem számolt: például Jasir Asanit, Mirlind Dakut vagy Arbnor Muját. A korábban kevés lehetőséget kapó Arbnor Muccoli és Taulant Seferi is megkapta tőle az esélyt, és utóbb elmondható, ezek a futballisták rászolgáltak a bizalomra a válogatottban nyújtott teljesítményükkel.
– A legutóbbi négy meccsén azonban nyeretlen maradt a nemzeti csapat. Mi állhat a megtorpanás hátterében?
– A Csehország elleni három nullás, valamint a Lengyelország felett aratott kettő nullás Eb-selejtezős győzelem alkalmával mutatott játék meggyőző volt, ám a válogatott Moldova és Feröer-szigetek ellen az utolsó két csoportmérkőzésén éllovasként döntetlent játszott. Ez kívülről meglepőnek tűnhet, de a hátterében az állt, hogy a nyomás miatt óvatosan futballozott, nem veszíthette el egyik találkozót sem. A legutóbbi két előkészületi mérkőzésre, Svédország és Chile ellen huszonhat labdarúgót hívott meg a kapitány, seregszemlét tartott. Mindenkit megnézett, hogy felmérje, kire számíthat a közelgő Eb-n. A svédek ellen még úgy-ahogy elfogadhatóan játszott a csapat, de a dél-amerikaik elleni produkció silány volt.
– Akad olyan poszt, amelyért nagy a versengés, s nem tudni, ki töltheti be az Eb-n?
– A legnagyobb fejtörést az okozhatja Sylvinhónak, kit állítson be középcsatárnak, sokan pályáznak ugyanis az egyetlen kiadó helyre – a fő esélyesnek a Fulhamben kölcsönszereplő Armando Broját tartom. A kapus posztja is kérdőjeles, de szerintem Thomas Strakosha állhat a vonal előtt. Noha alig játszik a Brentfordban, a meccshiánya ellenére őt favorizálta eddig a brazil mester – szerintem a lábjátéka miatt ő az első számú.
– Naser Aliji a Bp. Honvéd, Ylber Ramadani az MTK Budapest, Jasir Asani a Kisvárda, míg Myrto Uzuni a Ferencváros játékosa volt. Mennyire fontos a volt NB I-es labdarúgók szerepe a válogatottban?
– A Romániában légióskodó Naser Aliji ott lehet a keretben, mert rajta kívül csak Mario Mitaj balhátvéd a csapatban, illetve szükség esetén a jobblábas Elseid Hysaj tudja betölteni a pozíciót. Ylber Ramadani helye biztos, az Eb-selejtező során kiválóan teljesített, a Serie A-s Leccében is megállja a helyét, fontos láncszeme a csapatnak a játéktudása és a küzdőszelleme miatt. A Dél-Koreában futballozó Jasir Asani három góllal vette ki a részét a kijutásból, a kapitány nagyban támaszkodik az erényeire. A La Ligában tizenegy gólos Myrto Uzuni természetesen alapember. A Granadában kilencesként láthatjuk, de Sylvinho jobban szereti ékként az erősebb, robosztusabb támadókat, mint Armando Broja, ezért balszélsőként játszatja.
– Spanyolország, Olaszország és Horvátország lesz Albánia ellenfele. Tovább lehet jutni a halálcsoportból?
– Hiszik vagy sem, a sorsolás láttán mindenki pezsgőt bontott az országban. Szerintem is jobb, hogy kőkemény ellenfelekkel kerültünk össze, mert így senki sem támaszt túlzó elvárásokat, nincs akkora nyomás a válogatotton. A szurkolói támogatást biztosan élvezheti a csapat, Németországban ugyanis négy-öt millió albán él, vörösbe borulnak majd a stadionok. Edzőként nem szeretek tippelgetni, de csekély az esély a tizenhat közé kerülésre, szerencse is kell hozzá. Ezzel együtt futballról van szó, úgyhogy bármi megtörténhet – még a rendkívüli továbbjutás is.
    

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik