Férfi kézilabda vb-selejtező: megnyugtató előnyt kell kiharcolni Litvániában

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 12:02
Bodó Richárd szerint az első perctől kezdve figyelniük kell, nehogy megnehezítsék a dolgukat (Fotó: Török Attila)
Tavaly gólrekorddal nyert Litvániában a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely visszatér Vilniusba, csütörtökön játssza ugyanis a világbajnoki selejtezőpárbaj első meccsét, és sokgólos előnyt szeretne kiharcolni a vasárnapi visszavágóra.

Szép emlékei lehetnek Litvániáról a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, tavaly, beállítva a gólrekordot, 46-szor talált be a baltiak kapujába az Európa-bajnoki selejtezőn, ennyit korábban csak egyszer szerzett, 2005-ben Ciprus ellen. Egy éve együttesünk tele volt fiatallal, az Eb-kijutást ugyanis már kiharcolta, most azonban tapasztalt játékosokkal érkezett meg a csapat Vilniusba. Ugyanakkor nem teljes kerettel, mert a kapus Mikler Roland, az irányító Hanusz Egon és a balátlövő Szita Zoltán itthon maradt, így Chema Rodríguez 17 játékossal számolhat.

„Tavaly az első meccsen tizenöt góllal nyertünk, és különösen tetszett, hogy védekezésben nagyon jól kezdtünk, negyedóra után elléptünk, utána lényegesen könnyebb volt a dolgunk. A visszavágónak fiatal játékosokkal mentünk neki, mert a kijutás már megvolt, és úgy éreztem, ideje bevetni őket – mondta a kapitány a Nemzeti Sportnak. – Most megnehezíti a dolgunkat, hogy azóta edzőt váltottak, így csak a finnek elleni selejtezőjüket tudtuk elemezni, hogy lássuk, az új stábbal mi változott, és valószínűleg több idejük is volt felkészülni ránk. Szinte ugyanazzal a kerettel jönnek, az irányító Aidenas Malasinskas a legfontosabb és legtapasztaltabb játékosuk, ha hagyjuk belejönni, meg tudja nehezíteni a dolgunkat.”

Chema Rodríguez szövetségi kapitány (Fotó: Dömötör Csaba)

Chema Rodríguez szerint akárcsak egy éve, most is mi vagyunk a favoritok, de sosem az számít, papíron mik az esélyek, mert ettől függetlenül figyelni kell rájuk, és nem szabad hagyni kibontakozni őket. Vannak gyors és veszélyes litván játékosok, de ha kézben tartjuk az összecsapást, most is jó lesz a védekezésünk, és tudunk belőle indulni, nem lehetnek gondjaink, még akkor sem, ha a kapusaik remek napot fognak ki, ami ma már meccset eldöntő tényező lehet.

Az erejét tekintve az európai középmezőny alján elhelyezkedő Litvánia elleni csütörtöki és vasárnapi összecsapás a nemzeti csapat utolsó két tétmeccse lesz az olimpia előtt, az együttes Párizsban a B-csoportban július 27-én játszik először Egyiptommal.

Az idény utáni rövid pihenőt követően a keret június 24-én találkozik újra, hogy megkezdje a közvetlen felkészülést a nyári játékokra, ki előbb, ki később csatlakozik klubkötelezettségei miatt. A kapitány elmondta, a tervek szerint három felkészülési mérkőzést vívnak, július 15-én egyet Magyarországon, majd július 19-én és 20-án kettőt Németországban.

A csapat szerdán utazott el Litvániába, az első kinti edzésre még aznap sor került, a világbajnoki selejtező első felvonása pedig csütörtökön 18 órakor kezdődik a tízezres vilniusi Twinsbet Arenában.

VÉLEMÉNYEK

Sipos Adrián, a magyar válogatott beállója: – Jó újra együtt lenni azokkal a srácokkal, akikkel kivívtuk az olimpiai részvételt. A selejtező után nagy volt a boldogság, de másnap utaztam is vissza, nagyon fontos és nehéz meccseink következtek a német bajnokságban és a kupában, most pedig az a legfontosabb, hogy jól sikerüljön a Litvánia elleni két vébéselejtező. Több meccsét is megnéztük, átvettük, tavaly mit játszottunk ellene, valószínűleg az edzőváltás ellenére is hasonlóan fog játszani, a játékosállománya nagyjából ugyanaz. Remélem, jó játékkal rukkolunk ki már az első meccsen is, akkor valamivel könnyebb lesz a veszprémi visszavágó.


Bodó Richárd, a válogatott balátlövője: – Látom mindenkin, hogy csak a litvánokkal foglalkozik, a videózáson és az edzéseken is ők voltak a középpontban. Én fizikailag és mentálisan is jól érzem magam, még a januári Európa-bajnokságon sikerült visszaépíteni magam, de azóta is sokat dolgozom rajta, akár külön is. Tavaly csak a hazai mérkőzésen játszottam a litvánok ellen, azt már kielemeztük, hallani, hogy lesznek hiányzóik, de mi mindenkire készülünk. Mi vagyunk a favoritok, ez egyértelmű, és ha a saját játékunk legalább kilencven százalékban működik, nem lesz probléma, de figyelni kell az első perctől, nehogy megnehezítsük a dolgunkat.

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Csütörtök, 18.00: Litvánia–MAGYARORSZÁG, Vilnius (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VISSZAVÁGÓ
Vasárnap, 17.15: MAGYARORSZÁG–Litvánia, Veszprém (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC),  Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik