Dávid Kornél visszatér a magyar válogatottba

S. T. R.S. T. R.
Vágólapra másolva!
2002.06.22. 21:17
Címkék
Rögtön egy jó hír: januári ígéretéhez híven visszatér a magyar válogatottba Dávid Kornél, a franciaországi Strasbourg profija. Ez pedig azt jelenti, hogy kilenc társával együtt a légiós is ott lesz a hónap végén találkozó nemzeti csapat keretében, majd pedig elutazik Új-Zélandra, ahol öt felkészülési meccs vár a fiúkra. Ami azt illeti, Varga Mátyás szövetségi kapitánynak rövid időn belül kell egységes csapatot kovácsolnia, hiszen a július első két hetében esedékes túrát követően legközelebb augusztus végén látja együtt az övéit. Erről, s a meglehetősen hosszúra nyúlt bajnoki idény tapasztalatairól faggattuk a férfiválogatott szövetségi kapitányát.
Dávid Kornél (a labdával) hosszú idô után húzza fel újra a Hungary feliratú trikót
Dávid Kornél (a labdával) hosszú idô után húzza fel újra a Hungary feliratú trikót
Dávid Kornél (a labdával) hosszú idô után húzza fel újra a Hungary feliratú trikót
Dávid Kornél (a labdával) hosszú idô után húzza fel újra a Hungary feliratú trikót
Dávid Kornél (a labdával) hosszú idô után húzza fel újra a Hungary feliratú trikót
Dávid Kornél (a labdával) hosszú idô után húzza fel újra a Hungary feliratú trikót
– Az Angliában dolgozó Németh László segítségével vettük fel a kapcsolatot az új-zélandiakkal – mondja Varga Mátyás. – Biztosra veszem, hogy hasznos lesz az a két hét, amelyet eltöltünk odakint, nem is beszélve a hazaiak ellen lejátszandó öt felkészülési mérkőzésről. Új-Zéland erős csapat, szerintem a világ elitjéhez sorolható, hogy mást ne mondjak, ott volt a sydneyi olimpián is.
– Hogy aztán a házigazda milyen öszszeállításban fogadja önöket, az alighanem majd csak a helyszínen derül ki, a magyar válogatott kerete azonban arról árulkodik, hogy több ászunk is hiányozni fog.
– Így van, részben az évad közben összeszedett sérülések miatt, részben pedig azért, mert engedtem néhány olyan kérésnek, hogy aki éppen csapatot keres magának, az ne jöjjön.
– Mit vár a felkészülési mérkőzésektől?
– Elsősorban azt, hogy előtérbe tudjanak kerülni azok a fiatalok, akik máskor kevesebb lehetőséghez jutnak. Másrészt nagyon örülök, hogy Dávid Kornél rendelkezésre áll, megbeszéltük, hogy fátylat borítunk a múltra. A Strasbourg légiósa Új-Zélandon fog visszatérni a csapatba, s tulajdonképpen nem is baj, hogy nem éles helyzetben, teszem azt egy sorsdöntő Európa-bajnoki középdöntő-ütközetben kerül sor a bevetésére.
– Egy másik Franciaországban kosarazó center, Gulyás Róbert nem utazik.
– Nem, mert az elkövetkező néhány hétben dől el a sorsa, s – ahogy mondta – elképzelhető, hogy ki kell utaznia leendő együtteséhez. Most tehát nem számíthatok rá, ami nem jelenti azt, hogy ősszel ne állna a rendelkezésünkre. Abban maradtunk, ha a csapata nem gördít akadályt a válogatottbeli szereplése elé, játszani fog.
A magyar válogatott kerete
Simon Balázs (Kaposvár), Fodor Gergely, Sitku Ernô (Atomerômû), Trummer Rudolf, Grebenár Péter (Körmend), Pankár Tibor (Falco), Kámán Tamás (Zalaegerszeg), Báder Márton (Albacomp), Gémes Levente (Debrecen), Dávid Kornél (Strasbourg)
– Szükség is lesz rá, példának okáért rögtön a folytatás első összecsapásán, a franciák ellen. Árulja el, foglalkoztatja már az a meccs? Másként: számolgat már?
– Kalkulálni majdhogynem felesleges, hiszen körbeverések már eddig is voltak a csoportunkban, és várhatóan ezután is lesznek, az mindenesetre tény, hogy a Franciaország elleni itthoni fellépés sorsdöntő lesz. Ha legyőzzük az olimpiai ezüstérmest, akkor a saját kezünkbe vehetjük az irányítást, a gallok ugyanis túl sokszor nem fognak botlani, főleg, hogy többször szerepelnek hazai pályán, mint idegenben.
– Ön bizonyára sajátos szempontok alapján követte nyomon a nemrég véget ért idényt. Hogy látta, a "ön játékosai” mennyire szóltak bele a helyezések alakulásába?
– Nagyon is. Elég csak a két finalistára gondolni. Meglátásom szerint a Körmend két ok miatt veszített: az egyik, hogy nem volt igazi centere, a másik, hogy a kulcsember, Németh István nem játszott annyira jól, mint szokott. Azt nem mondom, hogy rossz volt, de tud ő annál sokkal többet is, mint amit a paksiak ellen láttunk tőle. Amit pedig az Atomerőmű bemutatott, tökéletes csapatmunka volt. Mindenki hozzátett valamit a sikerhez, és most éppen Fodor Gergely volt az, aki sorozatban kimagasló produkciót nyújtott.
– A négy paksi meghatározó szerepet játszik a válogatottban is. Ez alapján lehet azt mondani, hogy örült a bajnoki címüknek?
– Az ASE remek együttes, nem véletlen, hogy tavaly is döntős volt. Az mindenképpen öröm számomra, hogy a válogatottak remekeltek, főleg annak figyelembe vételével, hogy a paksi stílus nagyon hasonlít arra, amit a magyar csapat játszik.
– Talán korai a kérdés, mégis érdekelne: ki merné jelenteni, hogy szép, vagyis inkább sikeres ősz vár az együttesére?
– Maradjunk annyiban, hogy fürkészem, mik azok a pontok, ahol meg lehet fogni az ellenfeleket. De mondom, felesleges számolgatni. A franciák elleni meccs után már okosabbak leszünk.
– Főleg győzelem esetén.
– Ahogy mondja. Főleg akkor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik