Magyar Kupa: kilencedszer duplázhat az FTC, a Paks lehet az első Tolna vármegyei győztes

PÓSFAI GYULAPÓSFAI GYULA
Vágólapra másolva!
2024.05.15. 10:52
2022-ben a zöld-fehérben játszó Ferencváros, ugyancsak a Puskás Arénában legyőzte a Paksot a kupadöntőben (Fotó: Dömötör Csaba)
Két év után ismét a Paksi FC és a Ferencváros vívja a labdarúgó Mol Magyar Kupa döntőjét. A kilencedik duplázásra készülő fővárosiak 25-ödször, az atomvárosiak először hódíthatják el a trófeát, és egyben Tolna vármegyei az első győztesek lehetnek. A fél nyolckor kezdődő finálé iránt hatalmas az érdeklődés, az MLSZ szerint megdőlhet a kupa történetének 40 ezres rekord nézőszáma, sőt, akár telt ház is lehet a Puskás Arénában. A paksiak révén 1998 után fordulhat elő újra, hogy csak magyar játékosokból álló csapat lesz a győztes.

 


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A MOL MAGYAR KUPA DÖNTŐJE ELÉ

PAKSI FC–FERENCVÁROSI TC, Puskás Aréna, 19.30 óra. (Tv: M4 Sport). – élőben az NSO-n!
Vezeti: Berke Balázs (Szert Balázs, Bornemissza Norbert)

A Magyar Kupa 1910 óta íródó történetében ez lesz a 84. döntő, és az ötödik az új Puskás Arénában. A 2019-ben felavatott létesítményben 2020-ban a Bp. Honvéd 2–1-re győzte le a Mezőkövesdet, 2021-ben az Újpest a hosszabbításban 1–0-ra nyert a Mol Fehérvár ellen, 2022-ben a Ferencváros 3–0-ra verte meg a Paksot, tavaly pedig a Zalaegerszegi TE ugyancsak a hosszabbításban 2–0-ra gyűrte le a másodosztályú Budafoki MTE-t.

Az FTC legeredményesebb klubként 24-szer hódította el a Magyar Kupát, és további 9 alkalommal volt döntős, legutóbb 2005-ben Székesfehérváron a Matáv Sopronnal szemben maradt alul (1–5). Az előző tíz évben négyszer, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2022-ben hódította el a serleget. Az FTC-nek nyolcszor sikerült dupláznia, legutóbb két évvel ezelőtt, akkor az őszi szezonban még Peter Stöger, egy bajnoki meccs erejéig Máté Csaba, majd tavasszal már Sztanyiszlav Csercseszov irányításával nyerte meg a bajnokságot és a Magyar Kupát is.

A Paksi FC 2022 után másodszor döntős, a két legnagyobb sikerét 2011-ben érte el, amikor megnyerte a Ligakupát és második lett az NB I-ben. Idén ezt is felülmúlhatja, hiszen a legoptimálisabb esetben négy napon belül kupagyőztes és bajnoki ezüstérmes lehet. A paksi együttes a Magyar Kupa történetének 20. győztese lehet. 

A Paksi FC Tolna vármegyéből egyetlen csapatként jutott el a fináléig. A 19 vármegyénkből három olyan van, amelyik döntős csapatot sem adott még soha: Heves, Szabolcs-Szatmár Bereg és Veszprém. Egyébként az említettek mellett további négy olyan vármegye van, amelyiknek csapatai döntőt már játszottak, de nem nyerték még meg a Magyar Kupát: Csongrád-(Csanád), Nógrád, Komárom-Esztergom és Vas.

Az eddigi kupadöntők, bajnokcsapatok és kupagyőztesek


Amennyiben a Paks nyerné meg a Magyar Kupát, úgy a ma Budapesthez tartozó, korábban különálló kerületeket (Soroksár 1934-ben, a Kispesti AC 1926-ban nyert Magyar Kupát) nem számolva a Siófok (1984) és a Matáv Sopron (2005-ben éppen a Ferencvárost verte meg a döntőben) után a harmadik olyan kupagyőztes város lehetne, amelyik nem megyeszékhely.

♦ A tolnaiak a győzelmükkel azt is biztossá tennék, hogy a következő idényben az Európa-liga selejtezőjében szerepelnének, így hétvégén már „csak" az ezüstérem lenne a tét számukra a bajnokság utolsó fordulójában. Amennyiben a Ferencváros győz az MK döntőjében, akkor a bajnoki második – a Paks vagy a Fehérvár – indul az El-selejtezőben, a másik csapat pedig – a Puskás Akadémiával együtt – a Konferencia-liga kvalifikációjában méretheti meg magát nyáron."

Legutóbb 26 évvel ezelőtt, 1998-ban fordult elő, hogy csak magyarok alkotta csapaté lett a Magyar Kupa ezt viheti véghez most újra a Paks, ha nyer az FTC ellen. Az Újpest ellen több mint két és fél évtizede 1–0-ra nyerő MTK Hungáriában a döntőben játszott egy nem Magyarországon született játékos, a vajdasági Szabadkáról származó, de magyar nemzetiségű Szabados Attila. Az MTK 1997–1998-as keretének tagja volt a télen szerződtetett ukrán Viktor Natorov is, de ő egyetlen másodpercet sem játszott a kék-fehérek kupameccsein, így nem is tekinthető kupagyőztesnek. Nem Magyarországon született, ám magyar nemzetiségű játékosai most a Paksi FC-nek is vannak: a vajdasági Könyves Norbert, a felvidéki Kovács Krisztián és az erdélyi Kocsis Bence.

1997-ben a trófeát elhódító MTK-ban a fináléban kizárólag magyar játékosok léptek pályára, de a korábbi kupameccseken szerepet kapott a román Adrian Oprisan is. Előtte 1990-ben a Pécsi MSC nyerte meg úgy a kupát a Bp. Honvéd 2–0-s legyőzésével, hogy a baranyaiaknál csak magyar labdarúgó játszott. Abban a PMSC-ben mindegyik játékos Magyarországon is született. 

A Ferencváros–Paks finálé egymás után a hetedik főváros–vidék döntő lesz. Ezekből négyszer nyertek a budapestiek – 2018-ban és 2021-ben az Újpest, 2020-ban a Honvéd, majd 2022-ben az FTC – és csak kétszer a vidékiek, 2019-ben a Mol Vidi, tavaly a ZTE.

♦ Amennyiben szerda este 40 ezernél többen látogatnak ki a Puskás Arénába, az idei lehet minden idők legnézettebb hazai kupadöntője. A nela.hu és a magyarfutball.hu kimutatása szerint ugyanis az eddigi legmagasabb nézőszám 1955-ben, a Népstadionban rendezett kupafinálé alkalmával volt – akkor a tudósítók becsült adatai szerint 40 ezren tekintették meg a Bp. Vasas–Bp. Honvéd (3:2) döntőt. Két évvel ezelőtt a Puskás Arénában 38 979-en nézték meg az FTC és a Paks csatáját. 
 

A játékosként 26 elsőséggel, többek között Bajnokok Ligája-győzelemmel (2010) rendelkező szerb Dejan Sztankovicsnak vezetőedzőként a Mol Magyar Kupa lehet a hetedik trófeája. Eddig háromszor nyert szerb bajnoki címet (2020, 2021 és 2022), valamint kétszer Szerb Kupát (2021, 20222) a Crvena Zvezdával, és idén magyar bajnoki aranyérmet a Ferencvárossal. 

Sztankovics lehet a negyedik külföldi edző, aki egyazon idényben a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is megnyeri együttesével. Korábban ez 1914-ben az MTK-val William Holmes-nak, majd az FTC-vel 2016-ban Thomas Dollnak, 2022-ben pedig a téli szünetben érkezett Sztanyiszlav Csercseszovnak sikerült. A két klubon kívül egyébként a DVSC, a Honvéd és az Újpest tudott eddig duplázni, vagyis ugyanabban az idényben a bajnokságban és a kupában is az élen végezni (az említett kluboknak többször is sikerült ez).

A Paksi FC vezetőedzője, Bognár György a harmadik kupadöntőjére készülhet. 1996-ban, játékos-pályafutása utolsó évében még a pályán volt, amikor a Kispest Honvéd két meccsen, 2–1-es összesítéssel legyőzte Bognár együttesét, a BVSC-t. Játékosként nyert bajnokságot az 1986–1987-es idényben az MTK-val, edzőként viszont a Pakssal a 2022-es és az idei kupadöntőbe jutás az eddigi legnagyobb sikere.

A mai finálé két résztvevője 2007 óta összesen 45 tétmérkőzést játszott egymással, a mérleg 24 FTC-győzelem, 13 döntetlen, 8 tolnai siker. Ebben a bajnokságban mindháromszor az aktuálisan hazai gárda nyert: az FTC 6–1-re és 1–0-ra, a Paks 3–2-re. A Magyar Kupában a fővárosi zöld-fehérek harmadszor csapnak össze a Paksi FC-vel. 2007 augusztusában az Üllői úton gól nélküli döntetlenre végeztek, az eredmény az akkor másodosztályú Ferencváros továbbjutását jelentette az élvonalbeli tolnai együttessel szemben. A vendégeknél a fiatal Böde Dániel akkor az utolsó öt percre kapott játéklehetőséget.

♦ A 2022-es fináléban a Puskás Arénában Kristoffer Zachariassen egy, valamint Franck Boli két találatával 3–0-ra a ferencvárosiak nyertek. A két csapat keretéből összesen 19-en vannak, akik abban a döntőben pályára léptek. A paksiaktól Szélpál Norbert, Lenzsér Bence, Szabó János, Osváth Attila, Windecker József, Balogh Balázs, Haraszti Zsolt, Böde Dániel, Szabó Bálint, valamint az akkor még a fővárosi zöld-fehéreket erősítő Vécsei Bálint; míg az FTC-ből Dibusz Dénes, Botka Endre, Samy Mmaee, Anderson Esiti, Henry Wingo, Kristoffer Zachariassen, Pászka Lóránd, Marquinhos és Stjepan Loncar.

A Ferencváros korábban is – amikor Paksnak még nem volt élvonalbeli csapata – találkozott paksi együttessel a Magyar Kupában: 1971-ben idegenben 7–2-re lépte le a megyei bajnok Paksi Kinizsit, majd 1991-ben az elődöntőben az Üllői úti 4–1-es siker után a visszavágón 2–1-re kikapott az NB II-es Atomerőmű SE-től, de 5–3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

♦ A ferencvárosiaknál – az ebben a kupasorozatban még nem szerepelt – Dibusz Dénes négyszeres, a paksiaknál Böde Dániel háromszoros kupagyőztes, ők csapattársként a IX. kerületiekkel 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben együtt érték el a sikereiket. Böde a párharc gólkirálya, aki bajnokikon ferencvárosi színekben hatszor, paksi játékosként az NB I-ben kétszer, a Ligakupában egyszer volt eredményes. A „madocsai Messi” legutóbb 2012. május 26-án talált be a Ferencváros kapujába, a Paks akkor otthon 4–2-re verte meg a fővárosiakat.

A két csapat útja a döntőig:
PAKSI FC:
BKV Előre (NB III)–Paksi FC 0–7
Budapest Honvéd (NB II)–Paksi FC 1–1 – tizenegyesekkel 4–5
Újpest FC–Paksi FC 1–2 – hosszabbítás után
Vasas FC (NB II)–Paksi FC 2–5 – hosszabbítás után
Paksi FC–Kisvárda 2–1

FERENCVÁROS:
Nagyecsed RSE (megyei I.)–Ferencvárosi TC 0–8
Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia 4–3 – hosszabbítás után
Debreceni VSC–Ferencvárosi TC 1–1 – tizenegyesekkel 3–5
Diósgyőri VTK–Ferencvárosi TC 0–2
Nyíregyháza Spartacus (NB II)–Ferencvárosi TC 1–2

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik