"Bronzérem" az egy főre jutó érmekben

SZ. NAGY TAMÁS, TÓTH CSABASZ. NAGY TAMÁS, TÓTH CSABA
Vágólapra másolva!
2004.08.10. 10:49
Címkék
Magyarország sportnemzet. Ezt a megállapítást nem csak mi hangoztatjuk előszeretettel, hanem így is könyvelnek el bennünket szerte a világban. Főleg olimpiai eredményeink adnak alapot ennek a megtisztelő címnek, ezért most összesítettük, hogy hogyan is szerepeltünk az eddigi olimpiákon. A mutatókat úgy válogattuk össze, hogy minél teljesebb legyen a kép, mert az erőviszonyok kiegyenlítődése és a felduzzadt létszám miatt egyre nagyobb jelentősége van az érmek mellett a pontszerző helyezéseknek is.
Azt, hogy hazánk igazi sportnagyhatalomként van jelen a nemzetközi sport és az olimpiai játékok vérkeringésében, szemléletesen példázza a hivatalos összesített éremtáblázaton, a ma létező országok között elfoglalt hatodik helyünk. Az olimpiai pontszámokat tekintve ugyanezen a listán a hetedik pozíció a mienk, az előző kimutatáshoz képest a svédek előznek meg minket. A legnagyobb büszkeséggel viszont mégis az tölthet el minket, ha megnézzük az egy főre jutó nyári olimpiai érmek számának nemzetközi rangsorát, itt ugyanis Finnország és Svédország mögött a harmadik(!) helyen állunk a világon.

Moszkvába utaztunk a legnagyobb csapattal

A kétszeres olimpiai bajnok Hajós Alfréd hat magyar társával együtt vett részt az első újkori olimpián
A kétszeres olimpiai bajnok Hajós Alfréd hat magyar társával együtt vett részt az első újkori olimpián
A kétszeres olimpiai bajnok Hajós Alfréd hat magyar társával együtt vett részt az első újkori olimpián
Mint tudjuk, és mint A magyar olimpiai csapat című adatbázisunkból is megállapítható - 219 sportolónk készül az athéni olimpiára (a magasugró Bódi Bernadett nevezését leadta a Magyar Olimpiai Bizottság, de sérülése miatt nem tud rajthoz állni, így őt nem vettük be a számításba, a három vívó tartalékot viszont szerepeltetjük).

Ez minden idők harmadik legnépesebb magyar küldöttsége. A legnagyobb csapattal Moszkvába utaztunk 1980-ban (263 fő), Münchenben 232 fő képviselte a piros-fehér-zöld színeket, míg 12 éve Barcelonába 217 fő utazott. Legutóbb Sydney-ben 178 sportoló vett részt az olimpián, az olimpiai család legnagyobb részét pedig Berlinben tettük ki: 216 fővel az összlétszám 5,5%-át alkották a magyar sportolók. Az összolimpiai létszám is erőteljesen gyarapodott, 104 év alatt eljutottunk az athéni 245-től a sydney-i 10651-ig. A legkevesebb magyar olimpikon az újkori játékok hőskorában, az 1904-es St. Louis-i olimpián vett részt, ekkor mindössze négyen képviselték hazánkat (érdekesség, hogy közülük két versenyző szerezte a négy érmünket, egészen pontosan két aranyat, és egy-egy ezüstöt, illetve bronzot).

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy ez volt a leghatékonyabb csapatunk, már ami a csapatlétszámhoz viszonyított aranyérmek számát illeti. A "magyar delfin"-nek, Hajós Alfrédnak köszönhetően az első athéni olimpián (ahol egy aranyéremre 3,5 sportoló jutott) és 1932-ben, Los Angelesben (egy aranyra 9 sportoló) is igencsak aranycentrikus csapattal rendelkeztünk. Sydneyben ez az érték sajnos már csak 22 volt.

És ha valaki böngészni szeretne a nyári olimpián rajthoz állt magyar sportolók között, annak álljon itt egy újabb összeállítás: Magyar olimpikonok (1896-2000) ---- H ---- E
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik