A négyből csak egy maradhat

GALAMBOS PÉTER, IZSÁNYI SZABOLCS, PIETSCH TIBORGALAMBOS PÉTER, IZSÁNYI SZABOLCS, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2005.05.13. 22:28
Címkék
A Premier League megalapítása óta nem volt olyan idény, hogy az utolsó forduló előtt ne vált volna biztossá legalább egy csapat kiesése. Az idén viszont van négy együttes, amelynek csaknem ugyanakkora esélye van élvonalbeli tagságának megtartására, mint annak elvesztésére. A Norwich City, Southampton, Crystal Palace, West Bromwich kvartettből a "kanáriknak" a legjobb a helyzetük abban a tekintetben, hogy ők a többi csapat eredményétől függetlenül kiharcolhatják a bentmaradást. A rég nem tapasztalt izgalmakból mi, magyarok is kivehetjük a részünket, hiszen a Crystal Palace-ban Király Gábor és Torghelle Sándor, a West Bromwich Albionban Gera Zoltán juthat szóhoz a finisben.
Király Gábor csapatánk is van még esélye a bentmaradásra
Király Gábor csapatánk is van még esélye a bentmaradásra
Király Gábor csapatánk is van még esélye a bentmaradásra
Király Gábor csapatánk is van még esélye a bentmaradásra
Király Gábor csapatánk is van még esélye a bentmaradásra
Király Gábor csapatánk is van még esélye a bentmaradásra

Az 1992 nyarán induló Premiershipet az 1995-1996-os idényben szűkítették le 22-ről húszcsapatosra, azóta a Bradford Citynek sikerült a legkevesebb ponttal bentmaradnia. A mostanában a 20 évvel ezelőtti tűzvész évfordulója miatt emlegetett klub 2000-ben 36 ponttal harcolta ki, hogy a következő idényt is az első osztályban töltse, de könnyen lehet, hogy ez a "rekord" vasárnaptól másé lesz. Ehhez az kell, hogy a Norwich City ne nyerje meg a Fulham elleni mérkőzését.

Ám mielőtt részletes elemzésbe kezdenénk, s csapatról csapatra végigmennénk az utolsó fordulón, a grafikon segítségével nézzük, hogyan fest a Premier League tabellájának alja!

Fulham-Norwich City

A Norwich, mint ahogyan egy fordulóval korábban a Southampton, az utolsó helyről ugrott egy csapásra a négy csapat által megcélzott tizenhetedikre. A Birmingham Cityt győzte le a télen szerződtetett Dean Ashton tizenegyesgóljával. A tabellán elfoglalt helyezése mellett a legutóbbi hat forduló alapján is a City a legesélyesebb a bentmaradásra, a lehetséges 18-ból 13 pontot begyűjtő zöld-sárgáknál csak az Arsenal (16), a Chelsea és a Manchester City (14-14) szerzett több pontot ezen időszakban. Ezzel szemben a Crystal Palace hat, a Southampton öt, a WBA pedig négy pontot gyűjtött, és lett üldöző.

Ha Nigel Worthington csapata a Craven Cottage-en a Fulham ellen is be tudja húzni a három pontot, a másik három csapat bárhogyan is feszül meg, a "kanárik" maradnak a Premiershipben. Ám a Norwich ebben a szezonban még egyetlen bajnokit sem nyert idegenben, ráadásul az érintett csapatok közül neki a legrosszabb a gólkülönbsége. "Az utolsó nagy lökésre várunk, ha el tudjuk kapni a Fulhamet, elérjük a célunkat. A Birmingham ellen szerencsénk volt, de ez járt is nekünk azok után, amit az idény közben megéltünk. A játékunk hagyott kívánnivalót maga után, de ilyenkor tényleg csak az eredmény számít" - mondta a másodosztályt tavaly megnyerő klub menedzsere. ---- A négyesből az egyetlen nem újonc, a Southampton áll a legjobb gólkülönbséggel, ebben a kiélezett helyzetben ez rengeteget számíthat. Ugyanakkor Harry Redknapp csapata találkozik a legnagyobb nevű ellenféllel, igaz, az elmúlt hetekben mindhárom rivális szerzett pontot az MU ellen, a Norwich hármat is! A Manchester United a Chelsea elleni veresége és az Arsenal elleni FA-kupa-döntő között utazik Southamptonba, sok múlik azon, hogy áll a mérkőzéshez Sir Alex Ferguson: pihenteti ászait, és lehetőséget ad a fiataloknak, vagy a finálé főpróbájaként tekint a St. Mary’s-stadionban rendezendő meccsre…

A Sotonnak nincs módja válogatni, nyernie kell. A döntetlen csak akkor jó neki, ha a Norwich kikap a Fulhamtől, a Palace pedig nem veri meg a Charltont. Óriási fejtörést okozhat Redknapp számára, hogy együttese legjobb formát mutató játékosa, Peter Crouch nem léphet pályára. A múlt heti, Crystal Palace elleni mérkőzésen dulakodás miatt kiállították a csatárt, akit Sven-Göran Eriksson csütörtökön meghívott az amerikai túrára készülő keretébe.

A csapat nélküle is ki tudta harcolni a döntetlent, ami biztató lehet Redknapp számára. "Büszke vagyok a válogatottságomra, de szívesen elcserélném a túlélésre. Ez mindennél fontosabb számunkra és a városnak, amely roppant büszke a futballjára. Már előre szenvedek, amiért a lelátóról kell néznem a fiúkat, de bízom bennük, és abban is, hogy a Norwich megbotlik" - fogalmazott Crouch. Az 1978 óta élvonalbeli Southamptonban a szurkolók nagy örömére éppen az utolsó fordulóban térhet vissza a csapatba David Prutton, akit februárban azért tiltottak el tíz meccsről, mert fellökte a bírót. A hét közepén különmeccset játszott a csapat az ifikkel, csak hogy formába lendítsék a középpályást. ---- A Palace most egy ponttal állhatna a Norwich, hárommal pedig a Southampton és a West Bromwich előtt, ha nem engedi ki a kezéből a győzelmet a "szentek" ellen. Kegyetlen, bosszantó gondolat, hogy most a Selhurst Park-iaknak a saját kezükben lehetne a sorsuk, de egy, az utolsó percekben kapott gól miatt más pályákra is figyelniük kell, és könnyen lehet, hogy a saját győzelmük édeskevés lesz.

"Már az előző meccs lefújásakor mondtam a fiúknak, hogy ne lógasák az orrukat, hiszen ha vasárnap nyerünk, a Norwich és a Southampton botlása esetén bentmaradunk. Edzőként hinnem kell a sikerben, egyébként is hívő ember vagyok. A jókat megjutalmazzák, reméljük, ebben a versenyfutásban mi leszünk a legjobbak" - fogalmazott Iain Dowie, a Palace vezetőedzője. A bentmaradáshoz az kell, hogy a Norwichnál és a Southamptonnál is több pontot szerezzen (vagy egy gólnál nagyobb különbséggel verje meg a Charltont, mint a Soton az MU-t), és ha ezt döntetlennel éri el, ne nyerjen a West Bromwich.

A Palace járt már ebben a szezonban a Valleyben, és meg is nyerte Ligakupa-meccsét, méghozzá Torghelle Sándor góljával. Az Athletic az elmúlt hat fordulóban mindössze egy pontot szerzett, amikor eldőlt, hogy bent marad, és nem indulhat európai kupában, játékosai lélekben szabadságra mentek. Ám a Palace a földrajzi közelség miatt a legnagyobb rivális a számára, valószínűleg örülnének a kiesésének. ---- Nüanszokon múlt, hogy a West Bromwichról már nem kiesettként beszélünk. A Southampton egyenlítő gólja a Fratton Parkban, valamint a Manchester United otthonában megadott tizenegyes azonban még kedvező helyzetbe is hozta Geráékat: ha a Hawthornsban megverik a Portsmoutht, és három riválisuk közül egyik sem nyer, bentmaradnak.

"Nem fogom hallgatni a rádiót, csak azzal foglalkozom, hogy legyőzzük a Portsmoutht. Az isteneknek kell eldönteniük, mi legyen, a mi feladatunk, hogy hozzuk a nekünk kedvező eredményt" - fogalmazott Bryan Robson, a WBA vezetőedzője. Robson egy hete az Old Traffordon egykori edzője, Sir Alex Ferguson ellen irányította csapatát, és mivel a meccsük késő délután kezdődött, a skót irodájában együtt nézték a Palace-Soton meccset. "A »szentek« egyenlítő találatánál óriásit ordítottam, ha nincs az a találat, már sehol sem lennénk" - folytatta a szakember.

A meccsgyőzelemre vasárnap a Baggiesnek lesz a legnagyobb esélye, hiszen otthon játszik, ráadásul nem egy Manchester United szintű csapattal, hanem a közvetlenül a négyes előtt, ám biztonságban tanyázó Portsmouth ellen. A Portsmouth várhatóan nem töri össze magát a pontszerzésért, hiszen ezzel bent tarthatná a döntetlent játszó Southamptont, amely a szomszédjaként legnagyobb angliai ellenlábasa, amelynek kedvéért Redknapp az idény közben felállt a kispadjáról.

Gera Zoltán (WBA): "Az öltözőben nagyon jó a hangulat, pozitív a hozzáállás. Mindent megteszünk a győzelemért, és mindannyian érezzük, hogy nyerni fogunk. Emellett természetesen bízunk abban, hogy a többi mérkőzés számunkra kedvezően alakul."

Szavazás

Ön szerint melyik csapat folytathatja a Premiershipben?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik