Lehet, hogy Lisztest egyből kölcsön is adja a Frankfurt – sajtóhír

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.05.02. 12:34
Lisztes Krisztián szerződtetését már tavaly bejelentették, a nyáron csatlakozik a Frankfurthoz
A Frankfurter Rundschau összeállítást közölt a Bundesligában 6. helyen álló Frankfurtnál nyáron várható változásokról – a cikk kiemeli, a klub nagy kockázatot vállal azzal, hogy ilyen szinten rutintalan fiatalokkal tölti fel a keretet, köztük a 18 éves Lisztes Krisztiánnal, miközben olyan tapasztalt labdarúgók távoznak, mint az egyaránt visszavonuló Haszebe Makoto és Sebastian Rode.

 

Krösche-rulett címmel közöl összeállítást a Frankfurter Rundschau az Eintracht Frankfurtnál várható nyári játékosmozgások kapcsán. A cikk rögtön az elején leszögezi, Markus Krösche sportigazgatóra kihívásokkal teli feladatok és trükkös döntések várnak az új idényben is, azok után, hogy 18 és 20 év közötti játékosok sorát szerződtetik.

A felsorolás a másodosztályú Nürnbergtől már télen megszerzett, de tavaszra még kölcsönadott 20 éves balhátvéddel, az amerikai-német Nathaniel Brownnal kezdődik, majd megemlíti a Ferencvárostól érkező 18 éves (négy nap múlva lesz 19) Lisztes Krisztiánt és a Young Boystól 9.5 millió euróért már szerződtetett, de a tavaszi szezont még Svájcban töltő, 20 éves, kameruni-svájci középső védőt, Auréle Amendát. Továbbá a szerző, Ingo Durstewitz hozzáteszi, hogy hamarosan bejelenthetik a szintén nürnbergi, hatalmas tehetségnek tartott, 18 évesen már török válogatott Can Uzun szerződtetését, a kreatív támadó középpályás tízmillió euróért érkezhet. A játékosokban közös, hogy egyikük sem szerepelt még a német élvonalban.

A cikk szerint Lisztes és Brown esetében még az is elképzelhető, hogy elsőre kölcsönadják őket egy olyan csapathoz, amelynél rögtön több lehetőséghez tudnak jutni, tapasztalatot tudnak szerezni, de ez még nem biztos. Nyilván attól függ, milyen állapotban csatlakoznak a nyáron Dino Toppmölller vezetőedző csapatához, a felkészülés során fog kiderülni, ki az, aki azonnal bevethető a Bundesligában és kinek van még szüksége fejlődésre ahhoz, hogy a német élvonalban is pályára léphessen.

A Frankfurter Rundschau ezután kiemel néhány korábbi példát. A tavaly nyáron szerződtetett 19 éves svéd Hugo Larsson ősszel például már a 3. fordulóban bekerült a Frankfurt kezdőcsapatába és azóta folyamatosan játszott is, amikor bevethető volt. Ugyanakkor voltak olyan fiatalok is, akiket nagy reményekkel szerződtettek, de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ide tartozik például a szintén tavaly nyáron, a Herthától igazolt, 23 éves, német-kameruni Jessic Ngankam. A cikk szerint a télen Mainzba kölcsönadott támadónak már nincs jövője Frankfurtban, azok után, hogy ebben az idényben 21 meccsen csak 447 perc jutott neki a Bundesligában és nem szerzett gólt. Továbbá erősen kérdéses a folytatás a tavaly januárban Gazdag Dánielék klubjától, az amerikai Philadelphia Uniontól szerződtetett, majd a Vitesse-nek kölcsönadott, de a csapattal az Eredivisie-ből idén kieső, 20 éves amerikai középpályás, Paxten Aaronson esetében is. Lisztes számára intő jel lehet ezen játékosok példája, hogy a Frankfurt nem vár több évet arra, hogy beváljon egy fiatal játékos, ha nem igazolja az előzetes várakozásokat, gyorsan hoznak a helyére másik fiatalt.

A szerző azt is megemlíti, hogy a most következő idény amiatt is lehet kockázatos a Frankfurt számára, mert két rutinos játékos, a 33 éves csapatkapitány, a középpályás Sebastian Rode és a 40 éves japán védő, Haszebe Makoto visszavonul. Márpedig a csapatnak szüksége lesz olyan tapasztalt vezérekre, akik segíteni tudják a fiatalok beilleszkedését. Durstewitz szerint ezért még szükség lesz rutinos játékosok szerződtetésére is, egy jobbhátvédre, egy támadóra és egy 30 év körüli középső középpályásra. A támadó posztra a Mainz 27 éves játékosát, Nadiem Amirit említi meg kiszemeltként, ugyanakkor azt a pletykát kizártnak tartja, hogy a középpályára Emre Can térne vissza a Dortmundból, aki frankfurti születésű és 2006-tól 2009-ig a klub utánpótlásában játszott.


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik