Profi boksz: négy vb-övért meccselnek vasárnap hajnalban

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2023.07.29. 09:43
null
Terence Crawford és Errol Spence Jr. négy vb-övért csap össze Las Vegasban (Fotó: Imago Images)
Las Vegasra figyel a bokszvilág: váltósúlyban címegyesítő mérkőzésen lép a ringbe az amerikai Errol Spence jr. és szintén veretlen honfitársa, Terence Crawford magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Parázs csatára van kilátás, a gálát a Sport2 nézői is láthatják.

Akár az év mérkőzése is lehet váltósúlyban az amerikai Errol Spence jr. (28–0–0, 22 KO.–TKO.) és honfitársa, Terence Crawford (39–0–0, 30) összecsapása magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban. A 33 éves Spence a Bokszvilágtanács (WBC), Bokszvilágszövetség (WBA) és Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) világbajnoki öveit viszi a csatába, míg 35 esztendős ellenfele a Bokszvilágszervezet (WBO) trófeáját, tehát címegyesítő mérkőzés lesz a javából.

Spence álma válna valóra, ha nyerne: „Én lennék az első vitathatatlan bajnok a négyöves korszakban.” Úgy tartja, ő és ellenfele a két legjobb bokszoló váltósúlyban, sőt: „Aki nyer, az a legjobb bokszoló a világon!” Crawford magabiztosan nyilatkozott, mondván: „Ott vagyok a világ legjobb váltósúlyú bunyósai között, meg szeretném szerezni a vitathatatlan bajnoki címet.” Nem lesz ismeretlen érzés, mert kisváltósúlyban már volt „undisputed champion”, az IBF, a WBA, WBC és a WBO vb-öveinek birtokosa. Crawford 2018-ban az amerikai Jeff Horn ellen szerezte meg a WBO váltósúlyú vb-övét, gyakorlatilag innentől tekinthető váltósúlyúnak, ő alkatra inkább kisváltósúlyú.

Spence legutóbb 2022 áprilisában a kubai Yordenis Ugast győzte le TKO-val, a szintén veretlen Crawford pedig az örmény David Avanesyant intézte el 2022 decemberében KO-val.

Az ökölvívóvilágot foglalkoztatja a Las Vegas-i összecsapás, a profiboksz.hu idézi Mike Tysont, aki abból indul ki, látta mindkettejük mérkőzését Shawn Porter ellen, amelyet Spence 2019-ben pontozással, míg Crawford 2021-ben a 10. menetben TKO:-val nyert meg. Mondjuk, a vesztes Crawford ellen két évvel idősebb volt, mint amikor kiállt Spence-el szemben, s a TKO után vissza is vonult. Tyson úgy látja: „Nem szabad megállni Spence előtt, sokat kell mozogni, mert ha lecövekelsz előtte, akkor összetör.” Tény, naturálisan Spence a nagyobb, de mindent összevetve Crawford talán jobb bokszoló.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik