Ökölvívás: a bokszelnök közgyűlésen szabadulna meg a „régi” elnökségtől

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 19:46
null
Kurtucz Csaba rendkívüli közgyűlést hívott össze (Fotó: Árvai Károly)
Kurtucz Csaba a korábbi, azóta elhunyt elnök, Bajkai István távozása után került januárban a Magyar Ökölvívó-szakszövetség élére, és most megelégelte, hogy a MÖSZ elnökségében, mint írta, „nem talál partnert”. Így aztán október 14-re rendkívüli közgyűlést hívott össze.  

 

Átvészelt már nagyobb kríziseket is a magyar ökölvívás, és nem is elsősorban sportszakmai oldalról, hiszen az elmúlt több mint évtized eredménytelensége után a ringben kezd pislákolni a fény, Párizsra már most kétszer annyi kvótája van (kettő), mint Tokióban volt. A 2018-as ifjúsági vb a maga 300 millió forintnál is vastagabb hiányával viszont pénzügyileg is kis híján maga alá temette a MÖSZ-t, ennek a konszolidációja azonban nem hozta magával a felelősök felelősségre vonását, ráadásul 2016 után, a Csötönyi Sándor-éra végétől több mint 100 millióval, azaz drámaian lecsökkent a szövetség saját tőkéje is.

A pénzügyi szigort hirdető, az egyesületek támogatását a korábbinál (mondjuk így) cizelláltabban megoldani kívánó Kurtucz Csaba most megelégelte, hogy mekkora ellenszélben kénytelen dolgozni – ha már január 14-i megválasztásakor csak az elnök személye újult meg, az elnökségé és a többi választott funkcióé nem.

Minden egyéb a bokszelnök alábbi közleményéből kiderül, október 14-én pedig majd mindannyian okosabbak leszünk.

„A Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnökének közleménye

Ezúton tájékoztatom a szakma képviselőit, a sportág kedvelőit és a sajtó munkatársait, hogy 2023. október 14-re rendkívüli közgyűlést hívok össze, melynek napirendi pontja a kilenc Elnökségi tag, az Ellenőrző Testület elnöke és a Testület két tagjának visszahívása a MÖSZ Alapszabály 17. § 1. e. pontja alapján.

Indoklás: Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke, a jövőben is a magyar ökölvívás érdekeit kívánja szolgálni, a jelenlegi elnökségben azonban erre nem talál partnert, amit az is bizonyít, hogy a 2023. szeptember 18-i elnökségi ülésen több alaptalan és jogilag megalapozatlan kritika is érte az elnök munkáját, annak ellenére, hogy az egyértelműen szakmai érdekeket, sikereket szolgál. Az alaptalan szakmai kritikák mellett az elnökségi tagok a Szakszövetség költségvetését is bírálták, annak ellenére, hogy a Magyar Ökölvívó-szakszövetség hátralevő költségvetésében 30 százalékos megtakarítással rendelkezik a 2023. évi előzetes költségtervhez képest.

Az alaptalan kritikák kizárólag az Elnök ellehetetlenítését szolgálják, konstruktív javaslatot ugyanakkor nem fogalmaznak meg. Jól mutatja mindez, hogy ezek olyan érdekeket szolgálnak, amelyek szembe mennek a magyar ökölvívás általános érdekeivel, így a Szakszövetség elnöke nem tehetett mást, mint úgy döntött a jelenlegi elnökség tagjaival nem tud, ezért nem kíván tovább együtt dolgozni. Meggyőződése szerint a jelenlegi tagok nem a magyar ökölvívás érdekeit szolgálják.

A fentieket jól reprezentálja az a tény is, hogy noha a 2023. 09. 18. napján tartott elnökségi ülésnek napirendje volt az Elnök és az Elnökség együttműködésének megtárgyalása, amelynek keretében megállapodtak arról, hogy sajtóközleményt kizárólag közösen adnak ki, belső információk alapján azonban már másnap olyan cikk jelent meg az internetes sportmédiában, amely kizárólag a kritizáló elnökségi tagok álláspontját fogalmazta meg, amelynek célja ismételten az Elnök lejáratása volt.

Ilyen körülmények között az Elnök a rendkívüli közgyűlés összehívása mellett döntött.

Tisztelettel:
Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke
2023. szeptember 22.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik