Vízilabda: utánpótlás-konferencia a mentális felkészítés jegyében

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.29. 20:33
null
A Magyar Vízilabda Szövetség idei első utánpótlás-konferenciáján a sportág pszichológiai oldala is megvilágítást kapott.

Hétfő délelőtt a Testnevelési Egyetemen rendezte meg az idei első utánpótlás-konferenciáját a Magyar Vízilabda Szövetség, amely ezúttal

a mentális felkészítést helyezte az esemény fókuszába.

Az ismét nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen a szövetség elnöke, Madaras Norbert köszöntötte a résztvevőket, és tájékoztatta az edzőket a licenszrendszer kidolgozásának állapotáról, majd Székely Bulcsú sportszakmai igazgató többek között az átigazolási szabályzatot érintő változásokra tért ki.

Nagyjából 200 érdeklődő hallgatta az előadásokat az MVLSZ utánpótlás-konferenciáján Forrás: MVLSZ

Ezt követően dr. Goschi Gabriella és dr. Csenki Laura, a Sport és Lélek Sport-pszichoterápiás Egyesület munkatársai az élvezetes, számos érdekességet magába foglaló előadásukban a gyerekek személyiségfejlődési szakaszait is bemutatták. Steigervald Krisztián generációkutató pedig a Sportoló generációk harca a figyelemért című előadásában saját példákon keresztül is szemléltette, hogy a fiatalok mennyire más világban nőnek fel, mint néhény évtizeddel ezelőtt az edzőik, szüleik és hasznos tanácsokkal szolgált a mai gyerekekekkel történő kommunikációt illetően.

A rendezvényt záró kerekesztal-beszélgetésen a sportág nagyágyúit Székely Bulcsú, Madaras Norbert, dr. Molnár Tamás, Cseh Sándor és Varga Zsolt képviselte. A jelenlévők mások mellett a bírói tevékenység megítéléséről, a játékon belüli brutalitásról, a játékosok sokoldalúságának fontosságáról és a fiatalok felnőttcsapatba való beépítésének főbb szempontjairól hallhattak értekezést.

„Ezúttal a vízilabda mentális részét helyeztük előtérbe – mondta Madaras Norbert a konferenciát követően. – Olyan dolgokkal foglalkoztunk, amelyeket az edző nem tud az idősebb kollégáktól megkérdezni, és a medence partján sincs lehetősége elsajátítani. Miután mi is tudjuk, hogy nem lesz mindenkiből válogatott vízilabdázó, nemcsak bajnokokat szeretnénk nevelni, hanem testben és lélekben is egészséges, jó embereket. Ezek az előadások abban voltak a segítségünkre, hogy rávilágítottak,

Fontos felismerni, hogy nem lehet mindig ugyanazon az úton eljutni a fiatalokhoz.”

Balról: Székely Bulcsú, dr. Molnár Tamás, Madaras Norbert Forrás: MVLSZ

„Örömmel láttuk, hogy a szakma fogékony erre a nem elhanyagolható dolgokat boncolgató területre – nyilatkozta Székely Bulcsú. – Egy konferenciától természetesen nem fog minden egy csapásra megváltozni, de fontosnak tartottuk átadni az üzenetet, hogy az elnöktől a szövetségi kapitányon át az utánpótlás-vezetőkig kiemelten foglalkozzunk azokkal témakörökkel, amelyben előrelépési lehetőséget látunk. Ahhoz, hogy a magyar vízilabda továbbra is sikeres legyen, folyamatosan fejlődnünk kell és szükséges reagálnunk a világ változásaira.”

(Kiemelt kép forrása: MVLSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik