Vívás: „Még nem léptem úgy pástra, hogy mi lesz, ha kikapok?”

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 12:24
null
A 16. születésnapját ünneplő, kadét-vb-ötödik párbajtőrőző, Szilárd Anna jól hasznosítja a páston a cselgáncsban szerzett tapasztalatait.

Az idei korosztályos vívó-világversenyeknek üde színfoltja volt a 16. születésnapját éppen ma, csütörtökön ünneplő Szilárd Anna.

A Budapesti Honvéd párbajtőröző ígérete a nápolyi kadét Európa-bajnokságon a korosztály elsőéveseként a kilencedik helyen zárt, majd

a rijádi világbajnokságon kiemelkedő teljesítménnyel a negyeddöntőig menetelt,

és ott csak a későbbi aranyérmes, az azt megelőzően junior Eb-t nyert ukrán Anna Makszimenko tudta megállítani, így az előkelő ötödik helyet érdemelte ki.

„Jól sikerült a formaidőzítésem, hiszen a szezon végén vívtam a legjobban, de összességében az egész évadban való szereplésemmel is elégedett lehetek – mondja Anna. – A világbajnokság előtt nem mertem volna kimondani, hogy éremért megyek, de titkon reménykedtem benne, hogy szép helyezést érek el, hiszen az Európa-bajnokságon sem jártam messze a dobogótól.

Végül ötödik helyet és nagyon értékes tapasztalatokat szereztem, így a következő évadban már ennek birtokában igyekszem a legutóbbinál jobb eredményt elérni.

Annát csak Makszimenko tudta megállítani Szaúd-Arábiában Fotó: Bizzi Team

Anna egyébként sokáig cselgáncsozott és vívott egyszerre, végül az utóbbi sportág mellett döntött, de a tatamiról hozott dolgokat nem felejtette el, és azokat máig az előnyére képes a fordítani páston.

„A vívás a közelebb került hozzám, így ezt a sportágat választottam. Néha kicsit furcsa, hogy itt nincs kontakt, mint a dzsúdóban, de így is nagyon szeretem. Talán a mentalitásom az, amit a tatamiról hoztam és a páston is hasznát veszem.

Nincs bennem túlzott félelem és igazából izgulni sem szoktam. Még nem léptem úgy pástra, hogy mi lesz, ha kikapok?

Azt érzem, hogy nincs veszítenivalóm, és ez talán azért is van így, mert szinte mindig az idősebbek között versenyeztem. A következő idényben viszont már én leszek a másodéves a kadétok mezőnyében. Szeretnék továbbra is a válogatottban vívni és érmeket hozni a nemzetközi versenyekről. A Nápolyban Eb-negyedik csapatunkból hárman még kadétok leszünk, így minden szempontból bizakodva várhatom a folytatást.”

Diera Ferenc és sokra hivatott tanítványa, Szilárd Anna Fotó: Bizzi Team

A Honvédban a kezdetek óta, azaz hét esztendeje foglalkozik Annával mestere, Diera Ferenc, aki elégedetten nyilatkozik tanítványáról.

„Anna szereplése a világversenyeken meglepetésnek is mondható, mert előtte fél évig bajlódott kezdődő gerincsérvvel és négy hónapot hagyott ki. Ezzel együtt tudott ilyen teljesítményt nyújtani, ami nagy tűrőképességről és becsvágyról árulkodik.

Ambiciózus, elhivatott, remek szemléletű versenyző, amely a családjában kapott neveltetésnek köszönhető.

Folyamatos a fejlődése, és a példaértékű hozzáállásának köszönhetően napról napra akar tanulni, javulni, továbblépni. A benne rejlő potenciált jelzi, hogy amikor a vívás mellett döntött, a cselgáncsozók azt mondták, többszörös magyar bajnokot vettünk el tőlük.”

(Kiemelt képünkön: Szilárd Anna Fotó: Bizzi Team)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik