Férfi vízi: másodszor rendeznek FTC–Vasas finálét a bajnokságban

Vágólapra másolva!
2024.05.18. 08:12
Varga Dénes (balra) 82 éves csúcsot állíthat be a döntőben, ehhez persze a védőspecialista Nikola Dedovicsnak is lesz néhány szava (Fotó: Árvai Károly)
Minden a ferencvárosiak mellett szól a bajnoki döntőben, de a nyomás nélkül játszó Vasas szeretné tartani a lépést riválisával.

Mindössze másodszor játszik bajnoki döntőt egymás ellen az FTC-Telekom és a VasasPlaket, ami a magyar vízilabdázás gazdag múltjának fényében meglepő lehet, de ha hozzátesszük, hogy klasszikus bajnoki finálékat csak 1988 óta rendeznek az ob I-ben, máris érthető a helyzet. Az eddigi egyetlen alkalommal, 1990-ben a Ferencváros mindkét meccset 10–8-ra nyerte meg, és bajnok lett.

A zöld-fehérek a csapatkapitányukkal együtt rekordbeállításra készülnek, ugyanis ha bajnokok lesznek, történetük 26. győzelmét ünnepelhetik, amellyel utolérik az örökranglistát vezető Újpestet. Varga Dénes pedig a 12. bajnoki címét nyerheti: négyszer éppen a Vasassal győzött, háromszor a Szolnokkal nyert aranyérmet, majd négyszer örülhetett a Fradival. Ha ötödször is győzelemre vezeti a zöld-fehéreket, akkor beéri az 1942 óta egyeduralkodó újpesti legendát, Bozsi Mihályt, aki mind a 12 bajnoki elsőségét a lilákkal érte el.

A Vasas 12 év után tér vissza a döntőbe, akkor egyébként győzött is az Eger ellen, jelenleg azonban szinte minden a Ferencváros mellett szól. A zöld-fehérek idehaza még hibátlanok az idényben, és a nemzetközi kupaporondon is csak egyetlen vereséget szenvedtek el. A Vasast háromszor is legyőzték, a kupadöntőben 11–6-ra, az alapszakaszban 14–10-re, a középszakaszban 15–12-re bizonyultak jobbnak, és nehezen elképzelhető, hogy a döntő végén nem Varga Dénes emeli a magasba elsőként a trófeát.

„Nyilván fel lesz spannolva az ellenfél. Az elmúlt időszak legerősebb Vasasa a mostani, nagyon jó csapatot raktak össze, nem véletlenül jutottak fináléba. A két legerősebb csapat találkozik a bajnoki döntőben, bízom benne, hogy meg tudjuk mutatni, mi vagyunk a jobbak. A papírforma alapján igen, de ez sosem így működik, ezt meg kell mutatnunk a vízben” – mondta Nyéki Balázs, az FTC edzője.

A piros-kékek azonban egyrészt teher nélkül játszhatnak, hiszen a döntőbe jutással már elérték az előzetesen kitűzött célt, másrészt pedig amiatt is bizakodhatnak, hogy az egymás ellen lejátszott mérkőzéseken egyre közelebb kerültek az ellenfelükhöz. Szlobodan Nikics együttese összeállni látszik az idény végére, ám nagy kérdés, hogy ez a tisztes helytálláson kívül másra is elég lesz-e. Mert játszhat bármilyen jól a Vasas, ha az FTC is kihozza magából a maximumot, akkor nem lehet megfogni.

„Nagy dolog döntőt játszani, pláne a Margitszigeten. Próbáltam tudatosítani a fiúkban a héten, hogy ritkán és keveseknek adatik meg ilyen lehetőség. Annak is örülök, hogy többször is tudtunk a helyszínen készülni, köszönet a klubnak ezért. A Fradi a favorit, ez nem kérdés, de ha már itt vagyunk, szeretnénk tartani velük a lépést” – mondta Szlobodan Nikics, a Vasas edzője.

A szövetség kezdeményezésére a bajnoki döntő minden mérkőzését a Hajós uszoda nyitott ötvenméteres medencéjében rendezik meg, úgyhogy minden adva van ahhoz, hogy igazi vízilabdaünneppel záruljon az indulásának 120. évfordulóját ünneplő ob I-es bajnokság. Az első mérkőzést szombaton, a másodikat kedden rendezik meg, és ha szükség lesz harmadik összecsapásra, akkor azt pénteken játsszák.

Szombaton eldőlhet a bronzérem sorsa
 

Elképesztően parázs meccset játszott a Szőnyi úton a BVSC és az OSC a harmadik helyért vívott párharc első mérkőzésén. A zuglóiak elveszítették a négyperces kiállítással büntetett Mészáros Csabát, az újbudaiaknak nem maradt mezőnycseréje az összecsapás végére, végül 15–13-ra az OSC győzött az őrült meccsen, és ha szombaton hazai medencében is nyerni tud, megszerzi a harmadik helyet. Ehhez persze a BVSC-nek is lesz egy-két szava, amely visszavinné a párharcot a Szőnyi útra a mindent eldöntő harmadik mérkőzésre,

FÉRFI VÍZILABDA OB I, DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
Május 18., szombat
14.05: FTC-Telekom–VasasPlaket
2. MÉRKŐZÉS
Május 21., kedd
18.15: Vasas–FTC
3. MÉRKŐZÉS
Május 24., péntek (ha kell)
18.05: FTC–Vasas
A párharc az egyik fél második győzelméig tart, minden mérkőzést a Hajós uszodában rendeznek. A találkozókat az M4 Sport közvetíti.

A 3. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
19.00: OSC Újbuda–BVSC 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik