Női vízilabda ob I: sima győzelemmel került előnybe az UVSE a döntőben

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.05.05. 15:59
Nyert az UVSE (Fotó: Török Attila)
Az UVSE 12–6-ra nyert a Ferencváros ellen a női vízilabda ob I fináléjának első összecsapásán, így vezet az egyik fél második sikeréig tartó párharcában. Két negyed alatt elrendezte a döntő első mérkőzését az UVSE, amely szerdán a Népligetben akár bajnok is lehet – az FTC-nek óriási javulásra lesz szüksége ennek megakadályozásához.

 

Túl lelkesek voltak  a játékosok az élvonalbeli női vízilabda-bajnokság döntőjének első mérkőzésén, ugyanis már percekkel a hivatalos kezdési időpont előtt készen álltak az első ráúszásra. Tévés meccsen viszont a kezdési időpont szent és sérthetetlen, így a Hajós uszoda hangulatfelelőse betett még egy zenét – nagyjából ekkor éreztük azt, hogy el is dőlt a mérkőzés. Amíg a vendég ferencvárosi pólósok feszülten néztek maguk elé, addig az UVSE játékosai felszabadultan táncoltak a vízben – aztán abba sem hagyták a végső dudaszóig.

Noha először úgy tűnt, hogy a koncentráció lesz a kifizetődő, hiszen kétszer is vezetett az FTC, azonban gyorsan kiderült, hogy az UVSE ugyanolyan felszabadultan vízilabdázik, mint ahogyan a kezdés előtt mozgott. A zöld-fehérek 2–1 után sorozatban három akciógólt kaptak, miközben támadásban nem tudtak mit kezdeni a hazaiak védekezésével. A lila-sárgák megoldották a center körüli védekezést, megfogták a betöréseket, és emberhátrányban nem lehetett észrevenni, hogy eggyel kevesebben vannak. A ferencvárosiak meglepetéssel készültek, azonos létszámnál elővették a Szivós Márton-féle kapuba állós védekezést, ami elsőre még működött, másodikra azonban Faragó Kamilla kilyukasztotta a falat, úgyhogy a terv ment a kukába.

A második negyed is ferencvárosi góllal kezdődött, és bármilyen döbbenetes, ekkor volt utoljára szoros az állás. A zöld-fehérek továbbra is elszórták az emberelőnyeiket, a próbálkozásaik egyre görcsösebbé váltak, miközben az UVSE szárnyalt támadásban. Sorozatban négyet lőtt Benczur Márton együttese, kettőt ötméteresből, kettőt akcióból, az utóbbiak közül kiemelkedett Varró Eszter elképesztő centerezése. A nagyszünetben 8–3-ra vezetett a hazai csapat, és gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. Ha valaki ekkor lépett volna be az uszodába, a két edző viselkedéséből azelőtt kitalálhatta volna az állást: Gerendás György mindenkit lehordott, Benczur Márton pedig higgadtan magyarázott az övéinek.

A harmadik szakaszban megtört a sorminta, nem a ferencvárosiak lőtték az első gólt, Hajdú Kata megúszásgóljával már hat volt közte. Ennél tovább azonban nem nőtt a különbség, a vendégeknek ha nem is ment a játék, legalább küzdöttek becsülettel. Benczur a jelentős előny birtokában forgatta a csapatát, Gerendás pedig azért tett ugyanígy, mert kereste azt a felállást, amelyik legalább valamennyire működik. A nagy brusztolásban Varrót cserével, végleg kiállították a játékvezetők, a brutalitást reklamáló Gerendás pedig sárga lapot kapott. A zöld-fehéreknél legalább a kapuscsere bevált, Kiss Alexandra jól szállt be a meccsbe.

Az utolsó negyedre túl sok izgalom nem maradt, Magyari Alda négy kapott gólnál cserélte le magát bő két perccel a vége előtt, ami mindent elmond az UVSE védekezéséről és a ferencvárosiak nem létező támadójátékéról. A vége 12–6 lett, a lila-sárgák szerdán a Népligetben lezárhatják az egyik fél második győzelméig tartó párharcot – hatalmasat kell javulniuk a ferencvárosiaknak, hogy ez ne így legyen.

NŐI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
UVSE–FTC-TELEKOM 12–6 (4–2, 4–1, 2–1, 2–2)
Hajós uszoda, 600 néző. V: Debreczeni, Kovács S.
UVSE: MAGYARI A. – Lendvay, Hajdú K. 2, PERESZTEGI-NAGY, Aubéli, Baksa V. 1, FARAGÓ K. 4. Csere: Golopencza Sz. (kapus), Mácsai E. 2, Varró 1, TIBA 2, Rybanska, Golopencza N., Irmes. Edző: Benczur Márton
FTC: Neszmély – Gurisatti 2, TÓTH-CSABAI 1, Pőcze, Dömsödi, Vályi V., Leimeter 1. Csere: KISS A. (kapus), Máté Zs., Bonca, Kuna, Farkas T. 1, Gerendás M. 1. Edző: Gerendás György
Emberelőny-kihasználás: 7/1, ill. 12/3. Kettős emberelőny-kihasználás: 1/1, ill. –. Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1. Kiállítva (végleg, cserével): Varró (19. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az UVSE javára
MESTERMÉRLEG
Benczur Márton: – Örülök neki, hogy jó teljesítményt nyújtottunk, de pontosan tudjuk, hogy a második meccsen ez semmit sem jelent. Teljesen mindegy, hogy hét hatra vagy tizenkettő hatra nyerünk, de azért boldog vagyok, hogy így játszott a csapat. Annak ellenére, hogy nagy lett a gólkülönbség, azért ez kemény mérkőzés volt, mi hatékonyabban tudtunk játszani.
Gerendás György: – Minden rossz volt, amit mi csináltunk. Amíg benne voltunk a meccsben, addig borzasztóan megfogtak minket a bírók, nem értem, hogy amikor vezet az egyik csapat, miért kell a másikat segíteni. Az is zavar, hogy a szabályok szerint ütésért négyperces kiállítás jár, akkor is, ha nem találja el a játékos az ellenfelét, mert mindig a szándék büntetendő.

A 3. HELYÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
Dunaújvárosi FVE–Digi-Eger 5–10 (3–3, 1–3, 0–2, 1–2)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik