MOB-közgyűlés: „Négy csapatunk lesz ott Párizsban, kezd beérni a TAO-rendszer” – Gyulay Zsolt

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.05.11. 13:41
Gyulay Zsolt szerint egyértelműen kezd beérni a TAO-rendszer (Fotó: Árvai Károly)
Szombaton délelőtt a Danubius Hotel Héliában tartotta meg tavaszi közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság.

Ahogy azt már megszokhattuk, jókedvűen és mosolygósan indult a délelőtt a budapesti Danubius Hotel Héliában, ahol a magyar olimpiai család tagjai üdvözölhették egymást – aztán tíz óra után nem sokkal el is kezdődött a Magyar Olimpiai Bizottság évi rendes közgyűlése.

A tizenhat napirendi pont megtárgyalása előtt Gyulay Zsolt elnök Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt kérte a mikrofonhoz.

Hetvenhat nap választ el minket az év legnagyobb eseményétől, a párizsi olimpiától – kezdte Schmidt Ádám. – Gratulálok az elmúlt néhány napban kvótát szerzőknek, vagyis asztaliteniszezőinknek, az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosnak, a kenus Takács Kincsőnek és a birkózó Lévai Zoltánnak. Bízom abban, hogy Párizsba a tokióitól nagyobb létszámú küldöttség utazhat. Legutóbb decemberben álltam itt, a közgyűlési tagok előtt, akkor elmondtam, mivel szeretnénk segíteni a nyugodt felkészülést – ezúttal szeretném rögzíteni azt, hogy az akkor vállalt ígéretek teljesültek, a támogatásokat megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság, a sportági szakszövetségi és a kiemelt fővárosi szervezetek is. Egyedül a vidéki szervezetek felé van elmaradásunk, ám ennek oka, hogy számuk tizenhétről harminchétre emelkedett – kis türelmet kérek tőlük, de érkezik hozzájuk is a támogatás.”

Fotó: Árvai Károly

A sportállamtitkár beszédét követően Gyulay Zsolt bejelentette, hogy a közgyűlés határozatképes, majd következett az elnöki beszámoló: „Jól nézünk ki, tizenhét sportág százötvenhét sportolója szerzett kvótát vagy ért el olimpiai szintet. Az, hogy húsz év után négy csapatunk ott lesz Párizsban, hogy a vívóknál minden fegyvernemben és minden nemben lesz magyar az olimpián, nagyon dicséretes. Köszönjük az államtitkárság együttműködését és a Kormány támogatását, ezek nélkül nem tartanánk itt. Azt gondolom, egyértelműen kijelenthetjük, hogy kezd beérni a TAO-rendszer, a négy csapatkvóta egyértelműen ennek a rendszernek a sikere. Amit még el szeretnék mondani, hogy az úszók remek teljesítménye mellett vélhetően ők adják majd a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagját Jackl Vivien személyében.”

Fotó: Árvai Károly

Az elnöki beszámolót követően Gyulay Zsolt bejelentette, hogy Nagy Péter súlyemelő – későbbi kizárások okán – londoni olimpiai tizenegyedik helye immár nyolcadikat jelent, az erről szóló oklevelet Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke adta át a sportolónak.

A közgyűlés ezen szakaszában a Magyar Olimpiai Bizottság érdeméremmel jutalmazta dr. Soós Ágnest, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgató-főorvosát, dr. Mészáros Jánost, a Magyar Karate Szakszövetség elnökét, a Nemzeti Versenysportszövetség elnökét, a Magyar Edzők Társaságának alelnökét, valamint Mocsai Lajost, a női és férfi kézilabda-válogatott korábbi kapitányát, a honi szövetség korábbi szakmai igazgatóját, a Testnevelési egyetem korábbi rektorát. A MOB egyenlő esélyekért-díját Kelemen Ildikó korábbi műugró olimpikon kapta.

A MOB életműdíját Török Ferenc, olimpiai és világbajnok öttusázó, a szöuli férfi öttusacsapat szövetségi kapitánya kapta.

A díjazottakat természetesen taps köszöntötte, ebből a legnagyobbat azonban egy születésnapos, a szombaton 87 esztendős Rejtő Ildikó olimpiai bajnok tőrvívó, a Nemzet Sportolója kapta.

A köszöntéseket követően a Magyar Olimpiai Bizottság egyhangúlag elfogadta az éves közgyűlésen „megszokott” jelentéseket és beszámolókat, így például a MOB 2024. évi költségvetését, a MOB 2023. évi egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, valamint kiegészítő mellékletét, a könyvvizsgálói és felügyelőbizottsági jelentést, a MOB elnökségének szakmai beszámolóját.

Fotó: Árvai Károly

Két napirendi pont között szót kért Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, és arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy jó lenne, ha a párizsi játékok után sem maradna egyedüli magyar a NOB-ban.

„Szeretnénk segítséget kérni a sportági szakszövetségektől – mondta el Fürjes Balázs. – Gyurta Dániel NOB-os pályafutásának még nincs vége, várnak még rá dolgos hetek, ám Párizsban lejár a nyolcéves mandátuma. Ismét jelölünk tagot a NOB sportolói bizottságába, mégpedig Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívót. S bár a szabályok meglehetősen szigorúak a kampányolást illetően, de azért minden sportág képviselőinek megvannak a maga kapcsolatai, így ha jó szívvel tudják Áront a figyelmükbe ajánlani, azt nagyon megköszönjük. Jó lenne, ha nem maradnék egyedüli magyar a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, kérlek, segítsetek ebben.”

Segítsük Szilágyi Áront!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik