Verstappen nyert, Ricciardo megtartotta a negyedik helyet a miami sprintversenyen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.05.04. 17:45
Verstappen nyert az idény második sprintversenyén (Fotó: AFP)
Max Verstappen (Red Bull) nyert a Formula–1-es Miami Nagydíj sprintversenyén. A címvédő mögött Charles Leclerc (Ferrari) és Sergio Pérez (Red Bull) látta meg a kockás zászlót, míg az első ötös sorát Daniel Ricciardo (RB) és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) zárta.

 

Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak a Miami Nagydíj pénteki sprintidőmérőjén, így ő várhatta a közép-európai idő szerint szombat kora este rajtoló sprintversenyen. Az egyéni vb-összetett vezető holland mellől Charles Leclerc rugaszkodhatott el, míg a második sorban Sergio Pérez, valamint meglepetésre Daniel Ricciardo foglalhatott helyet.

A rajtelsőségre sokáig esélyesnek számító Lando Norris a kilencedik, a Haasszal remeklő Nico Hülkenberg a tizedik, míg a Mercedes versenyzőpárosa a tizenegyedik és a tizenkettedik helyről, míg Alexander Albon a bokszutcából vághatott neki a 19 körös minifutamnak.

Esteban Ocon versenye eközben már a rajtot megelőzően megpecsételődött, mert veszélyes kiengedés miatt 10 másodperces időbüntetésben részesítették – a francia Leclerc-rel ért össze a bokszutcában.

Ami a stratégiát illeti, két versenyző Cunoda Juki és Logan Sargeant kivételével valamennyien a közepes keveréken indultak, míg a japán, amerikai kettős a lágy gumi mellett döntött.

Verstappennek sikerült megtartania a vezetést Leclerc előtt, a harmadik pozícióba Ricciardo lépett előre, majd Pérez és Sainz tette teljessé az első ötöst, miközben hátrébb több autó is összeért a tülekedésben, aminek következményeként Norris és Lance Stroll is kiesett, míg Fernando Alonso defektet szenvedett és visszaesett az utolsó pozícióba. Az eset miatt előbb sárga zászlós jelzés lépett érvénybe, majd nem sokkal később pályára küldték a biztonsági autót is. A Lewis Hamilton által elindított láncfolyamatot a sportfelügyelők is vizsgálták, végül versenybalesetnek minősítették a történteket.

Verstappen jól kapta el az újraindítást is, mögé Leclerc sorolt be, a harmadik helyért Ricciardo és Pérez között alakult ki csata, a párharcot a Red Bull versenyzője nyerte meg, míg az ausztrálra azonnal megérkezett Sainz is. Bár az RB-pilóta nem tudott ellépni a Ferrari előtt, a spanyol nem igazán tudott előzési helyzetbe kerülni. Hátrébb Kevin Magnussen és Hamilton vívott kemény csatát az utolsó pontszerző helyért, a dán a küzdelem során többször levágta a pályát, és egy ízben még össze is ért a Mercedesszel. A sportfelügyelők szabálytalan előnyszerzés miatt kétszer tíz másodperces büntetést osztottak ki a Haas-pilótának, aki így a leintés után az utolsó helyre esett vissza.

Verstappen győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, a holland magabiztos sikert aratott Leclerc és Pérez előtt. A negyedik helyen Ricciardo látta meg a kockás zászlót, Sainznak pedig meg kellett elégednie az ötödik pozícióval. A hatodik Oscar Piastri lett, majd Hülkenberg és az utolsó körben előző Hamilton zárta a pontszerzők sorát.

A hétszeres világbajnok azonban nem örülhetett sokáig az egy pontnak, bokszutcai gyorshajtás miatt ugyanis utólag bokszutca áthajtásos büntetést kapott, ami az átkonvertálás után azt jelentette, hogy a mercedesest a 16. helyen rangsorolták, a nyolcadik pozíciót ezzel Cunoda örökölte meg.

Folytatás 22 órakor az időmérővel.

 
 PILÓTAGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSLGYKPONT
1.Max Verstappen4442118
2.Sergio Pérez-45-91  
3.Charles Leclerc-25283  
4.Carlos Sainz Jr.134-73  
5.Lando Norris-25-58  
6.Oscar Piastri--5-41
7.George Russell--4-33  
8.Fernando Alonso--5131  
9.Lewis Hamilton--4-19  
10.Lance Stroll--2-9  
11.Cunoda Juki--2-9  
12.Oliver Bearman--1-6  
13.Nico Hülkenberg--3-6  
14.Daniel Ricciardo----5
15.Kevin Magnussen--1-1  
A világbajnokság állása

 

1.Red Bull-Honda RBPT209
2.Ferrari162
3.McLaren-Mercedes99
4.Mercedes52  
5.Aston Martin-Mercedes40  
6.RB-Honda RBPT13 
7.Haas-Ferrari7
8.Williams-Mercedes0  
9.Alpine-Renault0  
10.Sauber-Ferrari0  
konstruktőrök
3. MIAMI NAGYDÍJ
Május 3., PÉNTEK
Szabadedzés1. Verstappen 1:28.595
Sprintidőmérő1. Verstappen 1:27.641
Május 4., SZOMBAT
Sprintfutam1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Pérez
Időmérő22.00–23.00
Május 5., VASÁRNAP
A verseny (57 kör, 308.326 km) rajtja:22.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Emilia-romagnai Nagydíj, ImolaMájus 19., 15.00
Monacói Nagydíj, Monte-CarloMájus 26., 15.00
Kanadai Nagydíj, MontrealJúnius 9., 20.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik