Tenisz: Kincses Kolos a Harvardon tanulva jutna el a profi karrierig

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.24. 20:28
null
A hazai fiúutánpótlás legígéretesebb teniszezője, a 17 éves Kincses Kolos sportösztöndíjat nyert el az amerikai elitegyetemen, a Harvardon. A tavalyi U16-os európai Masters-versenyt megnyerő fiatal ugyanakkor a tanulás mellett sem szeretne lemondani profi álmairól, és a tengerentúlon fejlődve jutna el a világ legjobbjai közé.

Az MTK Budapest 17 éves teniszezőjét, Kincses Kolost nem csak hazai, hanem európai szinten is az egyik legnagyobb reménységnek tartják, méghozzá nem is alaptalanul, ugyanis múlt ősszel megnyerte a kontinens legjobb U16-os játékosainak évzáró tornáját, a monte-carlói Masters-versenyt, ezzel az esemény történetének negyedik magyar győztese lett. Mindeközben az U18-asok világranglistáján is nagyot lépett előre az elmúlt egy esztendőben: a 700. hely környékéről a 170.-re jött fel. A sportban elért kiváló eredményei mellett egyébként Kincses a tanulás terén is kiválóan teljesít, így nem meglepő módon neves amerikai egyetemek sora figyelt fel rá, és kereste meg őt a tengerentúli sportösztöndíj lehetőségével. Kolos végül igencsak nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis

a világ egyik legerősebb egyetemére, a Harvardra kötelezte el magát,

és Bostonban a tanulmányok mellett a teniszpályafutását sem szeretné háttérbe szorítani.

„Még tavaly decemberben indult el az egész folyamat, amikor több amerikai egyetem is felvette velem a kapcsolatot, hogy szeretnék, ha náluk folytatnám – mondta Kincses az Utánpótlássportnak. –

Januárban ezután elkezdődtek a beszélgetések a több egyetemmel is, viszont a Harvard vezetői voltak az elsők, akik konkrét lépést tettek, és meghívtak hozzájuk hivatalos látogatásra Bostonba. Az ott látottak pedig hamar meggyőztek, hogy őket válasszam. Azt tudni kell, hogy miután jövőre fogok érettségizni, 2025 őszén fogok csatlakozni a Harvard csapatához, és a mostani megállapodás pillanatnyilag még csak szóbeli elköteleződést jelent, még nem írtuk alá a szerződést, a teljes felvételi procedúra várhatóan idén őszre mehet végbe, de annyi biztos, a többi egyetemmel most már megszakítottam a beszélgetéseket.

A helyszínen járva meglátogattam a teljes egyetemi campust, és tényleg fantasztikusak voltak a körülmények. Szóval összességében ezzel a választásommal mindkét karrierutat nyitva hagyom magam előtt. Nem kell lemondanom arról a lehetőségről, hogy egy nap profi játékos váljon belőlem, és akár a top százig is eljussak."

Kincses Kolos Forrás: Tennis Europe

Amíg 10-15 évvel ezelőtt az utánpótláskorból kiöregedő fiatalok elsősorban a tanulás miatt választották az amerikai kalandot, mára ez jócskán megváltozott, ugyanis a világelitben egyre több olyan játékos bukkan fel, aki az észak-amerikai egyetemi rendszerből kerül ki. A felnőtt-világranglista jelenlegi legjobb száz játékosa közül 14-en is hasonlót utat jártak, mint amelyet Kincses Kolos tervez. Közülük a legismertebb az amerikai, US Open-elődöntős Ben Shelton és a brit, wimbledoni elődöntős, korábbi világranglista-nyolcadik Cameron Norrie.

Például a Harvard első számú játékos jövőre az a Cooper Williams lesz, aki tavaly még a harmadik helyen állt a junior-világranglistán, szóval a toptehetségek is bátran választják ezt az utat. Biztos vagyok benne, hogy sok minőségi meccset fogok tudni játszani a tengerentúlon, és ahogy az amerikai versenynaptár engedi, emellett megpróbálok majd ITF-tornákon is indulni, és feljebb lépdelni a felnőttranglistán." 

Kolos hozzátette, a közeljövő legfontosabb céljai közé tartozik, hogy elsőként beverekedje magát a legjobb száz közé az U18-as világranglistán (jelenleg a 182. helyen áll), és ennek köszönhetően ott lehessen a Grand Slam-tornák juniormezőnyében. Bízik benne, hogy idén az év utolsó GS-versenyen, a US Openen már lesz alkalma kipróbálni magát a legjobbak között. Ugyanakkor, ha ez 2024-ben nem jön össze, jövőre az utolsó juniorévében újra neki vághat ennek a feladatnak. 

(Kiemelt kép forrása: totaltenisz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik