Új versenyszámok Pekingben

Vágólapra másolva!
2005.10.29. 15:20
Címkék
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága mostani ülésén a következő nyári olimpia, a 2008-as pekingi játékok programja volt a fő téma. Három új versenyszámot vettek fel a műsorba, kettőt pedig kicseréltek. Ugyanakkor több sportág kérését elutasították, míg vannak olyanok, amelyek továbbra is függőben maradtak.

Ami a változásokat illeti: a három új versenyszám, az úszók 10 kilométeres nyílt vízi versenyszáma a férfiaknál és a nőknél is, míg atlétikában a női 3000 méteres akadályfutás lesz az új versenyszám. Előbbiekben magyar részről Gercsák Csaba a 12., Barsi Claudia 18. volt az idei montreali világbajnokságon, míg az akadályfutók között Tóth Lídia az elődöntőben elesett, s emiatt nem jutott a fináléba.

Ezzel kapcsolatos hír, hogy az ausztrálok egyéniben kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok világklasszisa, Grant Hackett máris jelezte, hogy 10 km-en rajthoz állna a kínai fővárosban.

Ugyancsak új versenyszám lesz asztaliteniszben a férfi és női csapatverseny, ám ezért cserében kikerül majd a programból a páros (a Bátorfi, Tóth duó idén a negyeddöntőig jutott párosban a világbajnokságon, míg az Eb-n ezüstérmesek voltak, csapatversenyt viszont idén nem rendeztek a világbajnokságon, tavaly a nők 8., a férfiak pedig 21. helyen végeztek, az Eb-n a nők 5., a férfiak 17.-ek lettek)

Grant Hackett a nyílt vízen is szerencsét próbál Pekingben
Grant Hackett a nyílt vízen is szerencsét próbál Pekingben
Ugyancsak változás lesz, hogy női labdarúgásban, kézilabdában és gyeplabdában az eddigi tíz helyett Pekingben már 12 csapat vetélkedik majd. Ez minket leginkább a női kézilabdázók révén érint, bár nekik eddig sem okozott gondot a kvalifikáció kivívása, így az újabb két rivális feltűnése nem biztos, hogy kedvező számunkra.

Négy sportág ügyét még nem bírálta el a végrehajtó bizottság. Tehát reménykedhet még a triatlon-, a kerékpáros, az öttusa- és a vívószövetség. A mieinket leginkább a két utóbbi sportág érdekelheti, hiszen öttusában a két váltóverseny felvételét kérvényezték (mindkettőben érem-, sőt aranyesélyesek vagyunk), míg vívásban a női tőrcsapat visszavételét és a női kardcsapat felvételét szeretnék elérni (előbbiben negyedik, utóbbiban bronzérmesek lettünk az idei lipcsei vb-n).

Ugyanakkor kilenc sportág kérését utasították el: a női ökölvívóknak Londonig várni kell a bemutatkozással (négy súlycsoport felvételét kérték – az idei podolszki vb-n a mieink egy arany- és két bronzérmet szereztek), és a női birkózóknál sem lesz újabb három súlycsoport (ezek közül az egyikben Budapesten Sastin Mariann szerzett ezüstérmet a vb-n), mint ahogyan taekwondóban sem lesz újabb két-két férfi és női súlycsoport. A teniszezőknél sem lesz egyelőre vegyespáros, míg az úszók egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen ugyan felvettek két hosszútávú számot, ám elutasították az 50 méteres pillangó-, hát- és mellúszó számokat mindkét nemben (az idei vb-n ezekben nem volt magyar döntős).

A többi kérés csak létszámemelésre vonatkozott: kosárlabdában 12-ről 16 csapatosra akarták emelni a férfi torna indulóinak számát, s cserében 12-ről tízre csökkenteni a kereteket. A Londonban már nem a program részét képező softballban 8 helyett tíz csapat indulását szerették volna emelni, míg a játékosok létszámát 30-ra akarták növelni. A ritmikus gimnasztikázók csapatversenyét 10-ről 12-re, míg a súlyemelőknél a számonkénti indulókat 15-ről 20-ra akarták emelni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik