Öttusa: Bauer Blanka nagy csatában elcsípte a döntőt Ankarában

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 19:12
Bauer Blanka nagy hajrával lett döntős (Fotó: facebook.com/hunpentathlon)
Az idény második világkupaversenyén, a törökországi Ankarában a csütörtöki női elődöntőben Bauer Blanka bejutott a fináléba, Erdős Rita viszont búcsúzott.

„Nehéz a feladat, de nem megoldhatatlan” – mondta a Nemzeti Sportnak Martinek János szövetségi kapitány szerdán, miután lefutott az ankarai világkupaversenyen a női elődöntősök rangsoroló vívása, melyben két magyar volt érdekelve. Bauer Blanka 13–22-vel, Erdős Rita 11–24-gyel a mezőny végéről várhatta a folytatást, ám a kapitány megjegyezte, vannak olyan erősek a fizikai számokban, hogy kiharcolhassák a finálét.

Ez végül az Újpesti TE sportolójának sikerült. Bauer Blanka az A-csoportban kapott helyet – nem szerzett pluszpontot a bónusz vívásnál, és bár erős idővel hetedik lett a medencében, ezzel csak egy helyet lépett előre, az addigi 16.-ról a 15.-re. Nem ígérkezett tehát könnyűnek a kombinált szám, melyet 23 másodperc hátrányban kezdhetett meg a kilencedik mexikói Catherine Mayran Oliverhez képest. A laser run világcsúcstartója azonban alig hibázott lövészetei során, és az utolsó métereken megfogta Olivert, elcsípve az utolsó továbbjutó helyet a harmadik legjobb idővel.

„Bauer Blankának volt egy kis mázlija is, ugyanis az egyébként élről rajtoló franciának, az olimpiai ezüstérmes Élodie Clouvelnek a pisztolya nem működött megfelelően, így többször beragadt a lőállásba, és végül kiesett – mondta lapunknak Martinek János szövetségi kapitány. – Mindez megadta az esélyt a döntőre, de az utolsó körben még mindig tizedik volt, ráadásul hamarosan a francia Jessye Gomesse is megelőzte, és eddigre Blanka már nagyon fáradt volt, kettő versenyzőt kellett volna megfognia, már-már úgy éreztem, vége lesz a versenyének. Ám az utolsó kétszáz méteren, egy lejtős részen magára talált, szinte feltámadt, és a lendületet képes volt végigvinni, és kettőt előzni, Gomesse mellett a mexikói Olivert is. Nem is tudom, honnan szerezte ezt a pluszenergiát. Erdős Rita a vívásban szerzett hátrányt már nem tudta ledolgozni, ezúttal úszásban sem volt annyira acélos, önmagában a jó kombinált idő pedig nem volt elég, hogy bejusson a kilencbe. Ez nem egyszerű, ha sok versenyző erős még laser runban. Bereczki Richárd öt-eggyel kezdte a körvívást, aztán sajnos megállt, és a későbbiekben sokáig plusz három és mínusz öt között mozgott, a végére pedig nem jöttek össze dolgai. Nehéz helyzetbe került a folytatásra.”

A Trion SC-t erősítő Erdős Rita szintén nagyot küzdött, sajnos soknak bizonyult a kialakult hátrány. A B-csoportban versenyző Erdős egyet szúrt a bónusz vívás során, a 200 méteres úszásban viszont az „alsóházban” végzett, és hiába a második legjobb laser run-idő, annak kezdetekor a döntőtől ötven másodperc választotta el, ezt csökkenteni sikerült, lefaragni nem, 15.-ként ért célba.

Egyedüliként versenyben maradt férfi elődöntősünk, Bereczki Richárd 14 győzelemmel és 21 vereséggel zárta a körvívást.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik