Öttusa: Bauer Blanka 6. helyével új legjobbját érte el, Gulyás Michelle 10. a budapesti világkupaversenyen

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.04.27. 14:07
Bauer Blanka megint karriercsúcsot döntött, 6. lett a budapesti világkupaversenyen (Fotó: Török Attila)
A két, UTE-t erősítő magyar döntős női versenyző közül Bauer Blanka megdöntötte saját legjobb eredményét világkupaversenyeken Budapesten, míg Gulyás Michelle tizedikként zárt a szombat délelőtti fináléban.

Nagy ovációval fogadta a szép számban összegyűlt közönség a budapesti öttusa-világkupaversenyen a magyar női döntősöket az Orczy-kertben szombat délelőtt – két UTE-s hölgynek, Gulyás Michelle-nek és Bauer Blankának szoríthattunk, akik tavaly is eljutottak a legjobb 18-ig a fővárosban.

Talán nehéz volt a pálya és annak vonalvezetése, de nem gyakran fordul elő, hogy a hölgyeknél senki sem éri el a maximum 300 pontot lovaglásban – ezúttal a számban legjobbnak bizonyuló kétszeres világbajnok olasz Elena Michelinek is volt egy másodpercnyi túllépése, a többiek pedig még több pontot vesztettek az időkorlát vagy a verőhibák miatt. Mindezzel együtt is láthattunk kiemelkedő lovaglásokat, Bauer Blanka öt másodpercet „késett”, de egyébként hibátlanul, verőhiba nélkül teljesítette a pályát, egy ponton pedig óriásit mentett, amikor egy ugrást követően előredőlve majdnem leesett a lóról, de aztán visszanyerte az egyensúlyát. Gulyás Michelle két verőhibával és két másodpercnyi csúszással ezúttal a középmezőnyben végzett ebben a számban – majd az első időt úszta a medencében, Bauer a kilencediket.

Gulyás mindössze hét másodpercnyi hátránnyal a második helyen kezdhette meg a kombinált számot, míg Bauer csaknem egy perccel indulhatott az éllovas dél-koreai Szong Szung Minhez képest. Bár a márciusi kairói világkupaversenyen győztes Gulyás Michelle az első sorozatát leszámítva jól lőtt, sajnos egyre hátrább szorult a futásban, és így nem szólhatott bele a dobogós küzdelmekbe, tizedikként ért célba. A laser runt szokásosan erősen teljesítő Bauer Blankának sokat sikerült előrelépnie, és a 14. helyről nyolcat előzve feljött hatodiknak, mellyel legjobb eredményét érte el világkupaversenyeken – az előző heti, ankarai 11. helyét döntötte meg.

A női döntőt a záró számnak nyolcadikként nekiveselkedő, parádésan teljesítő fehérorosz Marija Gnedcsik nyerte, miután a harmadik lövősorozat után megelőzte az egyébként szintén nagyszerű versenyt futó Szong Szung Mint az első helyért – a dobogó legalsó fokára a kettőt előző Micheli ért be. Gnedcsik karrierje harmadik világkupa-viadalán győzött, Szong Szung Min harmadszor állhatott dobogóra vk-versenyeken, és az ankarai után lett újból második.

„Sűrű a versenyprogram, és nagyon nehéz a felkészülés, az olimpiák évében mindig összetolják a versenyeket, melyeket egymás után rendeznek, és kevés idő jut a regenerálódásra. Valószínűleg ez látszott meg Michelle futásán – mondta Martinek János szövetségi kapitány. – Blanka fiatalabb, igen jól bírja a sorozatterhelést, még junior versenyző, és ha megtanul jobban vívni, s több tapasztalatot szerez, nagyon sikeres versenyzővé válhat.”

A „karriercsúcsot” elérő Bauer Blanka így nyilatkozott a döntőt követően: „Igen jó érzés volt, hogy ennyien kilátogattak, a családom is eljött, nagyon sok erőt adott a szurkolásuk, mindez különlegessé tette a versenyzést. Már a döntőbe jutás is pozitív élmény volt, majd egy erős lovaglással meg akartam mutatni, hogy sikerült benne fejlődnöm, szerencsére jó lovat is kaptam, ügyesen megoldotta a pályát, ami valóban nem volt annyira könnyű a több szűk fordulóval. Egy akadálynál előbb ugrott el a ló, mint ahogy számítottam rá, és nem sikerült lekövetnem, így kidobott a nyereg, de szerencsére sikerült visszaülnöm.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik