Párizs 2024: a Brit Olimpiai Bizottság elnöke szerint problémákat vet fel az atlétikai prémium

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.04.17. 13:26
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) elnöke szerint problémákat vet fel a Nemzetközi Atlétikai-szövetség (WA) bejelentése, mely szerint pénzjutalmat kapnak a párizsi ötkarikás játékok aranyérmesei.

Sebastian Coe WA-elnök közlése, hogy az atlétikai versenyek győztesei fejenként 50 ezer dollárral gazdagodnak, széles körben ellenérzéseket váltott ki, Andy Anson a legújabb a kritizálók sorában.

„Szerintem a múlt heti bejelentésben leginkább az kifogásolható, hogy egy sportág teljesen önállóan lépett, nem egyeztetve a többi sportággal, a nemzetközi vagy a nemzeti olimpiai bizottságokkal” – fogalmazott a BOA első embere.

„Ez problémát jelent, mert mostantól más sportágaknál is elindulhat egy folyamat vagy akár nyomás a sportolók részéről, hogy a mi sportágunkkal mi lesz, ők csinálhatják, mi nem?” – mondta a brit sportdiplomata.

„Ez lehet vita tárgya, a megfelelő időben, a megfelelő helyen és együtt kell erről beszélnünk” – tette hozzá.

A nemzetközi sportági szövetségeket meglepetésként érte a WA lépése, ráadásul a terv szerint 2028-tól az ezüst- és bronzérmesek is kapnának prémiumot.

David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) elnöke úgy gondolja, hogy a WA eljárása ellenkezik az olimpiai eszmével.

„Ennek az alapja, hogy a bevételeken osztozunk és a célunk, hogy minél többen sportoljanak világszerte – fogalmazott. – Tehát nemcsak a legjobbakra költjük a pénzt, hanem szétosztjuk.”

Anson szerint az ötkarikás család ereje éppen abban rejlik, hogy minden sportág együttműködik.

„Ennek így kell lennie és nem hiszem, hogy hasznos vagy helyénvaló, ha egy sportág önállóan ilyen bejelentést tesz” – mondta, hozzátéve, hogy a lépés nyomán akár egy többosztályos olimpia is kialakulhat.

„Persze egyelőre csak kis számról és csak aranyérmesekről van szó, de fennáll a veszély, és mi nem akarjuk, hogy ez megtörténjen” – hangsúlyozta.

A WA 2.4 millió dollárnyi pénzdíjat oszt majd ki a 48 párizsi győztes között. A 2024-es olimpia éppen 100 nap múlva rajtol a francia fővárosban

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik