El: lehetetlen küldetés előtt a Liverpool

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 10:38
Szoboszlai Dominik (8) csereként lépett pályára az Atalanta elleni párharc első mérkőzésén, a csütörtöki bergamói visszavágón talán több játéklehetőséget kap (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Dominik csapata súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az első mérkőzésen, és ugyan a statisztika szerint halvány reménye még lehet a visszavágón, nagyon összeszedett és a továbbjutásra koncentráló Atalanta ellen kell helytállnia.

Bravúr lenen a javából, ha a Liverpool bejutna az Európa-liga elődöntőjébe, a legjobb esetben is lehetetlennek tűnő küldetésről lehet beszélni az Atalantától hazai pályán elszenvedett 0–3 után.

Jóllehet, a bergamóiak az olasz bajnokságban kifejezetten rossz sorozatot futnak február vége óta – a Sassuolo február 17-i legyőzése óta Gian Piero Gasperini csapata hét forduló alatt mindössze egy győzelmet aratott (a Napolit verte meg idegenben 3–0-ra), három döntetlen és ugyanennyi vereség mellett –, és már csak két pont az előnye a hatodik, még Európa-konferencialigát érő helyen a Lazio, Napoli kettőssel szemben. Azaz fennáll a veszélye, hogy a csapat nem tudja kivívni a nemzetközi szereplés jogát a Serie A-ban, miközben azt is látni kell, és feltehetően látják is, hogy az Európa-liga megnyerése azért így is keményebb dió.

„Tisztában vagyunk a nehézségekkel – jelentette ki Gian Piero Gasperini a visszavágót felvezető sajtótájékoztatóján. – Ez a meccs ismét nulla nulláról kezdődik, és az a feladatunk, hogy ne gondoljunk az első mérkőzés eredményére. Tisztában vagyunk azzal is, hogy ez a klub történetének egyik, ha nem a legfontosabb mérkőzése. Csak a végeredmény számít, erre kell összpontosítanunk, és egy pillanatra sem veszíthetjük el a koncentrációt.”

Kétségtelen, hogy az Atalanta az Európa-ligában sokkal jobban összpontosít a tavasszal. Az előző körben a portugál bajnoki címtől karnyújtásnyira álló Sportingot ejtette ki, amelynek edzőjét, Rúben Amorimot tartják a legesélyesebbnek arra, hogy az idény végén átvegye a Liverpool éléről távozó Jürgen Klopp menedzseri posztját.

„Egy hete még nem mi voltunk a továbbjutásra esélyes csapat, de az első meccs eredményének tudatában már reális esélyünk van az elődöntőbe kerülésre. Itt szeretném aláhúzni, hogy nem teszünk különbséget a bajnokság és a nemzetközi kupa fontossága között” – jelentett ki Gian Piero Gasperini.

A Liverpoolnál egyvalamiben azért bízhatnak: a két gárda eddigi egymás elleni meccsein rendre a vendégcsapat nyert, és az angolok, a korábbi egyetlen bergamói fellépésükön 5–0-ra mosták le a pályáról ellenfelüket a 2020–2021-es BL-idény csoportkörében. Ugyanakkor a vasárnapi, Crystal Palace elleni hazai 0–1 távolról sem ígér jót a Szoboszlai Dominikot is soraiban tudó csapatnak. Kérdés, hogy Jürgen Klopp megpróbálja-e a lehetetlen, mert ha igen, a magyar légiós minden bizonnyal kezdő lesz Bergamóban.

Gólparádé várható Isztambulban

Csütörtök este az Európa-konferencialigában is kialakul az elődöntő mezőnye, a legkiélezettebb párosításnak a nagyszerű támadófutballt játszó Fenerbache és az Olympiakosz párharca ígérkezik.
Parázs mérkőzést vívott egymás ellen Athénban az Olympiakosz és a Fenerbache (3–2) múlt hét csütörtökön. Habár három góllal is vezetett a görög együttes, nagyszerű hajrának köszönhetően életben tartotta továbbjutási álmait az isztambuli gárda.
A két csapat igen szórakoztató mérkőzéseket játszik az európai kupaporondon a 2023–2024-es idényben, ugyanis a Fenerbahce kilenc Ekl-mérkőzésén átlagban 3.55 gól esett, míg a Ferencvárost is kiejtő Olympiakosz mérkőzésein (hat Európa-liga és öt Európa-konferencialiga összecsapáson) az átlag ennél is magasabb, négyes. A piros-fehérek legeredményesebb gólszerzője Ajub el-Kabi  öt gólt szerzett öt mérkőzésen az Ekl-ben, (a Ferencváros ellen két mérkőzésen kétszer volt eredményes) illetve háromszor talált be hat El-találkozón. A sárga-kékeknél a belga Michy Batshuayi a legveszélyesebb támadó, hét meccsen négyszer talált a kapuba a harmadik számú európai kupasorozatban.

S. N.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
21.00: Roma (olasz)–Milan (olasz) (Tv: RTL3)
Az első mérkőzésen: 1–0
21.00: Atalanta (olasz)–Liverpool (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n! 
Az első mérkőzésen: 3–0
21.00: West Ham United (angol)–Bayer Leverkusen (német) 
Az első mérkőzésen: 2–0
21.00: Olympique Marseille (francia)–Benfica (portugál)
Az első mérkőzésen: 1–2

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
18.45: Lille (francia)–Aston Villa (angol) (Tv: RTL3)
Az első mérkőzésen: 1–2
18.45: Fiorentina (olasz)–Viktoria Plzen (cseh) 
Az első mérkőzésen: 0–0
21.00: PAOK (görög)–FC Bruges (belga) 
Az első mérkőzésen: 0–1
21.00: Fenerbahce (török)–Olympiakosz (görög)
Az első mérkőzésen: 2–3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik