Blanc: Kiveszőben vannak a francia sztárok

Vágólapra másolva!
2010.11.15. 20:20
null
Laurent Blanc és az egyik „jó úton lévő” fiatal, Samir Nasri (Fotó: Action Images)
A francia labdarúgó-válogatottban jelenleg nincsenek világsztárok, és ha a tehetséges fiatalok nem várják ki a szakmailag legmegfelelőbb pillanatot a légióskodásra, akkor félő, hogy jó ideig nem is lesznek – ez a fő mondanivalója annak az interjúnak, amit Laurent Blanc, a „kékek" szövetségi kapitánya adott az AP amerikai hírügynökségnek a szerdai Anglia–Franciaország felkészülési mérkőzés alkalmából.

Miközben az 1998-ban világbajnokságot, 2000-ben Európa-bajnokságot nyerő francia válogatott tele volt a kontinens legnagyobb klubjaiban rendszeresen pályára lépő labdarúgókkal (az Eb-re maga Laurent Blanc például az olasz Internazionaléból kapott meghívást), addig ma merőben más a helyzet.

„Pillanatnyilag nincsenek igazán nagy játékosok a nemzeti csapatunkban" – jelentette ki Blanc az AP munkatársának, csupán Florent Maloudát (Chelsea) és Franck Ribéryt (Bayern München) megnevezve a világszínvonalhoz közelítő futballistaként. Hozzátette: Samir Nasri, az Arsenal középpályása jó úton van, hogy harmadikként csatlakozzon hozzájuk – ez azonban kevés egy új világverő válogatott felépítéséhez.

„Van néhány labdarúgónk, aki nagy klubokban futballozik, és előbb-utóbb igazán nagy játékos lehet. Ahhoz, hogy újra meghatározó erejű válogatottunk legyen, közülük három-négynek be kellene futnia, ami rendkívül időigényes folyamat. Egyelőre nagyon messze vagyunk a céltól" – mondta Blanc, aki a fiatal labdarúgók korai külföldre igazolásában látja a lemaradás egyik okát.

Példaképpen Gael Kakuta esetét említette: a francia futball egyik legnagyobb ígéretének tartott 19 éves támadó a Chelsea kötelékébe tartozik, és az elmúlt három évben mindössze egyszer volt tagja a londoniak kezdő tizenegyének bajnoki mérkőzésen. Blanc szerint a nyáron Európa-bajnoki címet szerző U19-es francia válogatott két további játékosának, Alexandre Lacazette-nek és Clément Grenier-nek nagyobb az esélye a fejlődésre – mert ők Franciaországban, a Lyonban maradtak.

„Ilyen fiatal korban a rendszeres játék és a tanulás, vagyis a lehető legjobb futballistává érés a legfontosabb, nem az, hogy az ember értékes szerződést kapjon az angol Premier League legjobb csapatainak egyikétől. Hetente egyszer vagy kétszer együtt edzeni az első csapattal, annak tagjaként szinte sohasem pályára lépni – mi értelme ennek?" – teszi fel a sok szakember által megfogalmazott költői kérdést a francia szövetségi kapitány. A megoldás adva van, az odáig vezető út azonban akadályokkal teli:

„Meg kell értetni a fiatalokkal, hogy hiába figyel fel rájuk valamelyik európai élcsapat tizenhét-tizennyolc éves korukban, az nem jelent sokat, ha közben nem férnek be egy francia klub kezdőcsapatába sem. Az ideális fejlődés szempontjából nem tanácsos így eligazolni. De nem áll módunkban felülbírálni a srácok vagy környezetük döntését."

A francia válogatott szerdán este 21 órakor lép pályára Anglia vendégeként a londoni Wembleyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik