Jégkorong: 11 gólos meccsen győzelemmel melegített a magyar válogatott a vb-re

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 21:39
Szabó Bence (középen jobbra) 80 másodperccel a kezdés után már ünnepelhette is gólját (Fotó: Vörös Dávid /MJSZ)
Az olaszországi Meranóban lejátszotta a vasárnap rajtoló divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzését a magyar válogatott a tornának otthont adó Olaszország ellen, s gólokban, izgalmakban gazdag mérkőzésen 6–5-ös győzelmet aratott.

 

„Tegyél érte, hogy méltó helyre kerüljön” – ehhez hasonló üzenettel adta át Papp Kristófnak a válogatott 21-es mezét az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb magyar jégkorongozója, a 2023-ban visszavonuló Vas János.

Papp pedig tesz érte.

A 22 éves támadó az elmúlt mérkőzéseken lubickol a nemzeti csapat rendszerében, az Alba Aréna dupla nyitányán a norvégok elleni mindkét meccsen betalált, majd a divízió 1/A-világbajnokság főpróbáján az olaszok elleni, 6–5-re megnyert felkészülési találkozón két gólja mellett egy gólpasszt is jegyzett, és teljesen megérdemelten az összecsapás legjobb magyarjának is megválasztották – az olaszok részéről a szintén duplázó Daniel Mantenutót emelték ki.

Aki a büfében töltötte az első másfél percet, vagy egyéb okból késve érkezett a Meranarena lelátójára, bánhatta, eddigre ugyanis már három gólt szerzett a magyar csapat – apró szépséghiba, hogy a harmadiknál a pakk Bálizs mammutjáról Ortenszky Tamás korcsolyájára pattanva a saját kapuba ment be… s még öt perc sem telt el a találkozóból, máris 2–2 állt az eredményjelzőn.

Az első két harmadban osztálykülönbséggel jobbak voltak a mieink, az említett öngól mellett egy szerencsés kipattanóra is szükségük volt, no meg Bálizs potyájára – a kesztyűjéből esett be a korong a kapuba –, hogy meccsben maradjanak, de az utolsó játékrészre fordulva így is 6–3-ra vezettek a magyarok.

Ekkor Horváth Dominik is lehetőséget kapott a vasak között, a húsz perce alapján nem fenyegeti Bálizs kezdő pozícióját, még ha a két kapott góljáról nem is tehetett. A vége ugyan szoros lett, de a mieink kivédekezték az utolsó két perc üreskapuzását is, és sorozatban három győzelemmel kanyarodtak rá a vasárnap rajtoló világbajnokságra.

FÉRFI JÉGKORONG
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 5–6 (2–3, 1–3, 2–0)
Merano, 350 néző. V: Benvegnu, Pinie, Brondi, Cristelli (mind olaszok)
OLASZORSZÁG: Bernard (Vallini) – Trivellato, Seed 1 / Spornberger, LARKIN 1 (1) / Amorosa (1), Piertoniro / Glira, Insam – Frank, Kostner (1), M. Marchetti / Salintri, Catenacci, Gazley / Frigo (2), MANTETUNO 2, T. DALUCA 1 (1) / Mantinger, Purdeller (1), I. Deluca. Szövetségi kapitány: Mike Pelino
MAGYARORSZÁG: Bálizs (Horváth D.) – Stipsicz, Fejes (1) / SZABÓ B. 1 (1), Nilsson H. (2) / Garát, Ortenszky / Hadobás (1) – Varga B., Hári J. 1, SOFRON (2) / PAPP K. 2 (1), Sebők, Galló 1 (1) / Mihály Ákos (1), Nagy Krisztián 1, Terbócs / Nemes M., Németh K., Sárpátki. Szövetségi kapitány: Don MacAdam
Kapura lövések: 45–18
Emberelőny-kihasználás: 7/2, ill. 5/0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik