Kajak-kenu pótkvalifikáció: nem szerzett újabb kvótákat a női kajak kettes

D. Á./MTID. Á./MTI
Vágólapra másolva!
2024.05.08. 15:49
Kőhalmi Emese (Fotó: Koncz Márton)
A Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kajak kettes a hatodik helyen végzett a szerdai 500 méteres döntőben a kajak-kenusok szegedi európai olimpiai pótkvalifikációs versenyén, ezzel lemaradt a két kvótáról, amelyet a győztes holland egység szerzett meg.

 

A hazai duó rosszul kezdte a napot, miután az előfutamban negyedik helyével nem sikerült egyenes ágon a fináléba kerülnie, később a középfutamban azonban javított, s győzelmével továbblépett a kilences döntőbe, amelyben csak az első helyen célba érő szerzett kvótát.

A délutáni csatában egy-egy szlovák, brit, spanyol, cseh, holland, ukrán és semleges színekben versenyző orosz, valamint fehérorosz hajó volt a hazai kettős ellenfele. Csikósék ezúttal nem kezdtek rosszul, fél távnál még az élbolyban haladtak, de aztán a táv második felében elléptek tőlük a riválisok. A versenyt némi meglepetésre a hollandok nyerték meg, ezzel ők szerezték meg a két párizsi indulási jogot.

Az európaiak számára a szegedi verseny kínálja az utolsó kvótaszerzési lehetőséget. Magyarországnak jelenleg 15 párizsi indulási joga van – hat férfi és négy női kajakos, három férfi és két női kenus –, ezt a számot csütörtökön Takács Kincső növelheti 16-ra, amennyiben az első két hely valamelyikén végez C–1 200 méteren.

A kvóta nem névre szól, a nemzetet illeti, a Párizsban induló magyar csapat a hazai válogatók alapján áll majd össze. A szerdai eredmény azt jelenti, hogy a három női kajakos számot – a K–1, K–2 és K–4 500 métert – négy versenyzővel kell majd megoldani.

Kajak-kenu
Olimpiai pótkvalifikációs verseny
Női K–2 500 m
1. Selma Konijn, Ruth Vorsselman (holland) 1:39.49 p
2. Szvetlana Csernyigovszkaja, Anasztaszija Dolgova (semleges/orosz)1:40.44
3. Hanna Pavlova, Ljudmila Kuklinovszka (ukrán) 1:41.92
...
6. Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese 1:42.67

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik