Túl sok volt benne a tesztoszteron – Paul Pogba-sorozat, 3. rész

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.16. 14:39
Második Juventus-korszakában Massimiliano Allegri alig-alig tudta bevetni, hol sérülés, hol eltiltás miatt (Fotó: AFP, Imago Images)
Ha érvényben marad Paul Pogba doppingvétség miatti négyéves eltiltása, vélhetően véget ért a francia klasszis pályafutásának érdemi része, hiszen 35 évesen térhetne vissza, ha lesz még klub, amely bizalmat szavaz neki. Háromrészes sorozatban taglaljuk Pogba minden siker ellenére is torzón maradó pályafutását, az utolsó fejezetben a sohasem teljesen „egyben” lévő sztár végső szétesését mutatjuk be.

 

A világbajnoki arany, a négy olasz bajnoki cím, az Európa-liga- és angol Ligakupa-siker és a felnőtt profi futballban eltöltött több mint tíz év ellenére Paul Pogba még mindig talány volt. Azt lehetett érezni, hogy jó, jó, képes kimagasló produkcióra – de ennél sokkal több van benne. A FourFourTwo futballmagazin már 2018 novemberi címlapjára ezzel a provokatív főcímmel tette fel Pogbát: „Zseni vagy lusta dög? Pogba – a világfutball egyik nagy rejtélye.”

Amikor a francia középpályás 2022 nyarán visszaszerződött korábbi nagy sikerei színhelyére, Torinóba, nem csupán újra bolondot csinált a Manchester Unitedből, amely 2012-ben ingyen engedte el a Juventushoz, 2016-ban 105 millió euróért visszavásárolta, majd hat év múltán ismét ingyen visszaadta, de egyben bizonyítani is akarta: nem vele, hanem a Uniteddel volt a baj.

Ma már erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de annak idején a tinédzser Pogba beilleszkedése a Juventusba sem volt zökkenőmentes a magatartása miatt. Csupán a negyedik mérkőzésére készült a Serie A-ban, amikor elkésett az utolsó edzésről, és Antonio Conte vezetőedző nem volt szívbajos megbüntetni a suhancot. Nemcsak kitette a meccskeretből, még a klub honlapján is pellengérre állították. Panaszkodott is az ügynöke, Mino Raiola: „Nem tudom, ki tette ki a honlapra a bejelentést, de az biztos, hogy nem normális. Remélem, nem maga Conte volt. Ha igen, ezek szerint képtelen helyesen kezelni ezeket a szituációkat.”

 
Született: 1993. március 15., Lagny-sur-Marne
Állampolgársága: francia
Sportága:   labdarúgás
Posztja: középpályás
Klubjai: Manchester United (2011–2012), Juventus (2012–2016), Manchester United (2016–2022), Juventus (2022–)
Válogatottsága/góljai: 91/11 (2013–2022, Franciaország)
Kiemelkedő eredményei:   világbajnok (2018), Nemzetek Ligája-győztes (2021), Európa-liga-győztes (2017), 4x olasz bajnok (2013, 2014, 2015, 2016), angol Ligakupa-győztes (2017), 2x Olasz Kupa-győztes (2015, 2016), 2x olasz Szuperkupa-győztes (2013, 2015), Eb-döntős (2016), Bajnokok Ligája-döntős (2015), El-döntős (2021), angol FA-kupa-döntős (2018), U20-as világbajnok (2013)
Elismerései: Golden Boy-díj (2013), a világbajnokság legjobb fiatal játékosa (2014), az U20-as vb legjobb játékosa (2013)
PAUL LABILE POGBA – NÉVJEGY 

Ám aztán Pogba bocsánatot kért az edzőtől, és első torinói ciklusában nem volt vele több hasonló gond. „Conte alatt Pogba megtanult alázatosan viselkedni   – idézte fel akkori csapattársa, Alessio Tacchinardi a FourFourTwo említett, 2018-as lapszámában. – Conte megtanította taktikusan gondolkodni, és harcos szellemet ültetett belé, hogy sohase adja fel. Megtanította nyerni. De Allegri faragott belőle felnőttet.”

Amikor 2022 nyarán Pogba visszatért a Juventusba, már újra Massimiliano Allegri volt az edző. De nagy különbséget jelentett, hogy amíg 2012-ben egy tanulni vágyó, bizonyos szempontból visszafogott 19 éves játékost kapott Pogba személyében a Juve, 2022-ben már egy befutott, világbajnok sztár tért vissza, akit a híresen jó pedagógiai érzékű Allegri sem tudott már magabiztosan kezelni. Már akkor problémák adódtak, amikor tétmeccsen még pályára sem tudott lépni régi-új csapatában a francia. 2022. július 11-én jelentették be visszatérését a Juventusba, és július 26-án megsérült a meniszkusz a térdében. Az orvosok műtétet javasoltak, de Pogba nem volt hajlandó kés alá feküdni, a konzervatív kezelést választotta, arra hivatkozva, hogy ott akar lenni a november végén kezdődő katari világbajnokságon. Ezt még lehetett is méltányolni, de aztán szeptemberre kiderült, hogy a műtét elkerülhetetlen.

2023. február 28.: ismét Juve-mezben, a torinói Jacopo Segrével küzdve

„A külső porcgyűrű sérülése nagyon komplexnek bizonyult, mivel a szövet eléggé sok helyen volt sérült. A helyzeten rontott, amikor a játékos erőltette a sérült részt futáskor, itt a térd blokkolta a vérellátást. A konzervatív kezelés nem hozott eredményt. Ellenkezőleg, az elváltozás rosszabbodott”  – nyilatkozta Roberto Rossi professzor a calciomercato.comnak. Így is meg kellett műteni, így is lemaradt a vb-ről Pogba, és két hónappal kitolódott a gyógyulási idő.

Miközben lábadozott, bizarr ügybe keveredett. Rendőrségi feljelentést tett a saját bátyja, Mathias Pogba ellen, aki egy bűnszervezet tagjaként őt is többször zsarolta és fegyverrel fenyegette a bandájával, mondván, „már tizenhat éve szavatolják a biztonságát”. Egyszer fizetett is nekik 100 ezer eurót, de nem szálltak le róla, így a rendőrséghez fordult. Le is tartóztatták a bűnöző Pogba fivért, aki nyilvánosan ezt üzente a futballistának a börtönből:      

„Belekevertél, majdnem meghaltam miattad, és az ártatlant akarod játszani. Ha mindenre fény derül, az emberek látni fogják, hogy nincs nálad gyávább, nagyobb áruló és képmutató ezen a földön.”   Aztán előállt azzal az állításával, hogy Paul Pogba felbérelt egy muszlim hitoktatót, hogy fekete mágiával ártson válogatottbeli csapattársának, Kylian Mbappénak…

Második torinói ciklusában végül több mint hét hónap után léphetett először pályára tétmeccsen, 2023. február 28-án, a Torino elleni 4–2-es győzelem során. Ám kilenc nappal később, a 2023. március 9-i, Freiburg elleni Európa-liga-meccs előtt Allegri kitette a keretből, mert elkésett a csapatvacsoráról. Négy nappal később a média már arról írt, hogy edzésen combsérülést szenvedett, és újabb három hétre kidőlt, de egyes újságok nem voltak biztosak benne, hogy tényleg sérülés áll a háttérben. Valahogy érezni lehetett, hogy Pogba második torinói ciklusa nem lesz olyan szerencsés, mint az első volt. Az idényben végül összesen hat bajnokin és három Európa-liga-meccsen jutott szóhoz a Juventusban, gólt nem szerzett.

Mathias Pogba (jobbra), aki fenyegette és zsarolta fivérét, a börtönből is üzent Paulnak

Ennél csak jobb jöhet a második idényben – reménykedtek a Juve-drukkerek. Ám csupán két mérkőzés ment le a 2023–2024-es idényből, amikor robbant az addigi legnagyobb bomba: pozitív lett Pogba doppingtesztje az Udinese elleni, augusztus 20-án idegenben 3–0-ra megnyert Serie A-meccs után. Ráadásul egy olyan mérkőzés után sorsolták ki mintaadásra, amelyen pályára sem lépett, csak a keretben volt. Az első reakciójában ő maga és a klub is igyekezett a magabiztosság látszatát kelteni. A La Gazzetta dello Sport arról írt, hogy Pogba egy amerikai szakember felügyelete mellett szedett étrendkiegészítő tablettákat anélkül, hogy konzultált volna a Juventus orvosaival, és a futballista elmondta: biztos benne, hogy a B-próba negatív lesz. De nem lett, az október 6-i eredmény ugyanúgy drasztikusan megnövekedett tesztoszteronszintet mutatott ki… Az olasz doppingellenes ügynökség már az első mintavétel után felfüggesztette a játékjogát, idén február 29-én pedig meg is született az ítélet: négyéves eltiltás. Bár szó volt róla, hogy a klubja azonnal felbontja a szerződését, egyelőre csak a fizetését nem utalja, hivatalos még mindig a Juventus játékosa.

„Rendkívül szomorú vagyok, összetört a szívem, hogy mindent, amit a profi pályafutásom során felépítettem, elvettek tőlem. Amint nem tartanak vissza jogi akadályok, a teljes történet mindenkinek világossá válik. Sohasem szedtem tudatosan, szándékosan olyan táplálékkiegészítőket, amelyek sértik a doppingellenes szabályokat. Profi sportolóként sohasem nyúlnék ilyen szerekhez. A bejelentett döntés ellen fellebbezni fogok a Sportdöntőbíróságnál” – nyilatkozta akkor Pogba, de azóta sincs hír róla, hogy valóban fellebbezett volna…

A nagy hatalmú menedzser, Mino Raiola védte mindentől, amitől tudta

Jelen állás szerint legközelebb 2027 augusztusában láthatjuk őt újra a pályán – ha láthatjuk még valaha.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 13-i lapszámában jelent meg.) 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik