Football Forum: a kidolgozott stratégia a sikeres klubok titka

MOHAI DOMINIKMOHAI DOMINIK
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 13:55
A mikrofonnál Csepregi György, mellette jobbra Joel Roberts és Mark Ruijl (Fotó: Török Attila)
Kedden a Groupama Aréna ad otthont a Football Forum Hungary 2024 nemzetközi labdarúgó-konferenciának. A Nemzeti Sport Online-on napközben több beszámolóval jelentkezünk a rendezvényről. Csepregi György, a frissen a belga élvonalba jutó Beerschot sportigazgatója, Mark Ruijl, a Feyenoord nemzetközi futballért felelős vezetője, valamint Joel Roberts, a Sportigazgatók Szövetségének ügyvezető igazgatója a klubmenedzsment művészetéről beszélgetett Nicola Innocentinnel.

Csepregi György szerint a Beerschot titka, hogy a másodosztályba való kiesés után létrehoztak egy vegytiszta stratégiát, amelyben lefektették a klub játékfilozófiáját: 3–4–3-as, magasan letámadó, ezáltal a mérkőzések nagy részét az ellenfél kapuja előtt töltő csapatot alkottak meg. A rengeteg támadás és gól segít vonzóvá tenni a játékosokat, amely komoly bevételszerzése ad lehetőséget, és a pályán is sikert eredményez. A modellt mindenkinek el kell fogadnia, különben nincs rá szüksége a klubnak.

Mark Ruijl tapasztalatai szerint elengedhetetlen, hogy a klubon belüli részlegek között egyensúly legyen. Rengeteg érdeket kell összeegyeztetni: az edző stílusát, a sportigazgató elképzeléseit, a tulajdonosi kör üzleti céljait, valamint a játékosmegfigyelők javaslatait. Mégis mindent az eredmények határoznak meg, így bár a közép- és hosszútáv is fontos, az eredményességet sem lehet teljesen félredobni a klubstruktúrán belüli egyensúlyozás közben.

Joel Roberts a multiklub modell nehézségeit emelte ki, szerinte a Manchester City az egyetlen pozitív példa egyelőre, a kulturális különbségek miatt nehéz összeegyeztetni a világ különböző tájain elhelyezkedő klubok akaratát és céljait. Multiklub modell nélkül is könnyedén együttműködhetnek klubok, és erre számos példa van.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik