Dibusz Dénes: Nem lesz feszültség közöttünk

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 07:35
Megfogta! Dibusz Dénes parádés teljesítményt nyújtott 2023-ban, készen áll rá, hogy az Eb-n is védjen (Fotó: Török Attila)
Ki álljon a kapuban? Dibusz Dénes saját magát és riválisát, Gulácsi Pétert is kellően intelligensek tartja, hogy a konkurenciaharc ne okozzon súrlódást közöttük. A 33 éves kapus harmadik Eb-jére készül, de most még kérdés, pénteken 20.45-től Törökország ellen kinek a nevével kezdődik az összeállítás.

 

– A kerethirdető sajtóeseményen Marco Rossi úgy fogalmazott, márciusban Dibusz Dénes és Gulácsi Péter is megkapja a lehetőséget, és csak azt követően dönt, ki élvezi hosszú távon a bizalmat. Nem csalódott emiatt? 
– Olvastam az interjút, sőt, láttam a sajtótájékoztatót is, néztem a televízióban – felelte lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros és a válogatott rutinos kapusa, aki az Eb-selejtezőkön bizonyította, hogy nemcsak a klubjában, hanem a válogatottban is képes hosszú távon jó teljesítményt nyújtani. – Kedden volt egy beszélgetésünk a szakmai stábbal, amelyen ezt megerősítette a szövetségi kapitány. Elmondta, mindkettőnknek meglesz a lehetősége, hogy az Európa-bajnokságon az ő nevével kezdődjön az összeállítás. Azt is elmondta, ha most lenne a torna, nem tudna dönteni… De addig még van három hónap, meglátjuk, kinek hogyan alakulnak a dolgai. 

 

MEGBESZÉLTE RIVÁLISÁVAL A KAPUSHELYZETET

– Tényleg nincs önben hiányérzet? Szinte hiba nélkül védett a selejtezősorozatban, most pedig újra meg kell küzdenie a helyéért.
– Ha őszinte akarok lenni, már a selejtező elején úgy számoltam, ha Gula szeptembertől egészséges lesz, visszafoglalja helyét a kapuban. Nekem legfeljebb az első három-négy mérkőzés juthat. De elhúzódott a sérülése, így az egész sorozatot végigvédtem. Örülök, hogy hozzátettem a magamét a kijutáshoz. De az Eb teljesen más. Nem magától értetődő, hogy ha valaki játszik a kvalifikációs mérkőzéseken, annak az Európa-bajnokságon is a csapatban kell lennie. A mezőnyjátékosok között is akad, aki a teljes selejtezősorozatot kihagyta, most pedig itt van velünk, és van esélye bekerülni a tornára utazó keretbe. 

– Gulácsi Péterrel az edzőtáborban beszélgettek már a kialakult helyzetről?
– Többször is. Ő hozta fel a témát, mondván, nem ismeretlen neki a szituáció. Az utóbbi időben Lipcsében gyakran voltak ilyen jellegű beszélgetései a szakmai stábbal és a kapustársaival. Megbeszéltük, bárkire esik a kapitány választása, a másik teljes mellszélességgel áll mellette, mögötte. Mindenben támogatja az első számú kapus munkáját. Nem lesz feszültség, sértődöttség közöttünk. Mind a ketten elég intelligensek vagyunk ahhoz, hogy átlássuk a helyzetet. 

Dibusz Dénes remekelt az Eb-selejtezők során, de teljesítménye szintet lépett a Montenegró elleni hazai meccsen (Fotó: AFP)

AZ EB UTÁN LEGFELJEBB A VILÁGBAJNOKSÁGIG LÁT

– Ha a jövőbe látna, akkor…
– Felesleges elmélkedni, spekulálni. Mindkettőnk mellett szólnak érvek, ellenérvek, de az Európa-bajnokságig bárkivel bármi történhet. Pozitív és negatív irányba is. Ahogy mondani szokták, sok víz lefolyik addig még a Dunán. 

– Nyolc évvel ezelőtt a franciaországi Európa-bajnokságon, majd a budapesti, közös rendezésű tornán is a keret tagja volt, élvezhette a csapat körüli felhajtást, de pályára nem lépett. Ott motoszkál a fejében, hogy azért jó lenne végre játszani is?
– Nyilván, ki szeretne három Európa-bajnokságon is úgy ott lenni, hogy egyszer sem lép pályára?! Mondjuk, ha tíz évvel ezelőtt mondja ezt nekem valaki, nem hiszem el neki… Ahhoz mérten már az is nagy szó, hogy háromszor ott lehetek ilyen világeseményen. Nézőpont kérdése.   

– Elmúlt harminchárom éves. Ez lehet az utolsó Európa-bajnoksága? Vagy elképzelhetőnek tartja, hogy négy év múlva még ugyanígy csúcsformában legyen?
– Való igaz, szép lassan benne leszek a korban. Alighanem ez az utolsó Európa-bajnokságom. Ezért is lenne jó pályára lépni Németországban. De ha másként alakul, és ezúttal is a kispadon ülöm végig a meccseket, akkor sem ugrom le az ötödikről… Ami pedig a közeljövőt illeti, a mostani fejemmel legfeljebb a világbajnokságig látok. 

Egyelőre csak a világbajnokságig tud tervezni... (Fotó: Imago Images) 

BÜSZKE RÁ, HOGY SOKAN KÍVÁNCSIAK RÁJUK

– Pénteken Törökország következik, Vincenzo Montella válogatottja agresszív futballt játszik. Bárki is áll a kapuban, sok dolga lesz?
– Kapusszemszögből nem lesz unalmas. Az edzőtáborban foglalkoztunk már a török válogatottal, a napokban videón is megnéztük őket, tudjuk, mire számíthatunk tőlük. A szakmai stábtól megkaptuk azokat az információkat, amelyek a jó eredményhez szükségesek. Tisztában vagyunk vele, milyen stílusban futballoznak, mik az erősségeik, gyengeségeik. Azt mondani sem kell, hogy a török válogatottnak kiváló játékosai vannak, és miután Montella személyében az ő szövetségi kapitányuk is olasz, jól szervezett csapatra számítunk. Biztos vagyok benne, hogy a pénteki és majd a keddi, Koszovó elleni is kitűnő erőpróba lesz mindannyiunknak. 

– Egy skót ismerősöm Budapesten tartózkodik ezekben a napokban, szeretett volna kimenni a péntek esti meccsre, nem akarta elhinni, hogy hetek óta nem lehet jegyet kapni. Önök, játékosok meglepődnek még ezen, vagy kezdenek hozzászokni?
– Egyértelműen nagy öröm ez nekünk. Ez is azt mutatja, mennyire szeretik a csapatot, mennyien kíváncsiak ránk. De nyilván szép lassan kezdjük megszokni, hogy egy-egy felkészülési találkozón is zsúfolt lelátók előtt léphetünk pályára. Mondanom sem kell, mennyire felemelő érzés ez. Mindegyikőn­ket büszkeséggel tölti el, hogy olyan válogatott tagja lehetünk, amelyre ennyire kíváncsiak, amelyért ilyen sokan rajongnak. 

– A család kint lesz a pénteki találkozón? Kisfia, Bence lassan ötéves, lefogadom, imádja a labdarúgást.
– A család ezekben a napokban hazautazott Pécsre, úgysem vagyok otthon. A koszovóiak elleni keddi csatán azonban már a stadionban lesznek. Bence imádja a futballt, mindig várja, hogy ott lehessen a meccseimen. A koszovóiak elleni mérkőzésre még van valamennyi jegy, reméljük, gazdára találnak, szeretnénk ellenük is telt ház előtt játszani.

 

GULÁCSI PÉTER a 2023. december 8-án megjelent Nemzeti Sportban 

Hazudnék, ha azt mondanám, nem minden álmom a kapuban állni az Eb-n. Ugyanakkor reálisan látom a helyzetet, a selejtezőben nem védtem, Dibusz Dénes pedig remek teljesítményt nyújtott, fontos szerepe volt a kijutásban, jelenleg ő számít a válogatott első számú kapusának. Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnék én védeni, de ez nyilván a szövetségi kapitány döntése. A feladatom, hogy a magam módján a legjobb állapotban érkezzek az Eb-re.


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE TÖRÖKORSZÁG ÉS KOSZOVÓ ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok ), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC) 

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÁRCIUSI PROGRAMJA
Március 22.  
20.45: Magyarország–Törökország
Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik