Maldini történelmi csúcson

Vágólapra másolva!
2005.09.20. 00:00
Címkék
Valamikor azt gondolták, hogy a 41 évesen visszavonult Dino Zoff rekordjai örökké fognak élni, és bár ezekből a csúcsokból egy-kettő még ma is áll (például a válogatottban kapott gól nélkül lejátszott 1143 perce), a többségük Paolo Maldinié lett - vagy lesz. A Milan hátvédje korábban már átadta a múltnak Dino 112 válogatott mérkőzéses rekordját, hiszen ő 126 mérkőzésen volt tagja a squadra azzurrának, vasárnap pedig egy másik fontos mutatóban érte utol, és a szerdai fordulóban hagyja majd le Zoffot.
Paolo Maldini vereséggel zárta a csúcsot jelentô, Sampdoria elleni mérkôzést (Fotó: Imago)
Paolo Maldini vereséggel zárta a csúcsot jelentô, Sampdoria elleni mérkôzést (Fotó: Imago)
Paolo Maldini vereséggel zárta a csúcsot jelentô, Sampdoria elleni mérkôzést (Fotó: Imago)
Paolo Maldini vereséggel zárta a csúcsot jelentô, Sampdoria elleni mérkôzést (Fotó: Imago)
Paolo Maldini vereséggel zárta a csúcsot jelentô, Sampdoria elleni mérkôzést (Fotó: Imago)
Paolo Maldini vereséggel zárta a csúcsot jelentô, Sampdoria elleni mérkôzést (Fotó: Imago)

A Sampdoria-Milan mérkőzésen Maldini lejátszotta 570. A-ligás találkozóját, így Dino mellé lépett az örökrangsorban. Az igazsághoz tartozik, hogy Paolónak ebben az évadban Gianluca Pagliucával, a Bologna kapusával kellett volna nagy csatát vívnia a rekordért (az előző idény végén a hálóőr egy meccsel előtte járt), de a piros-kékek a nyáron kiestek a Serie B-be, így a veterán kapus egyelőre nem tudja növelni A-ligás meccseinek a számát. (Az olasz statisztikusok nem számítják be ezen mérkőzések közé a helyosztókat és az osztályozókat, így "elvész" Maldininek egy 1987-es Milan-Samp UEFA-helyosztója és Pagliucának a Parma elleni két nyári osztályozója is.)

Érdekes egyébként, hogy az A-liga tízes szereplési örökranglistáján három kapust találunk (Zoff és Pagliuca mellett Ricky Albertosit), négy hátvédet (Maldinin kívül Vierchowod, a szintén igen "klubhű" Bergomi és a nyáron visszavonult Ferrara), továbbá három támadót (Mancinit, Piolát és Riverát), de középpályás nincs a névsorban. Maldini és Beppe Bergomi csak egy klubot szolgál(t), míg Riverát egyetlen alessandriai idény után vásárolta meg a Milan, amelyben pályafutása végéig játszott. Ugyanakkor Zoff és Piola négy, Vierchowod pedig hét (!) csapatban szedte össze a tagsághoz szükséges mérkőzésszámot.

De ne szorítsuk háttérbe a másik rekordot sem, hiszen Maldini 800 tétmeccse a Milanban óriási klubcsúcs, amelyet korábban Franco Baresi tartott 719 összecsapással. Ha hozzáveszszük, hogy Paolo 1985 januárjában, azaz valamivel több mint húsz éve debütált a piros-fekete csapatban, akkor könnyű kiszámolni, hogy évente átlagban mintegy 40 tétmeccset játszik piros-fekete mezben.

Végül pedig ne feledkezzünk meg arról az apróságról, hogy Paolo Maldini előtt van még egy fontos rekord: ő "csak" hét scudettót nyert (1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004), míg az olasz labdarúgásban hárman (Giovanni "Gioanin" Ferrari, Giuseppe "Beppe" Furino és Ciro Ferrara) nyolcszoros bajnokok. Paolino ezt csak nem hagyhatja annyiban… ---- IDRIS KAMENI (KAMERUNI, ESPANYOL)
A 21 éves légiós hibátlanul védett a Real Madrid elleni bajnokin, és először nem kapott gólt az idény során.

DANNY MILLS (ANGOL, MAN. CITY)
A 28 éves bekk a BBC-nél bekerült a forduló válogatottjába, dacára csapata hazai vereségének.

DANIEL VAN BUYTEN (BELGA, HAMBURG)
Az északi gárda a 27 esztendős csapatkapitány góljával szerzett vezetést a Frankfurt ellen.

RIO FERDINAND (ANGOL, MAN. UNITED)
A 26 éves centerhalfnak jelentős érdemei vannak abban, hogy a Liverpool nem talált be az MU kapujába.

BJÖRN SCHLICKE (NÉMET, 1. FC KÖLN)
A 24 éves szélsőhátvéd érte el csapata második, döntőnek bizonyuló gólját a Gladbach ellen.

SABRI LAMOUCHI (FRANCIA, MARSEILLE)
A 33 éves középpályás az évad során először volt eredményes, a szaklaptól 7.5-es osztályzatot kapott.

TORSTEN FRINGS (NÉMET, WERDER BREMEN)
Volt csapata, a Dortmund ellen parádézott a 28 éves középpályás, a Kicker a legjobb, az 1-es érdemjeggyel jutalmazta.

ATHIRSON (BRAZIL, BAYER LEVERKUSEN)
Völler a védelemből a középpályára vezényelte a 28 éves légióst, aki egy góllal és két assziszttal igazolta a döntés helyességét.

LUCA TONI (OLASZ, FIORENTINA)
A 28 éves csatár 8-ast kapott a Gazzettától, igaz, duplájával rá is szolgált erre a kalkulusra.

ALESSANDRO DEL PIERO(OLASZ, JUVENTUS)
Sérülését követően két góllal tért vissza a csapatba a tornióiak 30 esztendős ikonja.

JUÁN FERNANDO ARANGO (VENEZUELAI, MALLORCA)
A 25 éves légiós mesterhármassal járult hozzá a Sociedad ellen 1-2-ről 5-2-re fordító csapata diadalához ---- Anglia (6 forduló után): Darren Bent (Charlton) 5 gól;
Ausztria (10): Mario Bazina (GAK), Ilco Naumoszki (Mattersburg) és Marek Kincl (Rapid) 5-5;
Belgium (6): Mbo Mpenza (Anderlecht) és Mohammed Tchite (Standard Liege) 7-7; Csehország (4): Zdenek Senkerík (Jablonec) és Pavel Verbír (Teplice) 4-4;
Franciaország (7): Pedro Pauleta (PSG), Túlio de Melo (Le Mans) és Frédéric Piquionne (Nancy) 4-4;
Hollandia (5): Sota Arveladze (AZ) 9; Horvátország (8): Srdjan Lakic (Kamen Ingrad) 6; Németország (5): Halil Altintop (Kaiserslautern) 7;
Olaszország (3): Luca Toni (Fiorentina) 4;
Portugália (3): Marcel (Académica), Albert Meyong (Belenenses), Nuno Gomes (Benfica), Bruno Fogaca (Naval), André Pinto (Nacional) és Liedson (Sporting) 3-3;
Skócia (7): Rudolf Skácel (Hearts) 7;
Spanyolország (3): Nené (Alavés), Samuel Eto’o (Barcelona), Riki (Getafe), Juán Fernando Arango (Mallorca) 3-3;
Törökország (6): Ümit Karan (Galatasaray) 9 ---- MARLON HAREWOOD (ANGOL, WEST HAM)

Az előző víkenden is foglalkozhattunk volna vele, ha az Aston Villa elleni parádéját (klasszikus mesterhármas a 4-0-ra megnyert meccsen) nem hétfő késő esti találkozón mutatja be. Most örömmel pótoljuk a bemutatását, annál is inkább, mivel a Fulham ellen győzelmet érő gólt lőtt. Összességében tehát nagy szerepe van abban, hogy az újonc "kalapácsosok" a hatodik helyen állnak.

Olybá tűnik, Marlon Harewood 26 évesen immár elég érett a Premier League-hez, amelyben az 1998-99-es szezon során már játszott 23 mérkőzést - nevelőegyesülete, a Nottingham Forest színeiben -, de csupán egyszer volt eredményes. Kölcsön is adták egy időre az Ipswichnek, majd 2003 őszén félmillió fontért a West Hamhez került. Az előző idényben 17 találattal segítette a feljutást. Edzője, Alan Pardew szerint még hozzá kell szoknia, hogy a Premiershipben minden percben százszázalékos teljesítményre van szükség, hajlamos ugyanis időnként eltűnni a mezőnyben. ---- TÚLIO DE MELO (BRAZIL, LE MANS)

Egy-két hanyatt vetődéses találat magától értetődő alapeleme egy brazil futballista repertoárjának, de az első ilyen mégis különleges. A francia idény meglepetéscsapatát, az újonc Le Mans-t erősítő Túlio Vinícius Fróes de Melo (20 év, 191/83) életében a hét végén jött el a pillanat.

A Minas Gerais államból származó ifjú "friss erő" Európában: az Atlético Mineirót 2004 nyarán hagyta el, és az elmúlt idényben jobbára hiába küzdött a játéklehetőségért a dán élvonalbeli AaB-ben - 19 mérkőzésen hat góllal azért így is boldogította az aalborgiakat. Aztán, részben egyik példaképe, Raí tanácsára boldogan hagyta ott őket, hogy Franciaországban próbáljon szerencsét. Bár a nyitány előtt haza kellett utaznia, hogy végére járjon, kik is birtokolják a játékjogát (…), a döccenő nem zavarta meg: mind a hét eddigi bajnokin kezdő volt, és négy góljával holtversenyben vezeti a góllövőlistát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik