Kézilabda: világversenydömping vár az utánpótlás-válogatottakra

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.21. 18:29
null
Összesen öt korosztályos kézilabda-világversenyen szurkolhatunk majd magyar csapatoknak a következő hónapokban.

Izgalmas nyár elé néznek a kézilabdázás magyar kedvelői, szurkolói, ugyanis mindkét felnőttválogatottunk megméretheti majd magát a párizsi olimpián. A „nagyok” mellett ráadásul az utánpótlás is megmutatja majd magát, hiszen ismét korosztályos világversenyek sora érkezik a legmelegebb hónapok beköszöntével.

Idén öt nemzeti csapatunkra is komoly erőpróba vár, a fiúszakágban kettő, a lányok esetében pedig mindhárom utánpótlás-válogatott megméreti magát a nemzetközi mezőnyben.

Kezdjük a fiúkkal: a tavalyi U21-es vb-ezüsttel emlékezetes módon búcsúzott az akkori juniorkorosztály az utánpótlásévektől, a helyükre felléptek a 2004-es és 2005-ös születésű kézilabdázók, akik irányítását az emlegetett siker alkalmával a magyar csapatot vezetőedzőként irányító Sótonyi László vette át. A szakember vezetésével számos felkészülési meccsen szerepelt azóta az együttes, amely kapcsán Sótonyi elmondta, sokat kell még fejlődnie, ráadásul a keretből az eggyel korábbi évjárathoz képest kevesebben játszanak a felnőtt NB I-ben, ami szintén hátrányt jelent. A fiúkra Európa-bajnokság vár július 10–21. között, a Szlovéniában megrendezendő eseményen a csoportkör során Norvégiával, Csehországgal és Romániával méri össze az erejét a legénység.

Az U20-asok után nézzük az U18-as fiúválogatottat: a fiatalok Gulyás István vezetőedző irányításával készülnek az Európa-bajnokságukra, aminek augusztus 7–18. között Montenegró ad majd otthont. A csoportkörben Svédországgal, Svájccal és Izraellel találkozik az együttes, amely tavaly, még serdülőként EYOF-on bizonyíthatott, a multisporteseményen harmadik helyen zárt a gárda. A csapat egy hónappal ezelőtt találkozott utoljára, amikor hasznos hetet zárt, a portugálokkal kétszer is összecsaphatott.

A világversenyek sorát az utánpótláskortól ezen az eseményen búcsúzó juniorválogatott eseménye, a világbajnokság nyitja majd június második felében. A Szilágyi Zoltán által irányított csapat már csak a közvetlen felkészülés során, a vb-t megelőző két hétben találkozik, a megméretést pedig nagy reményekkel várja, hiszen 2021-ben ifjúsági Európa-bajnokságot, 2023-ban pedig junior Eb-t nyert, a kettő között, 2022-ben pedig az ifjúsági világbajnokságon a harmadik helyet szerezte meg. Azon a vb-n az együttest Dél-Korea állította meg az elődöntőben (29–30), így van miért visszavágni nekik, a válogatott pedig rögtön a csoportkörben megteheti ezt, ugyanis egy négyesbe került az ázsiai gárdával; mellettük Argentína és Mexikó is bekerült a kvartettbe; az eseményt június 19. és 30. között rendezik meg Montenegróban.

Az ifjúsági leányválogatottra U18-as Európa-bajnokság vár: a Bohus Beáta vezette ifik tavaly az Eb-n ötödikként zártak, augusztus 14. és 25. között pedig Kínában vehetnek részt az első világbajnokságukon; a magyarok mellé Norvégia, Argentína és Kazahsztán került be a csoportba. És ne feledkezzünk meg a serdülő leányválogatottról sem, amely július elsejétől Svédországban nyílt Eb-n szerepel; Kun Attila csapata a jövő évi EYOF-ra kvalifikálhat, ha jó eredményt ér el.

(Kiemelt képünkön: a junior női válogatott a tavalyi Eb-n Forrás: MKSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik