Benczur Márton: Gyors és látványos volt a fejlődés

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 10:30
null
Az UVSE sikeredzője, Benczur Márton sem maradt szárazon a szerda esti győzelem után (Fotó: Dömötör Csaba)
Az immár nyolcszoros magyar bajnok UVSE vezetőedzője, Benczur Márton szerint csapata az egész idényben kiegyensúlyozottan teljesített, és a rájátszásban is sikerült előrelépnie.

 

Elnapolták az ünneplést az UVSE női vízilabdázói az FTC ellen megnyert bajnoki döntőt követően, mert a szerda esti második mérkőzés után csütörtökön többen is érettségiztek a fiatal csapatból. A dolgozatok eredményére még várni kell, de a vízben jelesre vizsgáztak a lila-sárgák: hazai medencében 12–6-ra, idegenben 11–10-re győzték le a ferencvárosiakat, és megérdemelten hódították el a klub történetében nyolcadszor a bajnoknak járó trófeát.

„A meccs után néhányan elmentek beszélgetni, lazítani, de az ünnepléssel péntek estig várunk – mondta lapunknak Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője, hozzátéve, hogy az Újpest–Kecskemét NB I-es bajnoki szünetében a Szusza-stadionban is köszöntik a pólósokat. – Nekem azzal telt a szerda este, hogy visszanéztem a mérkőzést, mert közvetlenül utána még nem tudtam, hogyan sikerült legyőznünk a nagyon erős Fradit. A kritikus pillanatokban észnél voltunk, és bár egy döntőben nehéz maradéktalanul betartani a taktikát, elöl és hátul is voltak olyan villanásaink, amelyekkel megnyertük a mérkőzést. Kaotikusan alakult az utolsó negyed, a fáradtság, a feszültség és a hangzavar miatt olyan állapotba kerültek a lányok, hogy mondhattam volna nekik bármit, nem biztos, hogy átmegy az üzenet. Ilyenkor már mi, edzők is szurkolókká válunk.”

Különleges lélektana volt a népligeti találkozónak: az UVSE a nagyszünet előtt ellépett öt góllal, amikor összeállt az FTC védekezése, egymást érték a blokkok és a bravúrok. Benczur Márton erélyes időkéréssel igyekezett felrázni csapatát, és bár a zöld-fehérek többször is támadhattak az egyenlítésért, Farkas Tamara négyperces kiállítása után a vendégek ismét növelték a különbséget. Az izgalmas végjátékban egy gólt megőrzött előnyéből az UVSE – a dudaszó után kezdődhetett a fieszta, Benczur Márton sem úszta meg szárazon.

Nyugodt, irodalmi stílusban kértem a lányoktól, hogy tartsák be, amit megbeszéltünk – tréfálkozott a lila-sárgák edzője. – A viccet félretéve, azért mindig van egy diszkrét bája, amikor üvöltve kéri az ember a másikat, hogy higgadjon le… A négyperces emberelőny alatt is elpuskáztunk jó néhány helyzetet, de amikor kellett, észnél voltak a lányok, és Benedek Tibor is lökött egyet a szekerünkön. Az egész idényben kiegyensúlyozottan játszottunk, pedig sérülések hátráltattak minket. Az első népligeti bajnoki óta fokozatosan fejlődött a csapat, ami a játékosok életkorából adódóan gyors és látványos folyamat volt. Nem vagyok benne biztos, hogy a márciusi UVSE megnyerte volna a döntő második meccsét, de azóta is sikerült előrelépnünk. Nincs csoda, csak rengeteg munka, bizalomra és türelemre van szükségük a lányoknak – akkor is ezt mondanám, ha nem nyertük volna meg a bajnokságot.”

Benczur Márton hozzátette, játékosai nemcsak taktikailag, hanem pszichésen is sokat készültek a mérkőzésekre, hogy arra is jól reagáljanak, ha az ellenfél ledolgozza hátrányát. Az eredményjelzőt csak az edző figyeli, a játékosok mindig a következő támadásra és védekezésre koncentrálnak. A hibákon sem szabad sokat rágódni, amit jól mutat, hogy a döntő második mérkőzésén háromból három ötméterest kihagyott, mégis győzött az UVSE.

„Úgy voltunk vele, hogy ha az egyik csapattársunk hibázott, akkor mi sem lőjük be, senkit sem akartunk egyedül hagyni a bajban – mondta mosolyogva a szerdán négy gólt szerző Hajdú Kata, a trófeával a kezében érthető módon ő is tréfás kedvében volt. – Azért vissza kell néznünk, hogy mi történt, mert finoman szólva is »eltűnt a talaj a lábunk alól« a meccs közepén. Elöl elkapott minket a gépszíj, nem tudtunk visszarendeződni, és folyamatosan megúsztak rólunk. Idegesek voltunk, mert támadásban bután játszottunk, de igyekeztünk jó iramot diktálni, hiszen mégiscsak fiatal csapat vagyunk. Tényleg mindent kiadtunk magunkból, a végén pedig higgadtak tudtunk maradni, ami sokat számított. Az érettségizők nehéz napok után érkeztek a mérkőzésre, mégis maximálisan kisegítettek minket, jól koncentráltak, úgyhogy nagyon hálás vagyok mindenkinek.”

A 2015 és 2022 között sorozatban hétszeres aranyérmes UVSE az Eger tavalyi trónfosztása után az idén ismét bajnoki címet ünnepelhetett. Szó se róla, magasra tették a lécet az újpesti fiatalok, de Benczur Márton szerint még több van a csapatban, amit a következő idényben bizonyíthat – előbb azonban az ünneplésé és a pihenésé a főszerep.

 

Az idényben minden mérkőzéshez ugyanúgy álltunk hozzá, vagyis nem számított, hogy a Tatabányával, a BVSC-vel vagy éppen a Fradival játszunk, mindent kiadtunk magunkból. A Népligetben sem úgy ugrottunk vízbe, hogy jár nekünk a trófea, csak azért, mert az első meccset megnyertük. A második találkozó is nulla nulláról indult, meg kellett mutatnunk, hogy mi vagyunk a jobbak.

MAGYARI Alda, az UVSE kapusa

NŐI OB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
FTC-TELEKOM–UVSE 10–11 (2–5, 3–3, 2–1, 3–2)
Népliget, 200 néző. V: Csanádi. Fodor R. 
FTC: Neszmély – Tóth-Csabai 1, Gurisatti 1, Vályi V. 1, DÖMSÖDI 1, Leimeter 1, Pőcze 1. Csere: KISS A. (kapus), MÁTÉ ZS. 2, Kuna 1, Farkas T. 1, Bonca, Gerendás M. Edző: Gerendás György
UVSE: MAGYARI A. – HAJDÚ K. 4, Lendvay 1, Peresztegi-Nagy 1, AUBÉLI 1, FARAGÓ K. 2, BAKSA V. 1. Csere: TIBA, Varró 1, Mácsai, Golopencza N., Irmes R. Edző: Benczur Márton
Emberelőny-kihasználás: 11/7, ill. 11/4 után, gól ötméteresből: 1/1, ill. 3/0Kipontozódott: Mácsai (22. p.), Varró (25. p.), Gurisatti (28. p.), Tiba (29. p.). Kiállítva (végleg, brutalitásért): Farkas T. (21. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az UVSE javára
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik