Cseh Ottó: Négynapos evezősünnepet várunk Szegeden

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.28. 09:00
Cseh Ottó (Fotó: magyaredzo.hu)
Cseh Ottó, a Magyar Evezősszövetség elnöke négynapos evezősünnepet, kvótát és érmeket vár az április 25-én kezdődő Európa-bajnokságtól, illetve kontinentális kvalifikációs regattától a szegedi Maty-éren.

„Négynapos evezősünnepet várunk ettől a regattától, nemcsak önmagában a versenyben gondolkodunk, hanem kiegészítő programokkal együtt szeretnénk megmutatni a hazai közönségnek a sportágat” – mondta az MTI-nek Cseh Ottó. Hozzátette, nagyon fontos üzenete lesz az Egyetemek Regattájának, melynek keretén belül nyolc hazai felsőoktatási intézmény nyolcasai fognak megmérkőzni egymással. Kiemelte, hogy a szövetség már tíz egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, ennek lényege, hogy a hallgatók a testnevelésóra keretén belül evezhetnek. Április 25. és 28. között lesznek olyan résztvevői a kiegészítő programoknak, akik így ismerkedtek meg a sportággal.

„Ennél jobb közösségépítő környezetet, mint egy evezőshajó, egy csónakház, az evezés közössége nem nagyon tudok elképzelni” – jelentette ki.

A MESZ-elnök kiemelte, természetesen a kvótaszerzés a fő cél, de megbecsülnek minden küzdelmes és harcos helyezést, amelyet a most bemutatkozó fiatalok fognak elérni, könnyűsúlyban pedig érmeket várnak a kontinensviadalon.

„A szövetségnek, az elnökségnek és a szövetségi kapitánynak is nagyon komoly szándéka volt az, hogy ezek a fiatalok részt tudjanak venni nemzetközi versenyen és megízleljék, milyen a hangulata, és szeretnék, hogy ez hatalmas élmény legyen nekik” – hangsúlyozta Cseh Ottó a férfi négypárevezős „csikócsapatot” említve, melyben Demkó Mátyás révén ifjúsági evezős is helyet kapott.

Az indulási helyeket számba véve elárulta, hogy az egypárevezősöknél az első három helyezés ér olimpiai kvótát, míg a könnyűsúlyú kétpárban az első kettő teszi biztossá helyét a játékokon, illetve a paraevezősöknél csak a győztes váltja meg a jegyét Párizsba.

„Bonyolult az elosztási rendszer, ha valamelyik evezősünk nem végez az előbb említett helyeken, akkor is van lehetősége kvótát szerezni. Bizonyos országok kettőnél több kvótát nem szerezhetnek ezen a versenyen, ők pedig leadják a kvótájukat, így az is megtörténhet, hogy egy negyedik vagy ötödik hely is indulási jogot ér. A fő feladatunk viszont az, hogy az első három, kettő, PR1-ben pedig a győztes pozícióba kerüljünk” – zárta gondolatait Cseh Ottó.

A jegy- és bérletértékesítés már elkezdődött a párizsi olimpia előtti egyik legfontosabb sportági versenyre, melyre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik. A kontinentális kvalifikációs regattán 13 kvóta talál majd gazdára.

Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik