Nem szereztük meg a maximális kvótát női kajakban

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.05.08. 16:43
Csikós Zsóka és Kőhalmi Emese nem szerzett kvótát (Fotó: Facebook/Magyar Kajak-Kenu Szövetség )
Ilyen még sosem fordult elő, amióta kvótarendszerrel zajlik az olimpiai kvalifikáció: hatból csak négy indulási jogot szereztek női kajakosaink.

Négy különböző kategóriában tartották meg az olimpiai pótkvalifikációs versenyt Szegeden, nagy örömünkre a mieinket ezek közül csak egy érintette (női kenu egyesben csütörtökön még Takács Kincső áll rajthoz 200 méteren), a női kajak páros 500 méter. Még nagyobb bánatunkra viszont a holland Selma Konijn és Ruth Vorsselman nyerte meg a döntőt, és csak az első duó váltott repülőjegyet Párizsba.

A délelőtt eseményei alapján egyébként nem volt teljesen váratlan, hogy az U23-as korú Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kettős nem győzött – egészen pontosan hatodik lett végül –, ugyanis az előfutamában negyedik lett, így középfutamra kényszerült.

„Nemcsak azért nem volt jó, mert az időeredményünk rosszra sikerült, hanem érzésre is alulteljesítettünk – mondta Csikós. – Nem tudom, mennyi energiát vett ki belőlünk a középfutam, de bizonyította, hogy képesek vagyunk jó pályát menni.”

A döntőben aztán nagyjából fél távig tartották a lépést az élbollyal, az utolsó kétszáz méterre viszont elkészültek az erejükkel.

„Ebben most ennyi volt – konstatálta Kőhalmi. – Úgy álltunk rajthoz, hogy egy kamikaze pályát kell mennünk, mindent kiadtunk magunkból. Mostantól a világkupaversenyre koncentrálunk, és valószínűleg az idén maradnak nekünk az U23-as világversenyek.”

Az eredmény azt is jelenti, hogy a lehetséges hatból csak négy kvótát szerzett meg a legutóbbi három olimpián összesen 12 kategóriában hat aranyérmet, két ezüstöt és két bronzot nyerő női kajak szakág.

„Amikor kvótarendszer volt, női kajakban mindig elértük a maximális számot, de épp egy generációváltás közepén vagyunk. Semmivel sem lesz kevésbé ütőképes a csapatunk Párizsben így, mintha hat sportolót nevezhetnénk, hiszen akkor is a húzóemberek hoznák az eredményeket. Nem vagyok boldog, de a lányok mindent megpróbáltak – fogalmazott lapunknak a gyorsasági szövetségi kapitány, Hüttner Csaba. – Természetesen közrejátszott, hogy öt óra alatt három pályát kellett menniük, lehet, hogy előrébb végeztek volna, ha az nincs, ám a holland páros szerintem most jobb volt az egész mezőnynél. Kozák Danutát hadrendbe állítani rövid távon célszerű lett volna, de egy harminchét éves, kétgyermekes családanyáról beszélünk. Az is kész csoda, ha az olimpiára zökkenőmentesen fel tud készülni, és az elejétől kezdve az volt a megállapodás vele, hogy a kvótaszerzésben nem vesz részt. Maximum egy olimpia van még a pályafutásban, azon szeretne a legjobb lenni.”
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik