„Ismét igazi háborúra számíthatunk” – az Alba magasembere kemény csatát vár Szolnokon

Vágólapra másolva!
2024.04.29. 09:25
James Dickey szerint igazi háborút vívtak az első mérkőzésen a szolnokiakkal (Fotó: Hunbasket)
A hangos szolnoki közönség előtt kedden a szombati mérkőzéshez hasonló háborúra számít James Dickey, a fehérváriak amerikai magasembere, aki bízik benne, hogy megszerzik második győzelmüket is a férfi kosárlabda NB I elődöntőjében.

 

EGYELŐRE NYITOTT AZ ÚT afelé, hogy megismétlődjön a tavalyi döntő a férfi NB I-ben. A címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely és az Arconic-Alba Fehérvár is hozta első mérkőzését az elődöntőben, de míg a ­Falco szinte hihetetlen könnyedséggel, gyakorlatilag ellenállás nélkül bánt el a fáradtnak tetsző ZTE-vel, Alejandro Zubillaga legénységének azért adódtak húzós pillanatai az NHSZ-Szolnoki Olajbányász ellen (92–83).

„Ez háború volt – jelentette ki az első mérkőzés után a Nemzeti Sportnak az Alba Fehérvár amerikai centere, James ­­­Dickey. – Nagyszerű és kemény ellenféllel találkoztunk, amely igazi csapatként játszott. Harcolnunk, harcolnunk és újra csak harcolnunk kellett ezen a napon, tehát valóban háború volt az első felvonás. Azt kaptuk, amire számítottunk, egyértelmű volt, hogy nehéz rivális a Szolnok, fizikailag nagyon erős, de végig egységesek maradtunk, betartottuk az edzőnk utasításait, és ez győzelemre vezetett minket.”

Az első félidőben remekül célzott távolról az Olaj, hétszer is betalált a hárompontosvonalon túlról, a második félidőben azonban csak hármat tett ehhez hozzá. Dickey szerint ennek a feljavuló védekezésük lehetett az oka, ám nem kizárólagosan: a jó játékosok néha értékesítik a dobásaikat, de néha tévesztenek is, így épül fel egy mérkőzés, nekik szerencséjük volt, hogy a térfélcsere után hibára tudták kényszeríteni a szolnokiakat. A nyomás legközelebb, a keddi találkozón a tiszaligetieken lesz, ha nem egyenlítik ki a párharcot, szinte biztosan búcsút mondhatnak a döntőnek, amelyben legutóbb három évvel ezelőtt jártak.

„Hasonló tervekkel megyünk neki a következő találkozónak is, mint a szombatinak – szögezte le a 27 éves Dickey. – Hiszünk az edzőnkben, remek szakember, bármit is mond, mi igyekszünk megvalósítani a pályán. Természetesen szeretnénk újra győzni, ám meg kell hagyni, a szolnoki közönség rendkívül hangos, szóval ismét igazi háborúra számíthatunk, amire készen állunk majd.”

A tengerentúli magasember a másik ágon szereplő csapatokról elmondta, minden ellenfelet tisztel, és az első felvonáson látott jelentős Falco-dominancia ellenére egyáltalán nem biztos abban, hogy a vasiak simán kiütik a ZTE-t, úgy véli, bármi megtörténhet abban a párharcban is, látott már korábban nagy meglepetéseket. Azt viszont egyértelműsítette, nekik jelenleg nincs más feladatuk, mint koncentrálni a Magyar Kupa-győztes Szolnok elleni csatára.

Fontos faktor lehet, hogy nemcsak az elődöntő első összecsapásán, az alapszakaszban sem verte meg az Olaj az Albát, hazai parketten január végén 97–81-es vereséget szenvedett (noha a második negyed hetedik percében még 13 pontos előnyben volt), de akkor még nem Oliver Vidin, hanem Szarvas Gábor irányította a gárdát, márpedig a szerb szakember nagyon szépen rendbe rakta a Szolnokot, és még mindig jó esély van arra, hogy akár ötmeccsesre nyújtsa a párharcot Vojvoda Dávidékkal.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, ELŐDÖNTŐ
ALBA FEHÉRVÁR–SZOLNOK – az összesített állás: 1–0
Április 27.
Fehérvár–Szolnok 92–83
Április 30.
Szolnok–Fehérvár
Május 3.
Fehérvár–Szolnok
Május 6.
Szolnok–Fehérvár – ha szükséges
Május 8.
Fehérvár–Szolnok – ha szükséges


PVSK–MAFC döntő lesz a másodosztályban

Bár voltak nehézségeik a finálé felé vezető úton, az NB I B Piros csoportjának két legerősebb csapata, a PVSK-Veolia és az Újbuda MAFC is elverekedte magát az élvonalba jutásról határozó párharcig. A legjobb négy között a baranyaiak a Phoenix-MT Fótot, míg a fővárosiak a Ceglédet búcsúztatták 2–1-es összesítéssel. A fótiak a 34. percben még vezettek Pécsen szombaton, ám James Kinney kiállítása döntőnek bizonyult, a házigazda a húsz pontig jutó szerb Ognjen Micsovics vezérletével fordított (97–83). A Cegléd a 25. percben négy ponttal vezetett, azonban 96–83-ra a MAFC nyert. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó döntő május 1-én Pécsen kezdődik.

Ognjen Micsovics


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik