Ilyet sem láttunk még: az interneten üzenget egymásnak a Mezőkövesd és középpályása

Vágólapra másolva!
2024.04.16. 12:30
Christian Gomis szerint a Mezőkövesd edzője, Milan Milanovics hazudott róla (Fotó: NSO-montázs)
A labdarúgó NB I 28. fordulója után is összegyűjtöttük a hétvége aktuális érdekességeit, legjeit. Fókuszban a Mezőkövesd és Christian Gomis közötti, párját ritkító nyilvános üzengetés, de szóba kerül a Kisvárda FC játékosainak szánt üzenete is. Szó lesz a fehérvári Tóth Balázs védéseiről, a kisvárdai Jaroslav Navrátil góljáról és a zalaegerszegi Antonio Mance duplájáról. 


 

 

A HÉT ÜZENGETÉSE: MEZŐKÖVESD KONTRA CHRISTIAN GOMIS

A 28. fordulóban a Mezőkövesd 4–0-ra kikapott otthon a Puskás Akadémiától, így már teljesen reménytelennek tűnik az NB I-ben utolsó helyen álló csapat bennmaradása, ráadásul még egy nem mindennapi üzengetés is feszültséget okoz a klubnál.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Milan Milanovics vezetőedző a Puskás Akadémia elleni mérkőzést megelőző nyilatkozatában Christian Gomis kapcsán megjegyezte, hogy sérülés miatt nem számíthat a tavaly nyáron az NB I-ből kieső Honvédtól szerződtetett, de a 22. forduló óta egyetlen bajnokira sem nevezett középpályásra.

A játékos az edző nyilatkozatára Instagram-történetben reagált: Nem vagyok sérült. Minden rendben van velem! Kérlek, az igaz történetet mondjátok el! Nem engedem, hogy bárki is hazudjon rólam.”

A klub nem maradt adós a válasszal, közleményt adott ki a Facebookon:

A Mezőkövesd Zsóry FC-nél a bajnoki keretbe bekerülő játékosok kiválasztása a mindenkori vezetőedző feladata. Ez a Puskás Akadémia elleni hétvégi bajnokin sem volt másképp. Milan Milanovics vezetőedző a hét közben mért edzésadatokból és az edzéseken nyújtott teljesítményből arra következtetett, hogy Christian Gomis nem teljesen egészséges, játékra alkalmatlan. 

Gomis második üzenete
Gomis második üzenete

Ha Christian Gomis nem az egészségügyi állapota, hanem egyéb tényezők miatt nem teljesített megfelelően, az nem profi labdarúgóhoz méltó, mint ahogy az sem, ahogy a saját klubjáról és annak alkalmazottjáról nyilatkozott. Az említett hétvége további történése, hogy Christian Gomis profi labdarúgó a Debreceni VSC mérkőzését élőben a helyszínen tekintette meg, míg saját csapatáé kevésbé érdekelte, így azon nem jelent meg. Ezzel klubunk az ügyet lezártnak tekinti.” 

A klub tehát lezártnak tekintette az ügyet, de Gomis nem és újabb poszttal jelentkezett. Ebben kifejti, hogy meglepte klubja közleménye és még egyszer hangsúlyozza, nem hagyja, hogy valótlanságokat állítsanak róla, mert ő olyan típus, aki mindenkit tiszteletben tart és ezt várja el a klubjától is. Hozzáteszi, hogy több klubban játszott már (a Mezőkövesd a hatodik profi csapata), de ilyen problémája sehol sem volt, és kéri még egyszer a Mezőkövesdet, ne terjesszenek róla valótlanságot, mert nem sérült, jó egészségnek örvend. 

A klub azon állítására azonban nem reagált, hogy a hétvégén saját csapata meccse helyett a DVSC-t tisztelte meg azzal, hogy kilátogatott a csapat Kecskemét elleni bajnokijára – úgy tudjuk, jó barátjával, a KTE ellen nem nevezett Brandon Dominguesszel együtt nézték meg a meccset, majd a találkozót követőn este is együtt múlatták az időt a városban.


Gomis eddig 17 meccsen szerepelt az NB I-ben a Mezőkövesdben, de ezek után a 18.-ra nagyjából annyi esély van, mint a 10. Újpesttel szemben 14 pontos hátrányban lévő Mezőkövesd bennmaradására… P. K.

 

A HÉT ÜZENETE 2. – KISVÁRDA FC

Az NB I-ben 11. Kisvárda FC hétfőn arról adott ki közleményt, hogy a játékosok jelen szerződései az NB II-re is érvényesek lesznek, ha kiesne a csapat az élvonalból. A klub  a Mario Ilievszki lehetséges távozásáról szóló, múlt heti hírünk kapcsán tartotta fontosnak leszögezni az alábbiakat:

„Az utóbbi időben sok találgatás, nyilatkozat jelent meg klubunk külföldi labdarúgói jövőbeni sorsával kapcsolatban, különösen Mario Ilievszki személyét érintően. A sajtóban megjelentek jogi kérdéseket vetnek fel. Minden játékosunknak határozott idejű munkaszerződése van a Kisvárda FC-vel. Ezen szerződések érvényességét az, hogy a csapatunk melyik bajnokságban indul, önmagában nem befolyásolja, mivel a másodosztályú labdarúgó-bajnokság is hivatásos bajnokság. A külföldi játékosok tekintetében a szerződés megszüntetésének szabályai egyformán kerültek meghatározásra, mely szabályok között nincs egyetlen olyan rendelkezés sem, mely alapján akár a klub, akár a labdarúgó ezen szerződést azzal az indokkal, hogy a klub első számú csapata kiesik az első osztályból egyoldalúan, a másik fél hozzájárulása nélkül, kizárólag ezen indokra alapítottan jogszerűen felmondhatná, az, hogy a csapatunk melyik bajnokságban indul, önmagában nem befolyásolja, mivel a másodosztályú labdarúgó-bajnokság is hivatásos bajnokság."


A klub a közlemény folytatásában már jogi lépéseket is kilátásba helyezett az egyoldalúan szerződést bontó játékosokkal szemben.

Mindezekre tekintettel, amennyiben bármelyik játékos erre alapítottan, egyoldalúan, a klub hozzájárulása nélkül szüntetné meg a szerződését, abban az esetben a Kisvárda FC meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket, azaz a nemzetközi szövetségnél, a FIFA-nál eljárást fog indítani az érintett labdarúgó és az új klubja ellen, mely eljárásban klubunk egyrészt kártérítés iránti igényét fogja majd érvényesíteni a játékossal szemben, akivel egyetemlegesen lesz felelős az új klubja, másrészt sportfegyelmi felelőségre vonást is kérni fog mind a játékos, mind a játékost esetlegesen szerződésszegésre facilitáló új klubbal szemben, amelynek eredményeként – amennyiben a sportfegyelmi felelősség megállapításra kerül – a játékos komoly, akár több hónapos eltiltásra számíthat, míg az új klub – a kártérítési egyetemleges felelősségen túl - minimum pénzbüntetésre, de akár ennél súlyosabb sportfegyelmi szankcióra is.” 

Úgy tűnik, a klubnál már felkészültek arra, hogy a kiesés egyes játékosokkal szembeni jogi vitákat is magával vonhat. P. K.

A FORDULÓ GÓLJA – JAROSLAV NAVRÁTIL

Idénybeli második bajnoki gólját is az Újpest ellen szerezte a kisvárdai Jaroslav Navrátil, aki szerint most sem játszik sokkal rosszabb futballt a csapat, mint a korábbi három, sikeres évben.

Az évzáró, 2023-as bajnoki után szombaton hazai pályán újra négy gólt szerzett az Újpest FC ellen a Kisvárda Master Good. A decemberben 4–0-ra és a most 4–1-re végződő mérkőzésen is betalált Jaroslav Navrátil, aki 14 góljával Driton Camajjal holtversenyben immár harmadik a várdaiak örök NB I-es góllövőlistáján, és 2023−2024-ben ez a két találat fűződik a nevéhez.

Amikor megkaptam a labdát Rafal Makowskitól, láttam, hogy az ellenfél kapusa kint áll, és elég közel került hozzám  – idézte fel Jaroslav Navrátil a gólját, amely előtt 17 másodpercig építette a saját kapujától indított akcióját a csapat és a labda eközben 105 méter távolságot tett meg.      – Korábban is szereztem néhány gólt hasonló módon, szóval nem volt teljesen új nekem a megoldás, hogy átíveltem a kapuson a labdát. A kupa­negyeddöntőt is beleértve az utóbbi három meccsen javuló teljesítményt nyújtottunk, talán amiatt is, mert a jó eredmények meghozták az önbizalmunkat.”

A 32 éves cseh szélső negyedik éve játszik Kisvárdán, eddig 112 NB I-es mérkőzésen lépett pályára. Korábban ötödik, második és hatodik helyezett csapatnak volt a tagja, ám most öt fordulóval a vége előtt a Kecskeméttel és az Újpesttel szemben meglévő tízpontos hátrány arra utal, ezúttal nem tudja elkerülni a kiesést a Kisvárda.

A korábbi három év nagyon jól sikerült, és nem hinném, hogy ebben a mostaniban sokkal rosszabbul futballoznánk   – beszélt arról Navrátil, miként éli meg a kialakult helyzetet. – Az eredmények valamiért nem jöttek, nem volt miből önbizalmat meríteni. És amikor sokáig vagyunk ebben a rossz helyzetben, egyre nehezebb visszatalálni a helyes útra. A szombati győzelmet sem élvezhettük igazán, hiszen az egész idényünk rossz.”

A megítélésen némileg változtathat, ha a Kisvárda bejut a kupadöntőbe. Ettől egyetlen lépés választja el a szabolcsiakat, akik a jövő héten kedden a Paks otthonában játsszák az elődöntőt.

„Ha már így alakult, remélem, maradandót alkotunk a kupában, szeretnénk bejutni a döntőbe és elhódítani a serleget. Ami pedig a bajnokságot illeti, minél több meccset meg kellene nyernünk. Ez a legkevesebb, amit magunkért és a szurkolóinkért megtehetünk” –  fogalmazta meg vágyait az évad hajrájára Jaroslav Navrátil.      B. T.

 


A FORDULÓ BRAVÚRJAI – TÓTH BALÁZS

Az egész idényben válogatott formában véd Tóth Balázs, aki nem akármilyen utat járt be a Fehérvárral.

A Fehérvár FC a 2. helyért folyó versenyben nagyon fontos rangadót nyert meg Pakson 2–1-re, a találkozó egyik hőse a vendégek kapusa, Tóth Balázs volt. A válogatott kerettag labdarúgó már a második percben bravúrral hárította Könyves Norbert három méterről leadott lövését, aztán még gól nélküli állásnál Mezei Szabolcs bombájánál is nagyot védett. Közel járt ahhoz, hogy a tizenkettedik kapott gól nélküli bajnokiját tudja le az idényben, és bár ez nem jött össze, főszerepet játszott a három pont megszerzésében.

Tisztában voltunk vele, hogy a Paks mindkét félidő elejét megnyomja, mi viszont sajnos belealudtunk a mérkőzés elejébe  – mondta Tóth Balázs.  – Volt két fontos védésem, átvészeltük a kritikus időszakot, az első tíz perc után a tavasz legjobb teljesítményét nyújtottuk. Nagyszerű kontraakció után megszereztük a vezetést, mertünk futballozni, valamennyien élveztük a meccset. Hogy mi járt a fejemben Csongvai Áron kiállításakor? Nem szándékosan rúgta meg a hazaiak játékosát, a játékvezető elsőre a sárga lapot mutatta fel, de amikor látta a sérülést, elővette a pirosat – ilyenkor ez a gyakorlat. Pakson nem sokszor voltam győztes csapat tagja, egy bajnokira emlékszem, ám akkor még nem Bognár György volt a vezetőedző, egyenlő létszámban sem könnyű ott nyerni, egy félidőt emberhátrányban játszva viszont pokolian nehéz. Döntőnek bizonyult, hogy végig jó volt a védőmunkánk, harcoltunk, a második találat pedig megnyugtatott bennünket.”

Két forduló már lement a bajnokságból, amikor Tóth Balázst a Fehérvár kölcsönvette a Puskás Akadémiától, a KTE ellen a kispadon ült, az együttes pedig három bajnoki után pont nélkül állt az utolsó helyen. Azóta huszonöt találkozón állt a kapuban, hétről hétre válogatott formát mutat, és óriási szerepe van abban, hogy a tavaly tizedikként végző Vidi az ezüst­éremért van versenyben.

Óriási utat jártunk be ebben az idényben   – folytatta a fehérváriak huszonhat éves kapusa.   – Amikor kölcsönben Fehérvárra kerültem, biztos voltam benne, a csapat helye nem ott van, ahol az előző bajnokságot befejezte. Előbb a dobogó közelébe kerültünk, egy ideje harmadikok vagyunk, most már jó lenne dobogón is maradni. Csodálatos volna, ha második helyezéssel koronáznánk meg a teljesítményünket! Felesleges azzal foglalkozni, a Paksnak vagy nekünk könnyebb-e a sorsolásunk. Ebben a mezőnyben bárki bárkit megverhet, csak a következő bajnokival szabad foglalkozni, és akkor meglehet az ezüstérem is.”         Z. A.

 


 

A FORDULÓ DUPLÁJA – ANTONIO MANCE

Antonio Mance duplájával hiába egyenlített ki a ZTE a Ferencváros ellen, a három pontot a fővárosiak szerezték meg. A 28 éves horvát támadó elképesztő formában futballozik, hiszen pályafutása legeredményesebb idényét produkálja Zalaegerszegen, ám vasárnap ő is csalódott volt.

Hiába állt talpra kétgólos hátrányból a Zalaegerszeg a Ferencváros ellen, nem sikerült pontot szereznie. Adama Traoré és Kenan Kodro révén 2–0-ra vezetett a Fradi a félidőben, ám a fordulás után felpörgött a ZTE, Antonio Mance duplájával kiegyenlített, ment előre a győztes gólért, ám a 90+7. percben Mohamed Ben Romdan eldöntötte a három pont sorsát. A győztes gól előtt a hazaiak szabálytalanságot reklamáltak a mezőnyben, ám Erdős József játékvezető szabályosnak ítélte Pászka Lóránd szerelését Kiss Bencével szemben.

Nem tudom, szabálytalanság történt-e vagy sem, de nem is akarok a játékvezetőről beszélni  – mondta lapunknak Antonio Mance. – Talán le kellett volna fújni, ám a legfontosabb az, hogy ismét meg tudtuk mutatni az erőnket, kétgólos hátrányból álltunk talpra Magyarország legjobb csapata ellen, nagyon büszke vagyok a csapattársaimra. Természetesen boldog vagyok a két gólom miatt, csak sajnálom, hogy nem ért pontot. Nagyot küzdöttünk, jó munkát végeztünk, a döntetlen lett volna igazságos.”

Antonio Mance parádés formában futballozik, utóbbi három bajnokiján ötször talált be, s már 15 gólnál jár az OTP Bank Liga 2023−2024-es idényében, megközelítette a góllövőlista élén álló Varga Barnabást (19).

A Ferencváros nagyszerű együttes, az első félidőben az történt a pályán, amit akart, irányított, de a fordulás után változtattunk, feljavultunk   – folytatta a 28 éves horvát támadó, aki felnőttpályafutása legeredményesebb idényét futja. – Kiss Bence remekül szállt be, két gólpasszt kaptam tőle, sajnálom, hogy ez nem volt elég a pontszerzéshez, több volt ebben a mérkőzésben. Csalódott vagyok. Kétgólos hátrányban is hittem benne, hogy pontot, esetleg pontokat szerezhetünk, hiszen korábban már megmutattuk a Paks és az MTK Budapest ellen, hogy talpra tudunk állni. Sohasem adjuk fel, ezt ismét bebizonyítottuk. Már előretekintünk, a lehető legtöbb pontot akarjuk szerezni a hátralévő öt bajnokin, én pedig minél több góllal akarom segíteni a csapatot.”

A meccs krónikájához tartozik, hogy Erdős József ítéleteit mindkét csapat erősen vitatta (főleg a gólok előtti szituációkat), továbbá érthetetlen, hogy a második félidőben Myenty Abena Mim Gergellyel szemben elkövetett szabálytalanságáért miért nem adott büntetőt a ZTE-nek – a zalai klub ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, kiemelve, hogy szeretnék tudni, a videóbíró miért döntött úgy, hogy nem hívja ki a játékvezetőt az eset megvizsgálására.     J. Á.

NB I, 28. FORDULÓ
Április 13., szombat
Kisvárda–Újpest 4–1
Debreceni VSC–Kecskemét 1–0
Paks–Fehérvár 1–2
Április 14., vasárnap
MTK Budapest–Diósgyőri VTK 1–1
Zalaegerszegi TE–Ferencváros 2–3
Mezőkövesd–Puskás Akadémia 0–4

   
AZ ÁLLÁS

M

Gy

D

V

L–K

Gk

P

1. Ferencvárosi TC

28

20

4

4

71–26

+45

64

2. Paksi FC

28

15

5

8

46–34

+12

50

3. Fehérvár FC

28

15

4

9

50–37

+13

49

4. Puskás Akadémia

28

11

10

7

44–30

+14

43

5. Debreceni VSC

28

12

6

10

42–34

+8

42

6. MTK Budapest

28

11

7

10

38–51

–13

40

7. Diósgyőri VTK

28

10

7

11

43–46

–3

37

8. Zalaegerszegi TE

28

10

5

13

48–55

–7

35

9. Kecskeméti TE

28

10

4

14

38–43

–5

34

10. Újpest FC

28

10

4

14

37–59

–22

34

11. Kisvárda

28

7

3

18

32–46

–14

24

12. Mezőkövesd

28

5

5

18

24–52

–28

20



 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik