Torna: a rimini Eb-n is Párizsra koncentrál Mészáros Krisztofer

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.04.24. 07:41
Mészáros Krisztofernek az eredménynél is fontosabb, hogy az Eb-n sikeresen teljesítse azokat a gyakorlatokat, amelyekkel Párizsban is versenyezni fog (Fotó: Dömötör Csaba)
Rimini ad otthont a tornászok Európa-bajnokságának: szerdától vasárnapig a férfiak, jövő héten a nők versenyeznek.

Tatán hangolt a szerdán Riminiben rajtoló kontinensviadalra a magyar férfi tornászválogatott, amely az Eb-n Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs, Molnár Botond összetételben küzd a minél jobb szereplésért – egyéniben még Závory Szilárd is lehetőséget kap.

Kovács István szövetségi kapitány a csapatot az első nyolc közé várja, emellett két tornásztól remél egyéni összetett finálét, s két szerdöntőben is bízik.

Az egyéni összetett versenyben a mieink közül Mészáros, Balázs és Tomcsányi indul, a többiek nem tornáznak mind a hat szeren Riminiben – három legjobbunk jó gyakorlataira azonban feltétlenül szükség lesz. A csapatversenyen egy-egy szeren négy tornász gyakorlatozhat, és a legjobb három pontszám számít be az eredménybe.

Az adriai üdülővárosban egy párizsi kvóta is gazdára talál, azé lesz, aki az egyéni összetett versenyben a legjobb helyezést éri el a még nem kvalifikáló versenyzők között.

A magyar férfiválogatottból jelenleg egyetlen tornász utazik biztosan Párizsba, Mészáros Krisztofer ennek megfelelően készül az Eb-re.

„Mindenhez úgy állok hozzá, hogy nyáron olimpia lesz, mindent úgy hangolunk össze, hogy az az első, mindent csak Párizshoz képest tartunk fontosnak vagy éppen kevésbé fontosnak  – mondta el Mészáros Krisztofer. – Emiatt is voltak olyan világkupaversenyek, amelyeken nem indultam el, s olyanok is, amelyeken igen, bár a legutóbbi, eszéki viadalon a selejtező után a döntőre nagyon elfáradtam… Tudom, hogy sokan jó eredményt várnak tőlem Riminiben, érzem a terhet a vállamon, ám nem szeretnék jósolgatni, az biztos, hogy a legfontosabb az lesz az Eb-n, hogy megcsináljam az úgynevezett »nagy« gyakorlataimat, azokat, amelyekkel Párizsban is versenyezni fogok. Már majdnem minden szeren megvan ez a gyakorlat, csak a nyújtón és a gyűrűn hiányzik egy-két elem. Ezeket is csinálom már az edzéseken, Olaszországban azonban még nem fogom, mert az Eb-n biztos gyakorlatokra van szükség.”

Mészáros Krisztofer talajgyakorlata a korábbiakhoz képest jelentősen erősödött – ne feledjük, Szűcs Róbert tanítványa éppen ezen a szeren szerzett ezüst­érmet a 2022-es müncheni Eb-n. Jól sikerült produkciókkal Riminiben a talaj mellett korláton, nyújtón és lovon is van esélye bekerülni a legjobb nyolc közé.

„Ha szépen megcsinálom a gyakorlataimat, rendszerint megkapom azokat a pontszámokat, amelyeket várok és elvárok magamtól, és ezekkel ott lehetek több szerdöntőben is – véli Mészáros. – Ha pedig több szeren is jól tornázom, egyéni összetettben is a mezőny elején végezhetek. Én egyébként is mindig azt mondom egy verseny előtt, ha nem nyerni megyünk, egyáltalán minek megyünk?”

Az Eb szerdán a selejtezővel kezdődik, az indulókat három csoportba sorolták, a mieink az elsőben kaptak helyet (és korláton kezdenek), de ettől nem tart a válogatott legjobbja, úgy gondolja, pusztán a frissességük miatt a bírók „nem vonogatnak le több pontot a kelleténél”.

TORNA, EURÓPA-BAJNOKSÁG, RIMINI
Április 24., szerda
10.00: Selejtező, egyben egyéni összetett verseny
Április 26., péntek
18.00: Szerenkénti döntők
Április 27., szombat
16.30: Szerenkénti döntők
Április 28., vasárnap
15.30: csapatdöntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik